Kassa

Steeds meer bijwerkingen bekend bij maagzuurremmers

  •  
18-02-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
78493 keer bekeken
  •  

[17-03-2021] Kassa heeft een nieuw artikel geschreven over pantoprazol en omeprazol en de bijwerkingen ervan. Lees het hier.

Iedereen heeft weleens een oprisping. Maagzuur dat omhoog komt. Om dit te verhelpen zijn er verschillende medicijnen te koop, van hele lichte tot de veel zwaardere maagzuurremmers. Nog steeds wordt er massaal gebruik gemaakt van maagzuurremmers terwijl er steeds meer bijwerkingen bekend worden. Nederland telt zo'n twee miljoen gebruikers van zogeheten protonpompremmers (ppi's), het zwaarste type maagzuurremmers. Het staat op nummer 4 in de top 10 van de meest gebruikte medicijnen.

Maagzuurbinders of maagzuurremmers?
Maagzuurremmers zijn tabletten die het zuurgehalte in de maag afremt. Er zijn verschillende maagzuurremmers. Je hebt hele milde varianten die je gewoon in de drogist kan krijgen zoals het bekende merk Rennies. En je hebt de wat zwaardere en effectievere variant; de zogenaamde protonpompremmers. Dat zijn omeprazol, esomeprazol en pantozol. Deze zijn op doktersrecept verkrijgbaar maar je kunt ze ook kopen bij drogisterijen en apotheken.

Daarnaast heb je nog maagzuurbinders. Maagzuurbinders bindt en neutraliseert het zuur in de maag. Het brandend gevoel wordt dan minder. Je kunt bijvoorbeeld algedraat/magnesiumhydroxide-kauwtabletten nemen.

Darmflora kan drastisch veranderen
Prof. dr. Rinse Weersma , Maag-Darm-Leverziekten, deed  onderzoek  naar het gebruik van maagzuurremmers en concludeerde dat, door veelvuldig gebruik van dit medicijn, de samenstelling van de darmflora drastisch kan veranderen.

Bijwerkingen
Professor Weersma zegt dat osteoporose, darminfecties en nierfalen geassocieerd worden met maagzuurremmers. “Het risico per individu is klein maar als je het over 2 miljoen gebruikers hebt, waarvan een deel het onnodig gebruikt, dan zijn bijwerkingen substantieel.” Volgens hem worden protonpompremmers redelijk snel voorgeschreven of gebruikt door mensen die een beetje last hebben van maagzuur. “Als je een goede reden hebt om dit middel te gebruiken, bij bijvoorbeeld een maagzweer of chronische klachten, dan moet je die bijwerkingen voor lief nemen. Maar als je het medicijn zonder urgente reden gebruikt dan zijn de bijwerkingen van belang”.

Stop op tijd
Rob Dijkstra, bestuursvoorzitter van het  Nederlands Huisartsen Genootschap  zegt dat het belangrijk is om deze medicijnen niet te lang te gebruiken. Maar let op; als je stopt dan krijg je te maken met het zogenaamde rebound-effect. “Maagzuurremmers zorgen ervoor dat er minder zuur in de maag zit. Als je stopt komt het maagzuur terug. Er hoort maagzuur in de maag te zitten, maar je maag is er niet meer aan gewend. Dit kan weer een paar dagen maagklachten geven. Je maag moet opnieuw aan het zuur wennen. Je krijgt dan tijdelijke even heel veel last van maagzuur.” Het is dus verstandig om het rustig af te bouwen. Volgens Dijkstra voelen de meeste mensen zich na een paar dagen weer goed, maar zijn veel mensen onzeker omdat het dan lijkt of de oude klachten weer terugkomen. “Er zijn veel mensen die denken dat ze de medicijnen weer nodig hebben en niet meer zonder te kunnen.” Dijkstra adviseert om 2 tot 4 weken vol te houden zonder maagzuurremmers. Mochten de klachten dan terugkomen, is het aan te raden om een zuurbinder te nemen.

Verbod op vrije verkoop
Op 29 april 2010 heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen ( CBG ) besloten dat apotheken en drogisterijen omeprazol 20mg mogen verkopen. Alle medicijnen die bij de drogist te koop zijn, zijn in principe voor tijdelijk gebruik. Het CNG adviseert patiënten om dit soort maagzuurremmers niet langer dan 14 dagen te gebruiken.

Dijkstra vindt het geen goede zaak te vinden dat de zware middelen bij de drogisterij te koop zijn. Volgens hem kunnen tweederde van de mensen met een lichter medicijn. “Medicatiebewaking is van levensbelang voor patiënten.”

Het advies van prof. dr. Weersma van het UMCG is om maagzuurremmers te beperken op doktersvoorschrift en de mildere varianten beschikbaar te stellen voor bij de drogist. “Als dokters moeten we onszelf veel meer bewust zijn van de bijwerkingen en de echte indicaties waarvoor we deze middelen moeten voorschrijven. Dus dat we de drempel wat hoger moeten leggen dan we nu doen.”

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie ( KNMP ) zegt in een reactie het eens te zijn met het standpunt over het uitgeven van maagzuurremmers enkel op recept. “Maagzuurremmers kennen een aantal interacties met andere geneesmiddelen, zoals ontstollingsmiddelen. Wanneer maagzuurremmers bij de drogist gekocht worden, onttrekt zich dit aan het zicht van de apotheker, die dan geen medicatiebewaking kan uitvoeren. Dat is risicovol”.

Alternatieven
Vaak kan de huisarts de diagnose brandend maagzuur stellen op basis van het klachtenpatroon. In sommige gevallen is verder onderzoek noodzakelijk. Maar heel vaak kun je ook zelf iets doen. Er zijn veel  alternatieven  voor het gebruik van maagzuurremmers. Pas je dieet aan, eet niet te vet en let op grote, zware maaltijden. Ga na het eten niet meteen liggen, verhoog je hoofdkussenkant op je bed en stop met roken.

Op de site van  thuisarts.nl kun je allerlei informatie vinden over maagklachten en het eventuele gebruik van deze medicijnen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

wvbeveren
wvbeveren6 apr. 2021 - 13:21

Goedemiddag, De laatste tijd hoor ik steeds meer heren professoren praten over het beperken van maagzuurremmers als Omeprazol, Panteprazol e.d. Het zou naar mijn mening goed zijn om eens meer aandacht te besteden aan de problemen die je krijgt als je GEEN maagzuurremmers, als voornoemd, gebruikt. Ik heb jaren erg veel last gehad van overmatig maagzuur. Steeds werd mij maar Rennie en andere lapmiddelen, zoals bv Maagzout=zuiveringszout voorgehouden. Dat moest ik maar gebruiken! Wat niemand wist was dat ik een breukje in het middenrif had waardoor de maag niet goed meer afsloot. Inmiddels heb ik een Barrett slokdarm ontwikkelt van 10 cm. Dit mede dankzij deze slordige adviezen van de heren medici. Iedereen moet zich laten gelden in die kringen, maar de patiënt zit met de brokken. Het zou hen sieren iets meer in de diepte te kijken voordat ze hun adviezen geven over het gebruik van goede maagzuurremmers als Omeprazol e.a. Maagzuur is zéér agressief en gevaarlijk voor het slokdarmslijmvlies! J.W. van Beveren.

Klenne
Klenne30 jul. 2020 - 13:32

Ik slik medicijnen inv bechtrew , ik kreeg als eerst diklofenak maar naar een hele tijd deze te slikken kreeg ik last van maagzuur . naar wat onderzoeken bleek dat ik een scheurtje in mijn middenrif had , waar door ik dus maag klachten kreeg.  Kreeg andere medicijnen voor geschreven   maar de klachten van maagzuur bleef . Toen werd er besloten om een maagbeschermer voor te schrijven nNEXIUM 20 MG slik ik nu al jaren en nergens geen problemen mee . Maar nu bij nieuwe aanvraag van recept krijg ik geen Nexium meer maar Esomeprazol 20 mg.  Mijn vraag is dus wat zijn de ingrediënten  van Esomeprazol  ? Ik kan namelijk niet overal tegen , als er dan ook maar 1 ander stofje in zit . Krijg ik last van overgevoeligheid.

Klenne
Klenne30 jul. 2020 - 13:14

Goede middag  , wil graag weten wat de ingrediënten zijn van esomeprazol ? 

Driek22
Driek2210 jan. 2020 - 16:32

Laurierdrop&veel kraan/bronwater heeft mij ervan afgeholpen!

keet_1
keet_111 mrt. 2018 - 23:11

Vanwege een slecht-werkend klepje tussen mijn slokdarm en mijn maag werden mijn stembanden aangevreten door mijn maagzuur. Gevolg: geen geluid meer kunnen uitbrengen wat voor mijn beroep als sportinstructeur heel erg lastig is. Ook is de kans op slokdarmkanker zeer groot. Dat heeft er toe geleid dat ik al bijna 10 jaar dagelijks omeprazol 40 slik. Ik ondervind er geen nadelige gevolgen van gelukkig.

gerard van tol
gerard van tol30 dec. 2017 - 16:30

Ik heb maagzuurremmers, omdat de zorgverzekering bepaalde bloedverdunners voorschrijven, die maagzuur tot gevolg heeft. Dus laat eerst eens de medici hun werk gewoon doen, zonder dat er een boekhouder doktertje gaat zitten spelen.

wijkjes
wijkjes30 dec. 2017 - 8:11

Kijk maar eens op Gezondheidsplein naar de reacties, klopt helemaal. Heb heel veel moeite om die pillen te moeten nemen omdat ik ze volgens arts echt moet gebruiken, terwijl je er heel vervelende, en dan druk ik mij zachtjes uit, bijwerkingen van krijgt. Ben nog zoekende voor een andere oplossing maar dat is erg moeilijk. Belachelijk dat je dit spul zomaar kunt kopen!

gallito
gallito29 dec. 2017 - 20:01

Als je medicijnen gebruikt die je maagwand kunnen beïnvloeden, moet je wel aan een maagbeschermer. Doe je dit niet en je hebt geen sterke maag dan is het risico op een maagbloeding aanwezig.  

januitgroningen
januitgroningen29 dec. 2017 - 14:55

Matig ook het koffie gebruik. Alsook koolzuurhoudende dranken. En doe buikoefeningen! Dit maakt het al veel aangenamer en zijn deze medicijnen overbodig!

red1
red129 dec. 2017 - 8:27

Yoghurt is net zo goed !! Weet ik van een arts !!

1 Reactie
lutgerink
lutgerink29 dec. 2017 - 10:54

Maar daar krijg ik het juist van!

bettina van der panne-van der lingen
bettina van der panne-van der lingen21 feb. 2017 - 0:42

Als BSM de Jong therapeute kom ik ook kinderen tegen die maagzuurremmers krijgen/kregen bij een reflux. Maagzuurremmers zijn een symptoombestrijding. De oorzaak wordt niet achterhaald. Bij te weinig maagzuur kan er ook sprake zijn van een reflux. Naar aanleiding van jullie uitzending heb ik mijn Blog van deze week geschreven; http://www.bsm-debetuwe.nl/blog-post/brandend-maagzuur-reflux-geen-ziekte-maar-een-symptoom/

meisjevan52
meisjevan5219 feb. 2017 - 21:07

Ik heb jarenlang omeprazol moeten slikken, Tot ik op een dag nogal ziek werd, en opgenomen moest worden in het ziekenhuis, Opeens had ik geen calcium, kalium ect meer in m'n lijf, Na 3 dagen en nachten onderzoek bleek dat er een stofje in de omeprazol zit die dit alles deed verdwijnen, raar maar waar. Gelukkig wordt dit nu wel in de bijsluiter vermeld. En ik gebruik nooit een maagbeschermer weer. Het heeft vaak totaal geen nut.

janna veen
janna veen19 feb. 2017 - 14:38

Omdat heel veel medicijnen bepaald onvriendelijk zijn voor de maag, wordt daar standaard omeprazol bij gegeven om de maag te beschermen. Dan zijn de bijwerkingen kennelijk van ondergeschikt belang en lijkt dat bewustzijn ook niet zo aanwezig.

gerardvantol
gerardvantol19 feb. 2017 - 14:10

Mijn vrouw slikt al heel lang bloedverdunners, in de eerste jaren nergens last van. Maar toen besloot de deskundige van de zorgverzekering, met zijn management diplomaatje, da er wel een ander merk gebruikt kon worden. Gevolg enorme maagbranden en oprispingen, dus nu ook maagbeschermers nodig. Krijgen we nu dit weer te horen. Het lijkt mij toch beter om op de deskundigheid van een arts, die geneeskunde heeft gestudeerd, af te gaan en dus gewoon het oorspronkelijke middel weer te verstrekken.

maurik
maurik19 feb. 2017 - 14:00

Met een gat in mijn middenrif, en daardoor veel maagpijn mede door medicijnen, slik ik al jaren Omeprazol als bescherming voor mijn maagwand. niet direkt tegen maagzuur.ik kan maar kleine hoeveelheden eten en niet meer alles wat ik voorheen wel kon eten, krijg dan enorme buikpijn.Omeprazol  slik ik al jaren, nog nooit is er onderzoek geweest naar vitamine tekort of anderszins. Had al osteropeose nog voordat ik aan de maagzuurremers begon.,,,,,,,,,,,,,,,,,,

keijzert
keijzert19 feb. 2017 - 12:56

als je maagzuurremmers slikt en metformine (diabetesmedicijn) bestaat er kans op vitamine B12 tekort. Ik kreeg elke 3 maanden een injectie met vitamine B-12.

a d den boer
a d den boer19 feb. 2017 - 11:15

Bij mij na onderzoek door de specialist is gebleken dat ik een scheurtje in mijn middenrif heeft. Toen heeft de specialist mij omeprazol voor geschreven en zij dat ik dat mijn levenlang moest gebruiken want als ik dat niet zou doen kans op slokdarm kanker kon krijgen. Wat moet ik nu doen??

1 Reactie
tingeling
tingeling29 dec. 2017 - 14:56

Ik heb een middenrifbreukje, maar dat was niet de oorzaak van mijn constante zuurbranden, nu 7 jaar geleden. Ik had last van een ontsteking van mijn maagslijmvlies. Ik heb jarenlang pantoprazol geslikt, omdat ik klachten bleef houden. Op een goede dag ben ik gewoon gestopt. Nooit meer last gehad. Een breukje/scheurtje in het middenrif hoeft dus op zich geen klachten te geven. Ik zou omeprazol blijven gebruiken, zolang u klachten blijft houden, maar probeer ook steeds weer opnieuw te stoppen. U kunt ook een ander , minder zwaar middel uitproberen.

manwijf
manwijf19 feb. 2017 - 10:27

Het is een bekend gegeven, dat dikke mensen over het algemeen ook vaker last hebben van oprispingen. Matig zijn lost sowieso vaak veel problemen gezondheidsproblemen op. p.s. "gewoon in de drogist kan krijgen" = BIJ de drogist 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!