Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

9 tips voor een ijzersterk cv

13-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
213 keer bekeken
  •  
cv tips
Je droombaan voorbij zien komen? Dan is een cv waarmee je jezelf onderscheidt van die grote, grijze massa écht belangrijk. Hoe zorg je ervoor dat de werkgever jouw brief uit de stapel trekt? En wat doe je met een gat in je cv? Kassa geeft je alle ins en outs!

Tip 1: Hou het kort

Zet je cv niet vol met informatie die irrelevant is voor je mogelijke toekomstige werkgever. Een cv is een samenvatting van je professionele leven en bestaat vooral uit feiten. Doorgaans is een cv één tot twee pagina’s lang. Licht daarom ook enkel relevante werkervaring toe. 

Tip 2: Geef voorbeelden bij je vaardigheden

Link je vaardigheden aan een specifiek resultaat door voorbeelden te bieden. Heb je bijvoorbeeld een belangrijke video gemaakt bij je vorige werkgever? Koppel die dan aan je vaardigheid. Een andere optie is aanbevelingen vragen aan vorige collega’s. Zij kunnen aangeven wat ze fijn vonden aan de samenwerking en welke vaardigheden ze extra nuttig vonden. 

Tip 3: Maak een profielschets

Naast alle feitelijkheden moet je cv ook iets over je persoonlijkheid zeggen. Maak bijvoorbeeld een profielschets of omschrijving, van maximaal drie regels, waarin je je sterke kanten aangeeft. Zo laat je zien dat zowel je ervaring als je persoonlijkheid bij een functie past.

Tip 4: Zorg voor goede leesbaarheid

Overzichtelijkheid is belangrijk. Jouw cv moet makkelijk en snel te scannen zijn. Creëer overzicht aan de hand van herkenbare tussenkopjes, zoals ervaring studie en competenties. Ook dikgedrukte letters verhogen de leesbaarheid.

Tip 5: Zet de inhoud op een logische volgorde neer

Werkervaring zet je in chronologische volgorde, van nieuw naar oud. De belangrijkste informatie zet je op pagina één.

Tip 6: Zorg dat je cv opvalt

Door een mooie lay-out te gebruiken, waarin je bewust kiest voor kleur en design, springt jouw cv eruit tussen de standaard cv’s. De meeste cv’s zullen er namelijk vrijwel identiek uitzien. Maar pas op: houd het wel zakelijk! 

Tip 7: Voeg een foto van jezelf toe

Voeg een foto toe van jezelf waarop je gezicht goed te zien is. Vanzelfsprekend is dit een professionele foto, zoals een pasfoto, en geen vakantiefoto of feestfoto.

Tip 8: Gat in je cv? Benoem wat je wél gedaan hebt

Een gat op je cv hoeft niet erg te zijn, zolang je deze invult. Laat zien wat je in die tijd wél ondernomen hebt. Anders is de kans groot dat een werkgever zelf een reden voor het gat invult. Je kunt bijvoorbeeld een persoonlijke ontwikkeling benoemen of een studie die je hebt gedaan op jouw vakgebied. Ook hobbymatige bezigheden of cursussen die gelinkt zijn aan je vakgebied kunnen dienen als opvulling.

Tip 9: Benoem je loopbaanadvies

Misschien heb je ooit een carrièreswitch gemaakt. Is het dan verstandig om de loopbaanbegeleiding die je daarbij hebt gehad in een cv te benoemen? Ja! Het laat zien dat je actie onderneemt om te investeren in je ontwikkeling en dat je je loopbaan serieus neemt. Wanneer je kiest voor een ander werkgebied, straal je uit dat het een weloverwogen beslissing was en ook dat je heel gemotiveerd bent in dat werkgebied.
En de laatste, misschien wel belangrijkste tip is zo logisch dat we het niet in de opsomming benoemen: pas je cv aan op elke sollicitatie.
Bron: Lifebrander, Nationale Vacaturebank, WETALENT en Werksite.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!