Kassa

Pantoprazol en omeprazol: dit is wat je erover moet weten

  •  
16-03-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
254571 keer bekeken
  •  
medicijnen medicatie pillen 930
Wie veel last heeft van brandend maagzuur, is ongetwijfeld bekend met pantoprazol of omeprazol. Het zijn maagzuurremmers die voor minder maagzuur zorgen. Maar de medicijnen hebben ook negatieve bijwerkingen. We leggen het in dit artikel uit.
Pantoprazol en omeprazol zijn zogeheten protonpompremmers en worden door artsen voorgeschreven als de patiënt last heeft van maagklachten en reflux. Denk bijvoorbeeld aan veel brandend maagzuur, een maagzweer of een ontstoken slokdarm. Daarnaast beschermen deze medicijnen de maag als je van andere medicijnen maagklachten krijgt.

Bijwerkingen

Er zijn in de afgelopen jaren steeds meer bijwerkingen bekend over omeprazol, terwijl dit medicijn op plek drie staat van meest gebruikte medicijnen in Nederland. We noemen hieronder enkele belangrijke bijwerkingen voor zowel pantoprazol als omeprazol.
  • Hoofdpijn
  • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, misselijkheid, overgeven, diarree, winderigheid en verstopping
  • Last van duizeligheid, slapeloosheid of slaperigheid.
  • Je kunt een tekort aan vitamine B12 krijgen. Dit merk je aan een doof gevoel in vingers en tenen, tintelingen of evenwichtsstoornissen.
  • Tekort aan magnesium. Dit merk je aan spierpijn, spierkramp, duizeligheid, vermoeidheid en hartkloppingen.
  • Je hebt last van zweten, haaruitval of gevoelsstoornissen.
  • Dubbelzien, wazig zien, oorsuizen of een verminderd gehoor.
  • Meer kan op infecties in de maag of darmen, omdat er minder maagzuur is om bacteriën te doden.
  • Hartritmestoornissen.
  • Ontsteking van de nieren of de lever.
  • Meer kans op botbreuken en botontkalking.
De lijst van bijwerkingen is erg lang. Om alle bijwerkingen te lezen, kun je hier terecht voor omeprazol en hier voor pantoprazol.

Onnodig gebruik

Kassa besteedde in 2017 al aandacht aan de bijwerkingen van omeprazol. Toen werd uit onderzoek bekend dat veelvuldig gebruik van maagzuurremmers de darmflora drastisch kan veranderen. Volgens professor Rinse Weersma van de Maag Lever Darm Stichting, wordt osteoporose, darminfecties en nierfalen geassocieerd met maagzuurremmers. “Het risico per individu is klein maar als je het over 2 miljoen gebruikers hebt, waarvan een deel het onnodig gebruikt, dan zijn bijwerkingen substantieel.” Volgens hem worden protonpompremmers redelijk snel voorgeschreven of gebruikt door mensen die een beetje last hebben van maagzuur. “Als je een goede reden hebt om dit middel te gebruiken, bij bijvoorbeeld een maagzweer of chronische klachten, dan moet je die bijwerkingen voor lief nemen. Maar als je het medicijn zonder urgente reden gebruikt dan zijn de bijwerkingen van belang”.
Ook Rob Dijkstra, bestuursvoorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap, zegt dat het belangrijk is de medicijnen niet al te lang te gebruiken. “Er zijn veel mensen die denken dat ze de medicijnen nodig hebben en niet meer zonder te kunnen.” Dijkstra adviseert om 2 tot 4 weken vol te houden zonder maagzuurremmers. Mochten de klachten dan terugkomen, is het aan te raden om een zuurbinder te nemen, bijvoorbeeld Rennie.

Verkrijgbaarheid

Sinds 2010 is het mogelijk om de maagzuurremmers van 20 mg in de apotheek en drogisterij te kopen. Deze maagzuurremmers zijn in principe voor tijdelijk gebruik. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert om het niet langer dan veertien dagen te gebruiken.
Professor Weersma, Rob Dijkstra en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) vinden het geen goede zaak dat de medicijnen bij de drogisterij gehaald kunnen worden. De KNMP wil dat maagzuurremmers alleen op recept verkrijgbaar is. “Maagzuurremmers kennen een aantal interacties met andere geneesmiddelen, zoals ontstollingsmiddelen. Wanneer maagzuurremmers bij de drogist gekocht worden, onttrekt zich dit aan het zicht van de apotheker, die dan geen medicatiebewaking kan uitvoeren. Dat is risicovol.”

Stoppen? Bouw rustig af

Het is goed om te weten dat maagzuurremmers niet langer dan acht weken nodig zijn voor de behandeling van een maagzweer of lichte ontsteking van de slokdarm. Slik je al een lange tijd maagzuurremmers en wil je ermee stoppen? Dan is het verstandig om rustig af te bouwen.
Het wordt aangeraden om een week lang de helft te nemen van wat je normaal slikt. Slik je altijd 40 mg? Neem dan 20 mg in. De week daarna slik je de andere helft. Daarna slik je geen maagzuurremmers meer. Let wel op: je kan te maken krijgen met een zogeheten rebound-effect. “Maagzuurremmers zorgen ervoor dat er minder zuur in de maag zit. Als je stopt komt het maagzuur terug, maar je maag is er niet meer aan gewend. Je krijgt dan tijdelijke heel veel last van maagzuur.” Volgens Dijkstra voelen de meeste mensen zich na een paar dagen weer goed, maar zijn veel mensen onzeker omdat het dan lijkt of de oude klachten weer terugkomen. Dat is normaal en gaat weer over.
Merk je dat je na een tijdje toch weer klachten krijgt? Dan kun je het beste eerst even naar de huisarts. Je zou ook een maagzuurbinder kunnen nemen, zoals een algeldraat. Blijven de klachten alsnog? Dan zou je af en toe een maagzuurremmer als ranitidine kunnen slikken. Dit medicijn heeft minder bijwerkingen dan pantoprazol of omeprazol. Stop er na een maand wel mee. In 2019 riep de Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd (IGJ) wel een groot deel van de ranitidine terug vanwege kleine hoeveelheden NDMA dat aangetroffen werd.

Maagzuur verminderen

Naast maagzuurremmers en maagzuurbinders, kun je zelf ook iets doen om brandend maagzuur tegen te gaan. Eet bijvoorbeeld niet te veel vet, let op grote en zware maaltijden, ga niet meteen liggen na het eten, stop met roken en verhoog je hoofdkussenkant op je bed.
Heb jij een vraag over dit onderwerp? Stel je vraag dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar de categorie ‘Voeding & Gezondheid’. Heb je zelf kennis van deze categorie? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie!
Bronnen: Kassa, Thuisarts.nl, Apotheek.nl
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Dinie Postma
Dinie Postma6 nov. 2022 - 13:15

Ik gebruik elke dag ibuprofen ivm knie-artrose. Ik heb hier helemaal geen bijwerkingen van. Toch zegt de huisartsenpraktijk iedere keer dat ik een maagbeschermer erbij moet nemen, anders “krijg je straks nog een maagbloeding “. Het voelt voor mij niet goed om dit middel (met dus ook weer kans op bijwerkingen) te slikken terwijl ik nooit maagklachten heb. Wat raden jullie mij aan..?

Tetje
Tetje20 aug. 2022 - 6:32

Heb vorig jaar maart hier ook op gereageerd en had toen nog geen alternatief gevonden. Ben zelf gestopt met pantoprazol, deze pillen veroorzaakte veel ellende. Na lang zoeken heb ik nu een tijdje Bij zuur van Ayurveda gebruikt, te koop bij Holland & Barret. Nergens geen last meer van, geen maagzuur, geen pijnlijke strakke band gevoel meer. Helaas gaan de bijwerkingen van die protonpompremmers niet weg, dat is gewoon beschadigd. Gebruik het ook nooit meer. Wilde dit toch nog even melden daar dit een heel goed alternatief is voor mij en hopelijk ook voor de ander. Groet, Tetje

duif 10
duif 103 sep. 2021 - 10:41

Ik heb veel last van brandend maagzuur. Dat is het gevolg van een scheurtje in het middenrif, waardoor ik last heb van reflux van het maagzuur naar de slokdarm. Daarvoor gebruik ik al 20 jaar een sterke maagzuurremmer (PPI). Het gevolg is dat ik nu kamp met tekorten van vitaminen en mineralen. Daardoor ben ik al jaren erg moe maar ook misselijk. In de V.S. mag volgens de farmaceutische baas dit medicijn maar enkele weken, 2 x per jaar gegeven worden. Dat scheurtje in het middenrif kan worden verholpen door een operatie, waarbij het scheurtje gesloten wordt. Daarna hoef je geen maagzuurremmers te slikken. De slagingskans van zo'n operatie ligt op 93%. Jammer dat daar zo weinig aandacht aan wordt gegeven.

Doornbos-Bos
Doornbos-Bos27 aug. 2021 - 12:15

Ik gebruik al jaren en dagen Omeprazol, het word je DIREKT aangesmeerd , zal wel het meest aan verdiend worden , krijg je weer een nw.medicatie is DIREKT de vraag heeft u wel een maagbeschermer ? Heb al geprobeerd te stoppen gaat een tijdje goed en dan begint het weer . Ze kijken verder nergens na . Via natuurgeneeswijze word je verteld : U gebruikt zeker Omeprazol. Dan denk je hoe kan zij / hij dat weten , maar ze hebben gelijk . Ja , u maag en darmen , lever en gal werken niet goed u heeft daar en daar last van . Je mond valt van verbazing open , Maar ze hebben gelijk.

imadab1958
imadab19589 aug. 2021 - 8:52

Hier word geschreven dat een arts er geld aan verdiend aan het schrijven van een recept maar dat is wel degelijk waar. Kijkt u maar eens goed op u overzichten van de verzekeraar. Ook is het standaard als je medicatie slikt dat je daar maag beschermers bij krijgt soms vraag ik me wel eens af heb ik niet meer last van de maagbeschermers als van de medicatie opzich als ik de maagbeschermer zou laten staan .

MedicinaleWietOlie.com
MedicinaleWietOlie.com7 apr. 2021 - 13:41

Ik merk ook dat CBD, ongeacht waar je hem koopt mits je maar goede kwaliteit neemt, heel erg goed ondersteunend kan werken bij het afbouwen. Ik hoor hier echt heel goede dingen over van meerdere hoeken, en zeker niet alleen de commerciele. Helaas proberen mensen vaak de allergoedkoopste CBD variant en dan zijn ze verbaasd dat het niet zo goed werkt.

Fedja
Fedja26 mrt. 2021 - 1:59

Ik vind het wel vreemd dat artsen het middel omeprazol voorschrijven, zogenaamd ter voorkoming van maagzuur bij mensen die middelen slikken voor het hart en te hoge bloeddruk. Een arts kan dan toch beter aanraden om een rennie te slikken als men last krijgt van te veel maagzuur. Een middel dat zoveel bijwerkingen kan hebben en daarbij alleen maar mensen geld kost omdat het tevens ook niet meer vergoed wordt, lijkt me ook niet goed. Tevens verdienen zowel de artsen voor de uitschrijving van het recept en apotheken voor het verstekken van de medicijnen. Lekker duur voor mensen met een laag inkomen.

1 Reactie
harrybre
harrybre29 mrt. 2021 - 9:06

Waar haalt u vandaan, dat de voorschrijvend arts ook maar iets verdient aan het voorschrijven van medicijnen ? Ik noem dit laster resp. smaad.

25 mrt. 2021 - 20:55

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

Putz
Putz25 mrt. 2021 - 15:38

Jammer dat deze club "Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) vinden het geen goede zaak dat de medicijnen bij de drogisterij gehaald kunnen worden. " er zich weer mee bemoeit. Zijwillen alleen monopolie op alles wat met geneesmiddelen te maken heeft. En vervolgens verkopen aan de hoogst bieder tegen de hoogste prijs. Alle geneesmiddelen zouden zonder octrooi -recht vrij op de markt beschikbaar moeten zijn. En een speciale overheidsinstantie die voorlichting geeft en controleert. Bij die club blijft het vingers natellen als je ze een hand geeft.

1 Reactie
harrybre
harrybre29 mrt. 2021 - 9:09

octrooi-vrij: waarom zou ook nog maar één farmaceut dan ook maar één cent uitgeven om onderzoek naar medicijnen te doen ? Beter zou zijn, als we bijv. in EU verband, alle onderzoek en ontwikkeling door onze academische ziekenhuizen en uni's zouden laten doen. Uiteindelijk betalen we alles toch zelf, nu inclusief de winsten van Big Pharma.

Tetje
Tetje25 mrt. 2021 - 7:31

Gebruik op advies al jaren pantoprazol i.v.m Barret slokdarm. Wil hier eigenlijk ook vanaf. Heb door dit medicijn verselijk erg oorsuizen gekregen, wat door veel artsen ontkend werd, maar de laatste nieuwe jongere arts zei...inderdaad dat kan door dit medicijn. Heb komende maandag weer een consult en ga hierover nogmaals praten. Slik dat spul bijna iedere dag. Weet nog geen alternatief, dus afwachten. Kijk maar eens op revieuws bijwerkingen mijn medicijn.

2 Reacties
spikkel
spikkel25 mrt. 2021 - 8:15

Probeer eens Baking Soda. Theelepeltje oplossen in water en opdrinken. Werkt prima bij mij.

jane55
jane557 mei 2021 - 8:09

Ik heb ook Pantoprazol gebruikt, lichte oorsuis klachten, ik ging opzetten. etc. ik heb samen met mijn arts overlegd ( omdat ik bloedverdunners slik) en besloten dat ik er mee wilde stoppen, dat was oke, klachten worden langzaam aan minder, niet meer zo opgezet. Nu krijg ik toch weer last van zuur en soms pijn in mijn maag. Andere medicijnen hebben ook veel bijwerkingen, dus Baking soda lijkt mij een goed plan. Bedankt Spikkel voor de tip

marleenvanh
marleenvanh24 mrt. 2021 - 17:55

Ik kan alleen zeggen dat ik al jaren met enige regelmaat flinke -zeurende- maagpijn heb. Geen zuurbrand en geen zure reflux. Langzaam wat koele mplantaardige melk drinken helpt meestal maar een enkele keer is dat niet voldoende en dan is het echt heel erg. Dan neem ik een 'omeprazolletje' van mijn man, die het al jaren gebruikt wegens 'elke dag een bak aan verschillende medicijnen'. Verder gebruik ik niets. Maar 1 zo'n capsuletje houdt mij dan 2 à 3 dagen pijnvrij. Nee, ik ga niet naar een dokter want gezien mijn leeftijd (63) ga je dan 'een medische molen in' waar je nooit meer uit komt en daar heb ik al helemaal geen zin in.

trudyvos
trudyvos24 mrt. 2021 - 15:16

Ik (78) ben reeds geruime tijd gebruiker van de maagzuurremmer Pantoprazol. Toen ik een poos geleden een bericht las dat op internet was gezet door een gebruiker van de maagzuurremmer Omeprazol, ben ik het gebruik van Pantoprazol drastisch gaan verminderen. Het risico daarvan was dat ik een verhoogde kans op schade aan mijn slokdarm zou kunnen oplopen. Een regelmatig gebruiker van Omeprazol meende last van geheugenverlies en verschijnselen van de ziekte van Parkinson te hebben opgelopen en schreef die toen aan het gebruik van Omeprazol. Zijn mededeling riep flink wat reacties op van mensen die dezelfde verschijnselen hadden. De vraag blijft uiteraard of die verschijnselen daadwerkelijk zijn veroorzaakt door het gebruik van genoemde maagzuurremmer of dat het begin van de verschijnselen toevallig samenviel met een leeftijdgerelateerd iets dat toch al aanwezig was. Het zou logisch zijn als de opname van bijvoorbeeld vitamine B12 wordt verminderd als gevolg van de veranderde werking van het maagzuur. Maar de tegenwoordige bijsluiters zijn in hoofdzaak gericht op het afwijzen van eventuele gezondheidsclaims en vermelden zoveel mogelijke bijwerkingen dat je bijna geen enkel medicijn beter niet kunt gebruiken. Ik vertelde mijn huisarts dat mijn eigen maagproblemen naar mijn idee vaak juist worden veroorzaakt door een tekort aan maagsappen. Ik gebruik nu vaak augurken als "toetje" in plaats van een of andere maagzuurremmer. De arts vond dit een paradoxale oplossing, maar ik ben er in elk geval mee gediend. Intussen heb ik ook een lichte spierverstijving en een toename van het me moeilijk herinneren van namen. Het laatste komt veel voor bij ouderen en is op zich misschien niet alarmerend. Wel eet ik zoveel mogelijk dierlijke eiwitten om in elk geval te proberen zoveel mogelijk vitamine B12 op te nemen. Voor mij dus zo weinig mogelijk vega..... Rundvlees eten later op de dag levert helaas vaak een trage spijsvertering op. Men zou de tijdstippen van zulke maaltijden dus - indien mogelijk - moeten verplaatsen naar eerder op de dag.

Yvonne-909
Yvonne-90924 mrt. 2021 - 12:07

I.v.m. dagelijks gebruik van pijnmedicatie vorig jaar het advies gekregen om Omeprazol te gaan slikken t.b.v. het voorkomen van maagklachten. Eerder gebruikte ik de pijnmedicatie een paar dagen per week. Vanaf dag 1 klachten op de Omeprazol zoals harde maag, zeurend gevoel, opgeblazen gevoel, winderigheid en veel lucht opboeren. Zelfs zo erg dat normaal ademhalen, diep doorademen niet eens meer mogelijk was. Overgezet op Pantoprazol. Eigenlijk dezelfde zooi met zelfde bijwerkingen, alleen in iets minder heftige mate. Gestopt met zwaardere pijnmedicatie, over op PCM, alleen doet dit niks voor de pijn. Pantoprazol ook meteen gestopt, klachten maar en buik blijven, helaas. Wat een zooi die zgn. maagbeschermer. Het middel is nog erger dan de kwaal.

1 Reactie
a.j.verboven
a.j.verboven24 mrt. 2021 - 12:44

Probeer via specialist Cannabis met THC te krijgen. De meeste huisartsen reageren panisch,als je het woord cannabis laat vallen.

harrybre
harrybre24 mrt. 2021 - 11:19

Volgens de dissertatie aan het Radbout UMC van Mw Dr Anke L.L. Laméris, is een van de nadelen van omeprazol een magnesium deficit. Uit onderzoek van het Department of Physiology (286) | Radboud University Medical Centre blijkt dat ongeveer 15% van alle langdurige omeprazol gebruikers magnesiumtekorten ontwikkelen. zie o.a. behoorlijke gewichtstoename, extreme vermoeidheid ( zie https://www.mijnmedicijn.nl/bloeddruk-angiotensine-antagonisten/olmetec ) en oedeem (http://sajidin.raulfigueroa.com/amlodipine-olmesartan-bijwerkingen-doseringen-toepassingen-en-meer/) https://www.researchgate.net/publication/237147412_Omeprazole_enhances_the_colonic_expression_of_the_Mg_transporter_TRPM6 en anderen als https://www.ru.nl/@931621/maagzuurremmer/ als https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/reflux/discussieer-mee/gebruik-jij-ook-al-jaren-maagzuurremmers/item56605?ReactieModel_page=6

gallito
gallito24 mrt. 2021 - 11:10

Als je veel medicatie gebruikt moet je wel een maagbeschermer erbij slikken, anders is er kans op een maagbloeding (ervaring). Een maagbeschermer wordt dan niet voor niets voorgeschreven door de specialist.

bertbent
bertbent23 mrt. 2021 - 10:43

Ik kreeg na een hartinfarct ca 6 jaar geleden Acetylsaliczuur 80 mg voorgeschreven door cardiologie Amstelland Ziekenhuis.Dit zonder een maagbeschermer! Kortgeleden bleek dat Acetylsaliczuur gebruikt zonder maagbeschermer een groot risico geeft op een maagzweer en darm infecties, vooral bij ouderen! Na informatie ad cardioloog schreef deze, schijnbaar geschrokken, Pantoprazol 40 mg voor! Je moet dus alles wat je voorgeschreven krijgt aan medicijnen blijven controleren!!!

H.Sl8er
H.Sl8er22 mrt. 2021 - 6:47

Dan is de vraag welke maagzuur remmer is veiliger of minder schadelijk . Ik heb in het verleden zantac en rennie,s gebruikt zelfs in nood wel eens een stukje krijt op gegeten , dat zit volgens in ook in rennies. Groet H.S.

Ton Pieterse
Ton Pieterse21 mrt. 2021 - 16:18

Naar aanleiding van Uw artikel over bijwerkingen van pantoprazol , speciaal bij bejaarden , het volgende : Zou het niet nuttig zijn , als de huisarts eens kritisch kijkt naar de vaak vele medicijnen die bejaarden vaak vele jaren onnodig slikken en die keer op keer op een herhaal recept verstrekt worden ! Als voorbeeld de vele bloeddruk verlagende medicamenten en anti - cholesterol pillen . Ik spreek als 90 jarige man uit ervaring ! Graag hoor ik de ervaring van anderen !

Ton Pieterse
Ton Pieterse21 mrt. 2021 - 15:13

Kan ik ,, Kassa ,, als app op m’n beeldscherm zetten ?

3 Reacties
Redacteur
Redacteur 22 mrt. 2021 - 16:16

Hallo Ton, Kassa heeft geen app, maar je kunt de site wel als bladwijzer opslaan op je mobiel. Hoe je dat doet, kun je hier lezen: https://www.seniorweb.nl/tip/site-op-startscherm-zetten. Vriendelijke groet, Danny

djfox741
djfox74124 mrt. 2021 - 23:30

Beste meneer Pieterse, Als U in de browser, dus waar U dit leest, naar de 3 puntjes gaat en aanklikt, ziet U als U Chrome gebruikt, haast onderaan staan "Toevoegen aan startscherm" dan word de app van de vara kassa op Uw scherm geinstalleerd. Helaas wat Ton adviseerde werkt niet, was het maar waar dat je de pagina als snelkoppeling op je buroblad kan zetten alleen word daar een stokje voor gestoken en domweg de app geinstalleerd waar je eigenlijk niet om gevraagd heb. Maar voor U meneer Pieterse is het wel goed en word de app op Uw buroblad gezet.

djfox741
djfox74124 mrt. 2021 - 23:38

Moet mijn fout erkennen, wat ik zojuist schreef is niet goed, dat is wel het geval bij Radar maar niet hier, sorry meneer Pieterse en sorry Denny ik zat fout.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!