Kassa
theme-icon
Lijf

Spijt bij twee op tien voor niet verzekeren tandarts of fysio

12-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5459 keer bekeken
  •  
dokter rekening zorgverzekering ziekenhuis 1127

Bijna twee op tien van de Nederlanders (17 procent) sloeg dit jaar een bezoek aan de fysio of tandarts over, omdat ze er niet aanvullend voor verzekerd waren. Vooral een bezoek aan de tandarts (40 procent) of fysiotherapeut (35 procent) werd vermeden. Met de kennis van nu hadden de onverzekerden zich wel willen verzekeren voor tandarts (21 procent), fysiotherapie (18 procent), maar ook voor brillen en lenzen (14 procent).

Dit blijkt uit een peiling onder 1.000 respondenten van vergelijkingssite Pricewise en Panel Inzicht. 20 procent met alleen een basisverzekering had in 2022 spijt van deze keuze. Een meerderheid van deze groep (55 procent) had aanvullende zorg nodig en was goedkoper uit geweest met een aanvullende verzekering. 45 procent van de groep met spijt heeft aanvullende zorg gemeden omdat ze deze zorgkosten niet konden of wilden maken. 

"Bespaar niet als je weet dat je zorg nodig hebt"

Louise van Wijk, zorgspecialist bij Pricewise, raadt aan om niet te besparen op de zorgverzekering, als het al zeker is dat zorg in 2023 nodig is. “Als je nu al weet welke zorg je in ieder geval nodig hebt, kun je de afweging maken of een aanvullende verzekering loont. De premie voor een aanvullende tandartsverzekering leg je bijvoorbeeld naast de kosten voor de behandelingen die jij nodig denkt te hebben. Ga je alleen één keer op controle en laat je je gebit reinigen? Dan is de aanvullende verzekering waarschijnlijk niet lonend voor jou."

Fysiotherapie verzekeren "sneller lonend"

Een aanvullende verzekering voor fysiotherapie is vaak sneller lonend. "Voor een pakket van negen behandelingen ligt de premie tussen de 100 en 270 euro op jaarbasis en een gemiddelde fysiobehandeling kost tussen de 35 en 45 euro", legt Van Wijk uit. "Negen behandelingen kosten zonder aanvullende verzekering dus al snel meer dan driehonderd euro. In sommige gevallen heb je de verzekering er al na een paar behandelingen uit.”

Trend: vaker gekozen voor minder uitgebreide dekking

Vergelijkingssite Geld.nl stelt vast dat mensen zich iets vaker aanvullend verzekeren, maar hierbij juist voor "kleinere" dekkingen kiezen. Zoals maximaal zes behandelingen fysiotherapie of maximaal 250 euro per jaar aan tandartskosten.

Zo kiest voor de zorgverzekering in 2023 ruim 16,5 procent bij de aanvullende dekking voor fysiotherapie voor een vergoeding tot zes behandelingen. In 2022 was dat nog 11,7 procent. Voor de uitgebreidere dekking wordt juist veel minder gekozen.

"Consumenten zijn dus echt kritisch aan het kijken waar ze kunnen besparen en welke zorg ze echt nodig hebben", stelt Amanda Bulthuis van Geld.nl vast.

Ook bij de tandartsdekking blijkt dat mensen kritischer zijn op welke dekking ze nodig hebben. Ruim 31 procent kiest voor een aanvullende tandartsverzekering die 250 euro per jaar vergoedt. In 2022 was dat nog 29,5 procent. Voor de uitgebreidste dekkingen van 750 of 1.000 euro per jaar wordt in 2023 juist veel minder gekozen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

timmerman1965
timmerman196512 dec. 2022 - 14:37

een tandartsverzekering afsluiten is dom want normaal gesproken kan je dat nooit terug verdienen. zelfs voor mij , ik heb veel tandartszorg nodig ,is het niet rendabel om een aparte tandartsverzekering af te sluiten , want dat kost meer , dan het zelf betalen

rinuszwam
rinuszwam12 dec. 2022 - 10:49

Nog al logisch , Dit marktgericht Zorghulp is de oorzaak !! Terug naar het gewone Ziekenfondsen systeem , waarbij iedereen fatsoenlijke zorg wordt gegeven !!

1 Reactie
manolete
manolete13 dec. 2022 - 8:52

Wat jij schrijft, ben ik met je eens. Ziekenfondspremie was wel 10 keer beter en goedkoper. Het ziekenfondssysteem was inderdaad fatsoenlijker. Maar eind van het jaar ging de ziekenfondspremie ook omhoog. Toen waren de mensen ook het klagen, dat het zo duur was. Nu zit je met de basis premie per persoon, waar ook al geen korting mag gegeven worden en ook duurder is geworden per 01-01-2023. Met een eigen bijdragen van €385,00 dat gelijk is gebleven. Maar nu hebben ze de premie maar verhoogd naar € Komt op hetzelfde neer.

JannyBoe
JannyBoe12 dec. 2022 - 8:53

'Bespaar niet als je weet dat je zorg nodig hebt'. Maar je kunt net zo goed zeggen 'Bespaar wel als je weet dat je zorg niet nodig hebt'. Dat is nu nét het hele punt bij verzekeren van zorg. Je weet het van tevoren niet. Dat is inherent aan het principe: het 'vrijwaren van toekomstige onzekere voorvallen'. Wat je misschien kunt zeggen is dat als je jong je gezond bent je een beetje kunt gokken met beknibbelen op dekking van je verzekering. Maar als je senior bent is kiezen voor wat meer dekking gemiddeld waarschijnlijk de betere optie.

1 Reactie
marleenvanh
marleenvanh12 dec. 2022 - 12:00

Klopt. Maar ik ben dit jaar 65 geworden en nog gezond (mede omdat ik me niet laat vertellen wat er voor mij gezond zou zijn of wat ik-op mijn leeftijd, grrrrr....- allemaal nodig ZOU hebben). Een budget verzekering is voor mij, al jaren en nog steeds, voldoende. Bij mijn huidige zorgverzekeraar blijven is nog steeds (relatief - lol) het goedkoopst. Het zou anno nu, in de tijd van 'iedereen kan/wil ZELF kiezen' m.i. wel een goed idee zijn om alles wat met zwangerschap, geboorte en kraamzorg te maken heeft UIT het ziekenfonds te halen. Er zijn namelijk genoeg manieren om geen kind te krijgen wanneer je dan niet wilt. Wil jij zo graag (nog) een kind? Dan mag JIJ zelf voor een aanvullende verzekering betalen!