Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Staatssecretaris: Wildgroei aan fastfoodketens moet stoppen

18-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
412 keer bekeken
  •  
fastfood friet hamburger snack 1127

Het aantal fastfoodketens neemt snel toe. Het kabinet zoekt naar een manier om deze wildgroei aan hamburger-, pizza- en dönerketens te remmen, meldt het AD. Door middel van een wet moeten gemeenten makkelijker nee kunnen zeggen.

Vorig jaar riepen vier wethouders van grote steden al om instrumenten om de woekering tegen te gaan. Staatssecretaris van Jeugd en Preventie, Maarten van Ooijen, komt daar nu aan tegemoet. Hij bekijkt wat de juridische opties zijn voor een harde rem op vestiging van fastfoodketen en de frisdrankverkoop en -reclame op en rond scholen.

'Een op de zeven kinderen te zwaar'

“Er moet echt wat gebeuren, een op de zeven kinderen is nu te zwaar”, zegt van Ooijen. “In lagere sociale klassen is zelfs een op de drie kinderen te zwaar.” Het plan van een suikertaks om het eetgedrag meer te sturen alleen is niet genoeg. "Je wil die overdaad aan aanbod echt niet. Een hamburger of een broodje döner eten is geen probleem. Maar ik wil niet die enorme aantallen, en ook niet op of te dichtbij scholen."

Er wordt nog gekeken in welke wettelijke vorm de fastfoodrem kan komen. 

Bron: AD, ANP

Meer over:

frisdrank, fastfood, ad
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!