Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Spanning rondom pensioenkortingen neemt toe

21-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
oude man 930x520
De kans dat de grote pensioenfondsen volgend jaar moeten korten blijft "nadrukkelijk aanwezig''. Afgelopen kwartaal wisten de fondsen hun financiële positie min of meer stabiel te houden. Maar de tijd dringt en de fondsen slagen er maar niet in uit de gevarenzone te geraken.
Dekkingsgraad
Ambtenarenfonds ABP en zorgfonds PFZW geven aan dat hun zogeheten actuele dekkingsgraad nog altijd maar net boven de kritisch grens zit, waarbij aan verlaging van de pensioenen niet meer te ontkomen valt. Metaalelektrofonds PME zegt afgelopen kwartaal verder achterop geraakt te zijn met zijn herstelplan.
De graadmeter die aangeeft in hoeverre de fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen schommelt bij deze drie rond de 90 procent. De dekkingsgraad van techniekfonds PMT bedraagt 92 procent. Van de grote fondsen staat alleen bpfBOUW er nog redelijk voor, met een score van bijna 105 procent.
Brexit
De laatste maanden zat het de pensioensector ook niet mee. De rentes zijn verder gedaald en Groot-Brittannië's onverwachte keuze om uit de Europese Unie te stappen zorgde voor een schok op de financiële markten. De fondsen wisten het effect van de brexit uiteindelijk wel binnen de perken te houden met goede rendementen op beleggingen.
"Brexit heeft financiële markten wereldwijd flink opgeschud, maar uiteindelijk bleef de schade voornamelijk beperkt tot een forse daling van het Britse pond'', constateert ABP. Wat het fonds meer zorgen baart is de lage rente: ,,De cruciale vraag voor financiële markten blijft of de centrale banken hun stimulerende beleid doorzetten.''
Maatregelen
Alles hangt er dus vanaf hoe de situatie zich komende maanden gaat ontwikkelen. Eind dit jaar wordt besloten welke maatregelen fondsen precies moeten nemen. Daarvoor wordt gekeken naar hoe ze er dit jaar gemiddeld voorstonden. Probleem is dat de fondsen door de huidige lage rente veel meer geld in kas moeten houden om in de toekomst alle pensioenen uit te kunnen keren. ANP.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

endemion
endemion23 jul. 2016 - 0:43

Aan dat hele pensioenverhaal klopt iets niet. Als je naar het gehele pensioen van Europa kijkt en bij elkaar optelt is 60% van dat bedrag beschikbaar voor Nederlandse pensioenen. Hoe kan er dan hemelsnaam een tekort zijn als we zoveel meer beschikbaar hebben dan heel de rest van Europa bij elkaar!?

nuisje
nuisje22 jul. 2016 - 18:07

LsAangezien men in den haag de hoogte van de rente bepaald en er dus op papier een te kort is ontstaat lopen we er tegen aan dat er gekort moet worden op het huidige pensioen dat terwijl de potten overstromen en er heeft nog nooit zo veel geld in gezeten als de afgelopen jaren maar dat komt alleen maar beter uit voor den haag want als men weer extra geld nodig heeft om bijvoorbeeld weg te te geven om die oplichters bende in europa in stand te houden kan men het uit deze pot jatten want dat is in 1980 ook gebeurt en dat is nooit meer terug gestort in de pensioenpot. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!