Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sollicitatietips in coronatijd

22-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
brief aanmaling schrijven 930 520
Ook in coronatijd wil je als je een gezin moet onderhouden of je huur wilt kunnen betalen natuurlijk gewoon aan het werk kunnen. Als je (nog) geen baan hebt, betekent dat: solliciteren. Een nieuwe baan vinden, kan normaal al behoorlijk stressvol zijn en nu tijdens de coronacrisis al helemaal. Daarom deelt Kassa sollicitatietips in coronatijd!

IJzersterk cv

Allereerst dien je natuurlijk je curriculum vitae, ook wel cv, up te daten. Daarna kun je pas echt aan het solliciteren slaan. In dit artikel lees je negen tips voor een ijzersterk cv, zoals bijvoorbeeld hoe er in jouw cv alleen het hoognodige staat en welke informatie je kunt weglaten.

Schrijf een opvallende motivatiebrief

Sommige bedrijven ontvangen wel honderden sollicitatie- en motivatiebrieven, ook nu. En aangezien niet al die brieven binnen het bedrijf besproken kunnen worden, zal er een strenge selectie plaatsvinden. Het is dus belangrijk om op te vallen én jezelf te onderscheiden van alle andere sollicitanten. Maar hoe doe je dat? Je leest het hieronder.

Bereid je goed voor

Een telefonisch sollicitatiegesprek of een gesprek via videobellen vergt net zoveel en misschien zelfs wel meer voorbereiding als een fysieke sollicitatie. Zo dien je je te verdiepen in het bedrijf waar je op gesprek gaat en de doelstellingen van het bedrijf. Lees ook de vacaturetekst nog eens goed door en denk na over vragen die jij op basis van de functie en het bedrijf zelf wilt stellen.

Oefen videosollicitaties

Een videogesprek heeft – in vergelijking met een telefoongesprek – veel voordelen. Het is namelijk wel zo fijn om iemands lichaamshouding, gezichtsuitdrukking en reactie te zien. Dit geldt zowel voor jou als voor diegene met wie je een gesprek hebt. Daarom is het extra belangrijk om te oefenen op een videogesprek, zodat je niet tegen onverwachtheden aanloopt. Het is bijvoorbeeld goed om ervoor te zorgen dat je weet hoe je voor de camera zit, of dat je toch anders moet gaan zitten of je camera anders moet positioneren, en of je niet te hard of te zacht praat.

Zie er representatief uit

Ben je op basis van je cv en motivatiebrief uitgenodigd voor een (virtueel) gesprek? Zorg dan dat je er netjes uitziet, ook als je voor je laptop of computerscherm zit. Een eerste indruk maak je immers maar een keer! Als je gaat videobellen is het daarom niet alleen belangrijk om te oefenen, maar ook dat je er zelf – in ieder geval vanaf de bovenhelft – netjes uitziet.

Blijf solliciteren

Een baan zoeken in deze tijd kan ontmoedigend en verwarrend zijn, maar blijf solliciteren. Neem hierbij ook initiatief en stel vragen. Vraag bijvoorbeeld of het mogelijk is om op afstand te werken. Als je geen reactie ontvangt op je sollicitatie, laat je dan niet ontmoedigen. Stel voor jezelf bijvoorbeeld een sollicitatiedoel, zoals het aantal sollicitaties dat je op een dag verstuurt. Pas deze sollicitaties natuurlijk wel aan aan het type bedrijf en type functie. Beloon jezelf ook als je dit bereikt, door bijvoorbeeld een wandeling te maken. Zo houd je jezelf optimaal gemotiveerd.
Bron: Indeed, Kassa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!