NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Slimmere autobelasting vergroot veiligheid'

7 sep 2018
  •  
leestijd 1 minuten
auto-rijden-930x520
De veiligheid in het verkeer kan volgens een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) verbeterd worden door slimmere belasting te heffen op auto's. De belasting op veilige auto's moet omlaag moet en op onveilige auto's omhoog.
Er is te weinig aandacht voor veiligheid van auto's, terwijl dat wel de grootste maatschappelijke kostenpost van mobiliteit is, aldus het CPB. Dat wijst erop dat andere negatieve effecten van autorijden zoals milieuvervuiling wel op de automobilist worden verhaald.

Verschillen in bescherming

Auto's zijn de afgelopen decennia steeds veiliger geworden door onder meer airbags en kreukelzones. ,,Toch zijn er nog steeds significante verschillen tussen voertuigen in de mate waarin ze bescherming bieden", aldus het CPB.

Geen nieuwe belasting

Volgens het CPB hoeft er geen nieuwe belasting te komen. Om de aanschaf van veilige auto's te stimuleren zou bijvoorbeeld de aanschafbelasting op veilige voertuigen kunnen worden verlaagd. Ook kan de informatievoorziening naar consumenten verbeterd worden. ANP/CPB

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!