Kassa

Smaak, gezondheid en milieu: wat komt er kijken bij vleesvervangers?

01-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1918 keer bekeken
  •  
vegetarische burger vleesvervanger 1127
Vegetarische burgers, schnitzels en balletjes zijn in trek. Ons land staat vooraan als het gaat om de verkoop van vleesvervangers. Nederland wordt daarom ook wel het walhalla voor vegetariërs genoemd. Door de populariteit groeit ook het aanbod en het aantal eisen aan zo’n vervanger: want het moet wel duurzaam blijven en ondertussen ook lekker smaken. Hoe zit dat? En wat komt er allemaal kijken bij vleesvervangers?
In 2005 waren vleesvervangers nog goed voor een winkelomzet van 60 miljoen euro in Nederland. In 2020 lag de omzet al op 190 miljoen euro. Dat laat goed zien hoe hard de industrie achter vleesvervangers groeit. Sinds 2017 steeg de verkoop van vleesvervangers in supermarkten met 51 procent, stelt NOS.

Afzet van vleesvervangers in Nederland groot

Daarom staan vele buitenlandse ogen nu op Nederland gericht, doordat de afzet hier zo groot is. Dus hebben een aantal bedrijven, zoals het Amerikaanse ‘Beyond Meat’ en het Britse ‘Meatless Farm’ in Nederland hun fabrieken geopend.

Is ook elke vleesvervanger gezond?

Veel eten is vaak nog te zoet, te zout of te vet, concludeert de Consumentenbond na onderzoek. Dit geldt ook voor bepaalde vleesvervangers. Zo zijn er vegetarische burgers op de markt die te zoet zijn en bevatten enkele andere vervangers heel veel verzadigde vetten. Van een duurzaam product verwacht je misschien dat deze gezond is, omdat het van plantaardige alternatieven wordt gemaakt, maar dat is dus niet altijd het geval.

Smaak versus gezondheid

De smaak van vleesvervangers wordt steeds verder ontwikkeld, om het in veel gevallen zoveel mogelijk op het vlees dat het vervangt te laten lijken. Veel vleesvervangers zijn gemaakt van soja en dat heeft van zichzelf dan weer nauwelijks smaak. Daarom worden allerlei producten en specerijen toegevoegd, zoals zout, waardoor het helemaal niet zo gezond (meer) is, aldus Business Insider. Dat geeft het product smaak.
Het is daarom goed om het etiket van een vleesvervanger na te lezen voor je het aanschaft. Ook zijn bepaalde vleesvervangers voorzien van een Nutri-Score, die aangeeft hoe gezond het product is.
Nutri-score

Welke vleesvervangers zijn het beste voor het milieu?

Gemiddeld bevat onze voeding meer eiwit dan dat ons lichaam nodig heeft. Daarom kan (af en toe) geen of minder vlees eten prima. Dat is ook nog eens goed voor het klimaat! Volgens Milieu Centraal zijn tofu, tempé en peulvruchten, noten, plantaardige kant-en-klaar vleesvervangers de eiwitrijke vleesvervangers die het beste zijn voor het milieu.
Amber Kortzorg en Nina van Hattum zochten in Kassa's online serie De Klimaatverkenners uit wat de duurzame alternatieven zijn van vlees.

Hoe duurzaam zijn vleesvervangers nou echt?

Geen vlees eten, maar wél vleesvervangers: dat klinkt - als je je druk maakt om het klimaat - als een goede keus. Maar is dat ook zo? In Groen Licht (BNNVARA) werd uitgezocht hoe groen vleesvervangers zijn. Om de duurzaamheid te onderzoeken, kun je kijken naar de CO2-uitstoot, het waterverbruik en het landgebruik dat er bij een product om de hoek komt kijken. De op zuivel gebaseerde vleesvervangers, die bijvoorbeeld kaas of melk bevatten, hebben vaak een grotere impact op het milieu. Want deze ingrediënten bepalen voor het belangrijkste deel de milieu-impact van het product.

Vergelijking milieu-impact vleesvervangers en vlees

Veelal zijn vleesalternatieven duurzamer dan vlees op het gebied van klimaatverandering, watergebruik en landgebruik. Ook als het gaat om dierenwelzijn kun je beter kiezen voor de vervanger dan voor het ‘echte product’. Maar dat wil niet zeggen dat vleesvervangers géén impact hebben op het milieu. In dit artikel van Zembla (BNNVARA) zie je een overzicht van de CO2-uitstoot per kilogram product. Hierbij wordt onder andere de vergelijking gemaakt tussen biefstuk, rundergehakt en een vegetarische burger.

Hoe vaak eet jij een vleesvervanger?

We zijn zeer benieuwd naar hoe vaak jij vleesvervangers eet! Geef het aan in deze Twitter-poll of discussier erover in de reacties onder dit artikel.
Heb jij een vraag over dit onderwerp? Stel je vraag dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar de categorie ‘Voeding & Gezondheid’. Heb je zelf kennis van deze categorie? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

FraMar1974
FraMar197412 apr. 2021 - 9:58

Wat een ongelooflijke onzin, die vleesvervangers! Het is hetzelfde als zwager willen worden van een dildo! Ten eerste moeten die producten of met chemische troep of dierlijke smaakmakers op smaak worden gebracht en ten tweede wordt er soja voor gebruikt. Door de wereldwijde gekte om vegetarisch te eten, heeft de Braziliaanse regering weer heel veel oerwoud afgebrand om soja te kunnen verbouwen. Vlees is belangrijk voor een omnivoor, anders was het wel een herbivoor! Als je de geschiedenis van de mens bekijkt, zijn mensen zich pas gaan onderscheiden van de primaten, toen ze vlees gingen eten en helemaal toen ze het braden van vlees ontdekten! In het vlees zitten enzymen, die wij nodig hebben voor een gezond lichaam en wij kunnen die micronutrienten niet zelf opnemen uit groene voeding. Heel leuk dat we minder vlees moeten eten vanwege het milieu, maar in het verleden liepen er over de hele wereld veel meer runderen en andere zoogdieren en toen was er geen sprake van milieu problemen. Deze problemen komen niet van de runderen, maar van de mens en wel sinds de industriële revolutie. Iedereen wil zich bemoeien met de toekomst, maar ze vergeten naar de geschiedenis te kijken. Daar moet je van leren en het niet afdoen als iets onbelangrijks.

2 Reacties
thunderbird
thunderbird20 apr. 2021 - 10:45

Zwager worden van een dildo? Wie verkoopt hier onzin?

thunderbird
thunderbird20 apr. 2021 - 10:47

Ik eet al sinds 1984 geen vlees vis en eieren meer maar wel veel noten en het bevalt prima.

tovenaartjes
tovenaartjes12 apr. 2021 - 9:48

ik eet gewoon vlees zoals vlees bedoelt is en niet die onzin/nep producten. de namen van die vega rommel moet verboden worden. vega kipfilet, de naam kip terwijl er niks van kip inzit. puur nep. vega hamburger, zonder vlees is het geen hamburger. vega schnitzel , zonder vlees is het geen schnitzel. oplichting en bedrog die namen die voor deze producten gebruikt worden. De goede naam van vlees word hier misbruikt voor de vega nep producten. iedereen moet zelf kiezen eet ik wel of geen vlees of kies ik voor deze nepproducten zonder vlees met andere rommel erin. wij kiezen voor een eerlijk stukje Nederlands vlees en dat blijven we doen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!