Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

‘Start landelijke subsidieregeling om houtkachels te verwijderen’

25-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
12908 keer bekeken
  •  

Er moet een landelijke subsidieregeling komen om verouderde houtkachels en open haarden te verwijderen. Daarvoor pleit Milieu Centraal zaterdag in de kerstuitzending van Kassa. De organisatie wijst erop dat door houtstook fijnstof en andere schadelijke stoffen vrijkomen die ongezond zijn voor mens en milieu. 

Milieu Centraal vreest dat het onvoldoende nut heeft om verouderde houtkachels en haarden te vervangen door moderne, minder vervuilende exemplaren. "Als dit tot gevolg heeft dat mensen vaker het vuur laten branden, bereik je misschien wel het omgekeerde effect. Nieuwe houtkachels stoten weliswaar minder fijnstof uit, maar emissievrij stoken bestaat helaas niet", aldus woordvoerder Paulien van der Geest.

'Flinke reductie fijnstof'

Volgens TNO levert het een reductie op van zo’n twintig procent aan fijnstof als alle verouderde houtkachels worden vervangen door nieuwe kachels die voldoen aan het keurmerk Ecodesign dat vanaf januari geldt. "ls je dan ook de haarden beperkt in gebruiksduur, dan kan dat een reductie van nog eens ruwweg tien procent opleveren. Dit laatste getal kan hoger worden, als je open haarden volledig verbiedt en vervangt", aldus Maarten Lörtzer van TNO.

Steeds meer gemeenten waarschuwen inmiddels voor de uitstoot van fijnstof door houtkachels en open haarden. In de gemeente Utrecht is een subsidieregeling om de houtkachel of haard te laten verwijderen of vervangen door een nieuwe houtkachel en ook in Nijmegen loopt een dergelijke pilot. 

Brief naar Kamer

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat momenteel na hoe luchtverontreiniging door houtstook te verminderen valt. Ze laat weten de Kamer begin volgend jaar per brief te informeren over opties om houtrook terug te dringen. ‘Het is aan het nieuwe kabinet om te beslissen of, en zo ja hoe, een subsidieregeling toegepast kan worden’, aldus woordvoerder Liz Zoetekouw.

Het Schone Luchtakkoord met afspraken om de luchtkwaliteit te verbeteren, kan ook bijdragen aan het terugdringen van fijnstof door houtstook. Daarbij zijn volgens de woordvoerder inmiddels 99 gemeenten aangesloten, "andere gemeenten worden door de staatssecretaris herhaaldelijk uitgenodigd om ook deel te nemen." Milieu Centraal doet in de uitzending van Kassa een oproep aan alle gemeentes om zich aan te sluiten bij het Schone Lucht akkoord.

Groot aandeel fijnstof door houtstook

Het RIVM becijferde eerder al dat particuliere houtstook verantwoordelijk is voor een uitstoot van 23 procent aan fijnstof. Door het zogeheten condenseerbare fijnstof mee te rekenen, blijkt dat houtstook de grootste bron van fijnstofuitstoot in Nederland is. Daarna volgt het wegverkeer, hoewel auto’s meer schadelijke stikstofdioxiden uitstoten.

Op zoek naar tips om schoner te stoken?

Kijk Kassa op eerste kerstdag, om 19.05 uur op NPO 1.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!