Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Spaarrentes stijgen naar 2 procent, maar niet bij Rabobank, ING en ABN AMRO

  •  
19-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
46985 keer bekeken
  •  
geld besparen euros spaarvarken

Grote banken als Rabobank, ING en ABN AMRO blijven lage spaarrentes bieden van hooguit 0,5 procent. Ondertussen verhogen kleinere banken en brokers de spaarrente steeds vaker naar 2 procent of meer, meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

"Rabobank gaat per 1 mei wel de rente verhogen naar 0,75 procent, maar ook dan blijft het gat met de hoogste spaarrentes groot", zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. De vergelijkingssite ziet dat banken als het Nederlandse Bunq, het Franse Renault Bank en Bigbank uit Estland hun rente regelmatig verhogen om spaarders te trekken.

Brokers op de spaarmarkt

Ook zijn er bedrijven die veel geld verdienen als broker, die makkelijk een hogere rente kunnen bieden volgens Geld.nl. Een broker is een beleggingsinstelling die belegt op de beurs namens particuliere investeerders. Dit doen onder meer Trade Republic en Scalable Capital, beide Duits, die sinds een paar maanden in Nederland actief zijn. Ze begonnen met een hogere spaarrente dan grote Nederlandse banken, Scalable Capital begon met 2,3 procent en Trade Republic met 2 procent.

"Veel mensen sparen toch wel bij hun eigen bank"

Grote Nederlandse banken als Rabobank, ING en ABN AMRO blijven volgens Geld.nl voorlopig lage spaarrentes bieden. "Veel mensen sparen toch wel bij deze banken. Dus ze hoeven niet per se hogere rentes te bieden om voldoende spaargeld aan te trekken", verklaart Bulthuis. 

Dat grote banken lage spaarrentes aanhouden komt volgens haar ook omdat ze de afgelopen jaren langer lopende leningen en hypotheken hebben verstrekt tegen lage rentes. "Die leningen lopen nog steeds door en daar verdienen de banken dus weinig aan, waardoor er ook minder marge is om de spaarrentes te verhogen", legt Bulthuis uit.

Lange tijd erg lage spaarrente

De spaarrentes lagen lange tijd erg laag. Dat kwam onder meer omdat de Europese Centrale Bank (ECB) zijn rentetarieven jarenlang op een historisch laag niveau hield. In juli vorig jaar kwam de ECB voor het eerst sinds 2011 met een renteverhoging. Sindsdien hebben de beleidsmakers in Frankfurt de rente al meerdere keren opgevoerd om de hoge inflatie in de eurozone te beteugelen. Commerciële banken krijgen daardoor inmiddels zelf weer 3 procent rente voor het spaargeld dat ze tijdelijk bij de ECB stallen.

bron: ANP/Geld.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.