Kassa

‘Start landelijke subsidieregeling om houtkachels te verwijderen’

25-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10783 keer bekeken
  •  

Er moet een landelijke subsidieregeling komen om verouderde houtkachels en open haarden te verwijderen. Daarvoor pleit Milieu Centraal zaterdag in de kerstuitzending van Kassa. De organisatie wijst erop dat door houtstook fijnstof en andere schadelijke stoffen vrijkomen die ongezond zijn voor mens en milieu. 

Milieu Centraal vreest dat het onvoldoende nut heeft om verouderde houtkachels en haarden te vervangen door moderne, minder vervuilende exemplaren. "Als dit tot gevolg heeft dat mensen vaker het vuur laten branden, bereik je misschien wel het omgekeerde effect. Nieuwe houtkachels stoten weliswaar minder fijnstof uit, maar emissievrij stoken bestaat helaas niet", aldus woordvoerder Paulien van der Geest.

'Flinke reductie fijnstof'

Volgens TNO levert het een reductie op van zo’n twintig procent aan fijnstof als alle verouderde houtkachels worden vervangen door nieuwe kachels die voldoen aan het keurmerk Ecodesign dat vanaf januari geldt. "ls je dan ook de haarden beperkt in gebruiksduur, dan kan dat een reductie van nog eens ruwweg tien procent opleveren. Dit laatste getal kan hoger worden, als je open haarden volledig verbiedt en vervangt", aldus Maarten Lörtzer van TNO.

Steeds meer gemeenten waarschuwen inmiddels voor de uitstoot van fijnstof door houtkachels en open haarden. In de gemeente Utrecht is een subsidieregeling om de houtkachel of haard te laten verwijderen of vervangen door een nieuwe houtkachel en ook in Nijmegen loopt een dergelijke pilot. 

Brief naar Kamer

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat momenteel na hoe luchtverontreiniging door houtstook te verminderen valt. Ze laat weten de Kamer begin volgend jaar per brief te informeren over opties om houtrook terug te dringen. ‘Het is aan het nieuwe kabinet om te beslissen of, en zo ja hoe, een subsidieregeling toegepast kan worden’, aldus woordvoerder Liz Zoetekouw.

Het Schone Luchtakkoord met afspraken om de luchtkwaliteit te verbeteren, kan ook bijdragen aan het terugdringen van fijnstof door houtstook. Daarbij zijn volgens de woordvoerder inmiddels 99 gemeenten aangesloten, "andere gemeenten worden door de staatssecretaris herhaaldelijk uitgenodigd om ook deel te nemen." Milieu Centraal doet in de uitzending van Kassa een oproep aan alle gemeentes om zich aan te sluiten bij het Schone Lucht akkoord.

Groot aandeel fijnstof door houtstook

Het RIVM becijferde eerder al dat particuliere houtstook verantwoordelijk is voor een uitstoot van 23 procent aan fijnstof. Door het zogeheten condenseerbare fijnstof mee te rekenen, blijkt dat houtstook de grootste bron van fijnstofuitstoot in Nederland is. Daarna volgt het wegverkeer, hoewel auto’s meer schadelijke stikstofdioxiden uitstoten.

Op zoek naar tips om schoner te stoken?

Kijk Kassa op eerste kerstdag, om 19.05 uur op NPO 1.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

Wilma-60
Wilma-6030 dec. 2021 - 12:37

Waarom dan houtkachels en dan ook niet meteen de openhaarden, ook die stoken hout ?? Of zou dat komen , dat de heren zelf openhaarden hebben???

henryw210
henryw21027 dec. 2021 - 15:38

gas is zuiver en schone verbranding met minimale uitstoot maar nu iedereen van t gas af moet en gas 2 euro per kuub kost gaan de mensen zich op n andere manier verwarmen dus n kachel of pellet kachel deze pellet kachel heeft 92 procent rendement of je zet zonnepanelen op je dak en zet de airco op verwarmen maar veel mensen kunnen dit niet betalen dus zitten de mensen met 3 jassen binnen en milleu boeit niemand het gaat maar om een ding in nederland hoe klop ik de mensen het snelste geld uit de beurs en inderdaad mensen stoken al vanaf de oertijd fikkie

Wim Lentink
Wim Lentink27 dec. 2021 - 14:37

Graag eerst iets beter in het onderwerp verdiepen, voordat er iets uitgezonden wordt! Alle houtstook is schadelijk voor de de gezondheid! Veel slechter nog dan tabaksrook! Zogenaamde betere houtkachels verbranden hout beter met als gevolg dat er per kWh verkregen energie méér ultrafijnstof ontstaat. Die stof is véél gevaarlijker dan fijnstof. Dat komt doordat de afmeting van ultrafijnstof kleiner dan 100 nanometer is, met als gevolg dat die stof rechtstreeks via de longen in het bloed kan worden opgenomen met een kans dat overal in je lichaam ontstekingen ontstaan. Voor ultrafijnstof is geen veiligheidslimiet vastgesteld en dat gaat mogelijk ook niet gebeuren, omdat één deeltje al een ontsteking kan veroorzaken. Ultrafijnstof verbieden zou hele takken van bedrijvigheid stil leggen! Fijnstof en ultrafijnstof landt ook in arctische gebieden waar het absorptie van licht bevordert met als gevolg smelting van ijs met als gevolg vermindering van reflectie van zonlicht met als gevolg snellere opwarming van de Aarde! Om effectief de opwarming van de Aarde te bestrijden dienen de brandstoffen hout, steenkool, aardolie en aardgas in deze volgorde uitgefaseerd te worden, omdat in die volgorde de hoeveelheid CO2 die per GJ energie bij verbranding vrijkomt in afneemt. Waarbij hout per GJ verkregen energie twee keer zoveel CO2 geeft als aardgas. Wat bent u toch slim bezig meneer Rutte!

bvdsteeg
bvdsteeg26 dec. 2021 - 13:04

Hoeveel fijnstof wordt door bio centrales uitgestoten. 77% zijn andere bronnen.

praat mee
praat mee26 dec. 2021 - 12:18

Wat Jannie Boe schrijft is gelogen en niet bewezen

2 Reacties
JannieBoe
JannieBoe26 dec. 2021 - 16:32

Verdiep u eens in de keiharde feiten voordat u dit soort beweringen doet. Die feiten liegen er niet om. Maar misschien komen ze u niet uit. Zie hier: https://www.rivm.nl/nieuwsbrief?id=101500-1235-108468&pid=261951 En hier: https://www.longfonds.nl/gezond-leven/gezondelucht/houtrook

LegendaryCarlos
LegendaryCarlos27 dec. 2021 - 17:55

Jij kunt niks weerleggen, je blaat alleen maar, en jou moeten we geloven? Typische belastingontduiker, want het gaat je alleen om dat je zelf meer geld overhoudt en je minder energiebelasting hoeft te betalen. Maar dat je daarmee je buren vergiftigt zal je aan je derriere oxideren. Ikku-ikku-ikku-en-de-rest-kan-stikken is het mantra van al die egoïsten.

ricardomyto
ricardomyto26 dec. 2021 - 10:12

Wat een gedoe. Barbecue kan niet meer Open haard Kachels Kijk naar Roemenië. Polen .Bulgarije eigenlijk heel de bloklanden overal in Europa wordt gestookt Onze voorouders hadden niks anders . Welke gedachten zijn ontsprongen aan dit genie dit het wil stoppen. Iedereen is groot geworden. We leven allemaal. Stop met die onzin met te vragen kan het nog wel . Ga naar Rusland en ga daar deze onzin vertellen Kijk wat er gebeurd. Men spreekt over gisteren En die mensen die vooruit kijken en zeggen in het jaar ............??? Moet het veranderen. Wie weet wat er dan uitgevonden wordt ....

2 Reacties
Het zelfde lietje
Het zelfde lietje26 dec. 2021 - 10:36

Onze voorouders, ja die haalden de 60 niet.

pk49
pk4927 dec. 2021 - 14:01

jouw "gedoe" komt erg kortzichtig over. Lees 'ns wat meer over doe"onzin"! Ooit gehoord van luchtvervuiling en CO2 ?

Mirjambeertje
Mirjambeertje26 dec. 2021 - 10:01

Sorry hoor nee ik stop echt niet met stoken ze moeten eens ophouden met alles te verbieden en al die regeltjes hier in nl. Altijd maar het braafste jongetje uit de klas willen zijn

2 Reacties
ArieMarkesteijn
ArieMarkesteijn26 dec. 2021 - 10:21

Kom s gezellig bij mij op het woonerf op visite, dan kun je lekker meesnuiven aan die gore lucht die door die houtstokers wordt veroorzaakt. Dan praat je wel anders.

pk49
pk4927 dec. 2021 - 14:03

jij bent duidelijk niet het braafste jongetje van de klas, wel het vuilste! Je wilt niet een schonere wereld achterlaten voor je kleinkinderen ? Ik wel, en daarom stop ik met dit belachelijk gestook.

Het zelfde lietje
Het zelfde lietje26 dec. 2021 - 9:45

Met verbazing naar uw item over houtstook gekeken. Hoe is het mogelijk dat de NHK schaamteloos reclame maakt voor vervuilende alternatieven en methodes in uw programma? De echt schone alternatieven zoals Bio-ethanol, Gas of Elektra komen niet eens aan bod.

Martinus1
Martinus126 dec. 2021 - 9:42

De mens stookt al hout zolang hij kan denken en lopen,en nu is het allemaal niet goed,de ene heeft dit en de andere heeft dat,ik stook zolang hout als ik wil flikker met je milieu effe lekker op vroeger hoorde je nooit wat nederlanders zeikerds van de bovenste plank.

4 Reacties
ArieMarkesteijn
ArieMarkesteijn26 dec. 2021 - 10:08

Tja, tegenwoordig kunnen we meten hoeveel troep er door houtstook in de buurt uitgestoten wordt. En hoeveel dat betekent voor onze en uw longen.Houtstook is middeleeuws, moet snel uitgefaseerd worden.

praat mee
praat mee26 dec. 2021 - 11:17

Inderdaad Martinus, het motto in Nederland=iedereen van het gas af. Ik heb nooit geen gas aansluiting gehad maar altijd hout gestookt,al 50 jaar.Ruikt lekker als ik buiten loop.Maar die zeikerts die hun longen bedorven hebben met tabaks rook, lopen hier te klagen over een houtkachel.

JannieBoe
JannieBoe26 dec. 2021 - 12:17

Mensen die piepen en hoesten door houtrook of daardoor jaren eerder doodgaan, dat zijn dus 'zeikerds' ?! Ik kan haast niet geloven dat er mensen zijn die dat met droge ogen durven te beweren. Fijne kerst nog en een gezond, verdraagzaam en gelukkig nieuwjaar. En uw buren ook een gezond nieuwjaar gewenst!

LegendaryCarlos
LegendaryCarlos27 dec. 2021 - 17:51

Doe me een lol, en pak eens zo'n dikke postelastiek, draai die flink strak om je keel zodat die flink in je luchtpijp snijdt. Plak dan je neus dicht op een klein rietje na. Snuif daarna een flinke lading gemalen peper op en ga dan lekker in de rook van de houtstokers staan. Wellicht snap je dan wat mensen met luchtwegklachten door moeten maken met al die belastingontduikers. Want daarom stoken ze hout; hoeven ze minder energiebelasting te betalen.

JannieBoe
JannieBoe26 dec. 2021 - 9:35

Wie waren er gisteren niet in beeld? Één van de 329000 mensen met COPD. Of één van de 671000 andere mensen met een andere longaandoening. Ook waren en geen longartsen of andere specialisten aan het woord. Dat zijn de mensen die iets zinnigs te melden hebben over de gevolgen voor de volksgezondheid.

jwgroenendijk
jwgroenendijk26 dec. 2021 - 9:12

Over de hout kachels en allesbranders heb ik een opmerking Ik woon hier naast mensen die hebben een alles brander en de anderee heeft een hout kachel Ik heb astma en copd en als hun deze kachels aan doen wordt er echt niet alleen maar hout in verbrand kleding oude schoenen afval van uit de schuur en garage worden daar ook in verbrand Ik moet mijn deuren en ramen sluiten als ze weer gaan stoken sluiten Er wordt ook al jaren over gesproken dat het stoken verboden gaat worden e nu willen ze er subsidie op geven. ik ben het daar niet mee eens

2 Reacties
praat mee
praat mee26 dec. 2021 - 11:22

Waarom schrijf jij er niet bij ;waarom je zulke zieke longen hebt

JannieBoe
JannieBoe26 dec. 2021 - 12:12

@praat mee, u bent niet op de hoogte rond de oorzaken van longziektes. Een oorzaak is luchtvervuiling, bijvoorbeeld fijnstof. Of andere longziektes zoals astma of een longontsteking. Of erfelijke ziektes zoals alpha-1. Of Schadelijke stoffen, zoals houtstof, lijm en verfdampen. Of roken. Bron: https://www.zorgkaartnederland.nl/aandoeningen/copd/artikelen/wat-zijn-de-oorzaken-van-copd

schoutenmcbean@gmail.com
schoutenmcbean@gmail.com26 dec. 2021 - 9:08

Het gebruik van open haarden moet verboden worden. De overheid hoeft hiervoor geen vergoeding te geven, omdat iedereen wist dat de uitstoot van vieze rook schadelijk is.

1 Reactie
praat mee
praat mee26 dec. 2021 - 11:24

en vuurkorven

Robter
Robter26 dec. 2021 - 8:25

Dan moet je alle open vuren verbieden en niet 1 eruit halen. Dus ook geen vreugdevuren, paasvuren, vuurkorf en bbq op hout. Een gesloten kachel heeft een veel betere verbranding dan open vuur. De overheid wil er gewoon van af omdat ze er niks aan verdienen. Waar gaan dan de gesnoeide/gerooide bomen naar toe? Zeker verbranden voor de biomassa, heb je hetzelfde effect alleen geen controle door de overheid

1 Reactie
praat mee
praat mee26 dec. 2021 - 12:01

De overheid geeft subsidie om stroom te maken uit houtsnippers, kost de staat miljoenen.Maar houtsnippers worden gemaakt met machines die door het hout te versnipperen,duizenden liters diesel de lucht in blazen

Njetvt
Njetvt26 dec. 2021 - 0:02

Ben benieuwd wat er op bnn vara komt, zal wel bepaalde screening zijn. Gestuurde meningen

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe26 dec. 2021 - 9:22

U hebt de uitzending dus (nog) niet gezien en zegt bij voorbaat al dat het om een 'gestuurde mening' gaat? Ik denk dat u zelf het perfecte voorbeeld geeft van een 'gestuurde mening'.

Njetvt
Njetvt26 dec. 2021 - 0:01

Zonnepanelen en molens gaan ons niet redden, allemaal kapitaalsvernietiging en politiek bedrog. Dijken ophogen en minder energie verbruiken. Timmerfrans met zijn oplichterij-verhalen.

Njetvt
Njetvt25 dec. 2021 - 23:58

Ook bullshit al die electrische auto's die op kolengestookte electriciteit rijden dmv accu's gemaakt ten kosten van kinderen/mensen in Congo met super milieuvervuiling. Gewoon minder rijden is veel duurzamer.

1 Reactie
praat mee
praat mee26 dec. 2021 - 12:03

En dan gaan ze op exprt naar Rusland en de subsidie die gaat mee

BioJohan
BioJohan25 dec. 2021 - 22:27

Laat ze eerst maar de biocentrales uit zetten en kom dan maar naar de burgers!!!

1 Reactie
Njetvt
Njetvt25 dec. 2021 - 23:55

Gelukkig heb ik pas nog 3 kuub hout gekocht, lekker stoken, heerlijk !

Piet Verdriet
Piet Verdriet25 dec. 2021 - 20:43

Ik heb een pelletkachel welke ik 3 jaar geleden met een overheidssubsidie heb aangeschaft. Perfecte kachel. 94 procent rendement. Geen zichtbare rook en geen stank. Mijn buurman vroeg mij na twee jaar nadat hij mij een nieuwe voorraad pellets had zien sjouwen of ik zo'n pelletkachel had. Hij had niets in de gaten gehad. Stoken zonder overlast dus. Heerlijke warmte, geen gasverbruik (wil de overheid graag) en sfeer. Gasverbruik is sinds ingebruikname drastisch omlaag gegaan. Eerst 1600 m3 gas per jaar. Nu 268 m3 gas per jaar. Precies wat de overheid wil. Ik laat mij niet mijn door de overheid gesubsidieerde kachel wegdoen. Dat zou pas kapitaalvernietiging zijn. En verre van duurzaam. Ik vind het bijzonder storend dat de pelletkachel voortdurend op dezelfde hoop wordt gegooid als de openhaard en de normale houtkachel. Een pelletkachel is zoveel minder vervuilend. Maar een kenmerk van klimaatwappies is: vooral geen onderscheid maken. Makkelijk en eenvoudig houden: ALLES verbieden. Pfff

2 Reacties
JannieBoe
JannieBoe26 dec. 2021 - 9:53

U schrijft: 'Maar een kenmerk van klimaatwappies is: vooral geen onderscheid maken. Makkelijk en eenvoudig houden: vooral geen onderscheid maken.' En dat is exact wat u nu zelf doet. Alles en iedereen over één kam scheren en geen onderscheid maken.

praat mee
praat mee26 dec. 2021 - 12:09

Hebt U zich wel een afgevraagd hoe die pellets gemaakt worden? Hout snipperen is vervuilender dan gewoon hout stoken

Dave lubeck
Dave lubeck25 dec. 2021 - 20:07

Jullie zeiken en zeuren echt over van alles ! Begrijpen jullie jou nog steeds niet dat het allemaal mosterd na de Maaltijd is ! Al dat gezeik en gezeur over klimaat geneuzel ! Ga leven ! Dood gaan we toch allemaal !!!

2 Reacties
praat mee
praat mee26 dec. 2021 - 12:11

Inderdaad; wij zijn een speldenprik op deze aarde en willen toch de wereld verbeterern

LegendaryCarlos
LegendaryCarlos27 dec. 2021 - 17:47

Ja, maar ik wil liever niet met een fles zuurstof rond moeten zeulen omdat mijn buren menen dat hun vervuiling en belastingontduiking belangrijker is dan mijn recht op een zo gezond mogelijk leven.

Bumble Bee Brabant
Bumble Bee Brabant25 dec. 2021 - 19:58

Laten we eerst hier eens naar kijken: https://youtu.be/X0rXPW6FUoE

Karmann
Karmann25 dec. 2021 - 17:52

Stelletje zeikers verbieden verbieden is dat de vrijheid van de PvdA VARA? Daar is niks meer van over gebleven van de vrijheid waar we voor hebben gevochten . Triest Triest .Gevaarlijke ontwikkeling.

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe26 dec. 2021 - 9:39

Mensen die ziek worden van houtrook of eraan doodgaan, hebben die geen recht op uw 'vrijheid'?

LegendaryCarlos
LegendaryCarlos25 dec. 2021 - 15:37

Gewoon compleet verbieden die achterlijke dingen. Ze vervuilen, ze vergiftigen de buurt en de flauwekul dat ze "co2 neutraal" zouden zijn is natuurlijk te belachelijk voor woorden en kan een kind met twee vragen om zeep helpen, laat staan een weldenkend mens. Maar onder het mom van allerlei smoesjes zijn ze gewoon belastingontduikers.

2 Reacties
Harm de
Harm de25 dec. 2021 - 17:12

Ik begrijp best dat mensen last kunnen hebben van houtkachels, maar gaat u nooit met het vliegtuig, daar hebben ook veel mensen last van, en is ook voor het plezier. En wat gezondheid betreft zou je alle snackbars ook moeten verbieden dan. En mensen roken ook, ook schadelijk voor de gezondheid. Ik vind dat overal teveel over gezeurd word en krijgt nog podium ook.

LegendaryCarlos
LegendaryCarlos25 dec. 2021 - 21:46

Harm Doe me een lol, en pak eens zo'n dikke postelastiek, draai die flink strak om je keel zodat die flink in je luchtpijp snijdt. Plak dan je neus dicht op een klein rietje na. Snuif daarna een flinke lading gemalen peper op en ga dan lekker in de rook van de houtstokers staan. Wellicht snap je dan wat mensen met luchtwegklachten door moeten maken met al die belastingontduikers.

Vtrsp1
Vtrsp125 dec. 2021 - 15:35

Hoe zit het dan met de Nederlandse overheid zij stoken het meeste op hout met hun bio massa centrales waar complete bossen in Amerika worden gekapt om hier de boel te voor zien van energie?? dan hoor je niemand...

1 Reactie
ArieMarkesteijn
ArieMarkesteijn26 dec. 2021 - 10:12

Protesten te over. Beetje beter opletten.

Tiger1 gek
Tiger1 gek25 dec. 2021 - 14:19

Hoe zit het dan met het vliegverkeer Die geeft meer uitstoot volgens mij Wat doen de windmolens voor uitstoot bv stof uit de turbine's bv van de koolborstels oid

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe25 dec. 2021 - 14:43

Als je naar fijnstof kijkt zijn houtkachels goed voor maar liefst 23% van de totale uitstoot. De uitstoot van fijn stof door houtstook is in Nederland bijna half zo groot als die van wegverkeer. De fijn stof uitstoot van wegverkeer neemt af, terwijl de uitstoot door houtrook toeneemt. (Bron: RIVM). En dat alleen voor een pleziertje waar ontzettend mensen last van hebben met hun gezondheid met desastreuze gevolgen.

benerklaarmee
benerklaarmee25 dec. 2021 - 13:22

moet nou echt alles om zeep worden geholpen . het lijkt wel of het gezeik en gepiep om alles steeds erger wordt.

2 Reacties
JannieBoe
JannieBoe25 dec. 2021 - 14:25

Één miljoen mensen heeft gezondheidsklachten door houtrook. Jaarlijks overlijden er 3000 Nederlanders als gevolg van houtstook. Hoezo 'gezeik en gepiep'.....?

Piet Verdriet
Piet Verdriet25 dec. 2021 - 20:22

Helemaal mee eens. De pijlen worden steeds op het volgende onderwerp gericht. Net zolang we allemaal met een kopje kruidenthee naast de warmtepomp zitten. De elektrische auto in de garage. Geen kachel, geen uitlaat. Maar dan OOK geen vliegreisjes meer. Op geen enkele manier nooit en nergens meer uitstoot. Pas dan zullen de pijlen worden opgeborgen. Tot die tijd liggen de houtkachel, het vuurwerk, de benzine en dieselauto's onder vuur. Behalve het vliegtuig. Die blijft om vage redenen altijd buiten schot.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!