Kassa

Staatssecretaris: Wildgroei aan fastfoodketens moet stoppen

  •  
18-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
375 keer bekeken
  •  
fastfood friet hamburger snack 1127

Het aantal fastfoodketens neemt snel toe. Het kabinet zoekt naar een manier om deze wildgroei aan hamburger-, pizza- en dönerketens te remmen, meldt het AD. Door middel van een wet moeten gemeenten makkelijker nee kunnen zeggen.

Vorig jaar riepen vier wethouders van grote steden al om instrumenten om de woekering tegen te gaan. Staatssecretaris van Jeugd en Preventie, Maarten van Ooijen, komt daar nu aan tegemoet. Hij bekijkt wat de juridische opties zijn voor een harde rem op vestiging van fastfoodketen en de frisdrankverkoop en -reclame op en rond scholen.

'Een op de zeven kinderen te zwaar'

“Er moet echt wat gebeuren, een op de zeven kinderen is nu te zwaar”, zegt van Ooijen. “In lagere sociale klassen is zelfs een op de drie kinderen te zwaar.” Het plan van een suikertaks om het eetgedrag meer te sturen alleen is niet genoeg. "Je wil die overdaad aan aanbod echt niet. Een hamburger of een broodje döner eten is geen probleem. Maar ik wil niet die enorme aantallen, en ook niet op of te dichtbij scholen."

Er wordt nog gekeken in welke wettelijke vorm de fastfoodrem kan komen. 

Bron: AD, ANP

Meer over:

frisdrank, fastfood, ad
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

pk49
pk4919 mrt. 2022 - 20:02

dit is een taak van de opvoeders en niet van de ministerie ! En de scholen zouden ook een funktie in deze kunnen hebben.

rutting
rutting18 mrt. 2022 - 12:39

Kunnen ze in Den Haag misschien ook iets doen aan de wildgroei van ministers en staats secretarissen. Ze verzinnen voor elk wisse wasje en ministers post met alle kosten van dien. Vooral D66 heeft hier een handje van

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe18 mrt. 2022 - 17:53

De gezondheid van kinderen zou ik nu niet als 'wisse wasje' benaderen. Overgewicht is de oorzaak van heel veel gezondheidsproblemen en als de overheid daar wat op kan sturen zonder een verbod dan is dat mooi meegenomen. Zeker als het om kinderen gaat.

rutting
rutting18 mrt. 2022 - 12:36

Kan de regering ook iets doen aan de wildgroei van ministers en staats secretarissen. Ze verzinnen voor elk dingetje een ministerspost ( vriendjes politiek) Vooral D66 heeft hier een handje van.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!