Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

SP: 11 juni actiedag tegen roofinvesteerders vakantieparken

01-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3301 keer bekeken
  •  
groot vakantiepark 1127

De SP komt in actie tegen roofinvesteerders die dure vakantievilla's bouwen op vakantieparken. Beleggers en buitenlandse investeringsmaatschappijen slaan hun slag op de Nederlandse markt, ten koste van bewoners die soms al decennia een huisje bewonen. Op 11 juni organiseert de SP daarom, met recreanten, een demonstratie in Den Haag

"Alleen samen kunnen wij een vuist maken tegen deze roofinvesteerders. Een vakantiepark moet voor iedereen toegankelijk zijn en niet alleen voor mensen met een dikke portemonnee", vindt de SP. "Nu gaat poen boven fatsoen, terwijl het abnormaal is dat standplaatshouders moeten wijken voor de rijken. Actie is hard nodig om dit kabinet te laten zien dat je mensen niet kunt wegjagen."

SP-Kamerlid Sandra Beckerman onthulde dinsdag in de Kamer de poster voor de actiedag.

Bewoners niet of nauwelijks gecompenseerd

Vorig jaar liet Kassa al zien dat vaste bewoners op steeds meer plekken in het land moeten wijken voor het snelle geld van de internationale investeerders. Compensatie is er vaak niet of nauwelijks. 

Kassa onderzochten 322 parken van twintig grotere ketens die in Nederland actief zijn. Bewoners die soms al decennia kleine huisjes op vakantieparken hebben, moeten wijken voor het snelle geld van die investeerders. In de afgelopen 10 jaar groeide het aanbod op de sites van de ketens van 166 vakantieparken naar 322. En veel van de parken vallen inmiddels onder Amerikaanse investeerders.

Bekijk de Kassa-uitzending

Bekijk de uitzending van 6 november 2021. Deze stond volledig in het teken van Nederlandse vakantieparken. Investeerders vervangen massaal oude vakantiewoningen voor luxueuze villa’s, die voor veel bewoners niet te betalen zijn:

Update 9 juni 2022: Overwinning recreanten Duinrand-West

Recreanten die een huisje huren op vakantiepark Duinrand-West te Burgh-Haamstede hebben een belangrijke zege behaald. Verhuurder Duinrand Recreatie heeft de huur opgezegd, maar de kantonrechter heeft deze opzegging ongedaan gemaakt.

Hieronder volgt het persbericht dat de recreanten op Duinrand hebben gepubliceerd. Het volledige vonnis valt via onderstaande link (.pdf) na te lezen.

Het persbericht volgt na onderstaande link.

"Op 25 mei jl. vernietigde de kantonrechter van Rechtbank Zeeland-West-Brabant de opzegging door Duinrand Recreatie van de huurovereenkomsten met recreanten op Duinrand-West te Burgh-Haamstede. De plannen om het terrein om te toveren in een nieuw park genaamd Schouwse Valleien zijn volgens de rechter niet uitvoerbaar.

Door deze uitspraak is er momenteel geen sprake van huuropzegging en kunnen de 47 overgebleven huurders op Duinrand-West hun geliefde plek behouden, nog minstens tot eind 2023. Op Duinrand-Oost is tot dusver geen sprake geweest van opzegging van de huur.

Belangenvereniging Duinrand Samen Sterk is verheugd over de uitspraak: 'Onze leden zijn eigenaars van prachtige vakantiewoningen en chalets. Zij kunnen daarin blijven recreëren, op hun vertrouwde plekje. Dat is ons hoofddoel als vereniging. Daarnaast willen we samen met de grondeigenaar het park verduurzamen. Nu het plan volgens de rechter onuitvoerbaar is, reiken we opnieuw de hand om hierover constructief in gesprek te gaan. Maar eerst genieten van een mooie zomer, zonder zorgen.'"

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!