Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Stadsregio Rotterdam schrapt buslijnen

22-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Bus_03.jpg
Stadsregio Rotterdam wil tien van de 77 buslijnen in de regio schrappen en een aantal andere inkorten. De metro gaat zaterdagochtend minder vaak rijden en dagelijks vinden de laatste metroritten een kwartier eerder plaats. Voor controle en toezicht komt minder geld beschikbaar.
Deze en andere maatregelen zijn nodig om de bezuiniging op te vangen die de centrale overheid wil doorvoeren, maakte de stadsregio donderdagavond bekend.
Stadsregio Rotterdam is een samenwerking van vijftien gemeenten en opdrachtgever van de openbaarvervoerbedrijven RET, Connexxion en Qbuzz in de regio. Het bestuursorgaan verwacht volgend jaar het met 33 miljoen euro minder te moeten doen, door de bezuinigingen die het Rijk wil doorvoeren.
De stadsregio denkt dat de effecten voor de reizigers meevallen. Bij het schrappen is gekozen voor buslijnen waar weinig gebruik van wordt gemaakt. Ook bieden metro en tram in de meeste gevallen een alternatief.
Het pakket maatregelen is goed voor 12 miljoen euro. 21 miljoen euro aan bezuinigingen moet nog worden ingevuld. Dat gebeurt na de zomer en betreft zaken als aanleg en onderhoud van infrastructuur.
Gemeenten, consumentenorganisaties en de ov-bedrijven krijgen de komende weken de tijd om de maatregelen te beoordelen en eventueel met alternatieven te komen. Het dagelijks bestuur van de regio wil de maatregelen in juni definitief vaststellen. In december 2011 treedt de nieuwe dienstregeling in werking.
De Rotterdamse regiobestuurder en verkeerswethouder Jeannette Baljeu waarschuwde in een toelichting dat de komende jaren meer bezuinigingen dreigen als gevolg van kabinetsplannen, zoals de verplichte aanbesteding van het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Zij hoopt samen met haar collega's uit Amsterdam en Den Haag minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) ervan te overtuigen ,,dat verder snijden in het ov-netwerk onverantwoord is''.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!