Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Slachtoffers datingfraude raakten in 2021 duizenden euro's kwijt

28-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1563 keer bekeken
  •  
Fraude phishing identiteit

Oplichters van datingfraude gaan steeds geraffineerder te werken en maken steeds meer geld afhandig van nietsvermoedende mensen. Dat zegt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Vanaf vandaag start er de campagne 'Check nu je date!' die voor online datingfraude waarschuwt. Bij datingfraude worden mensen opgelicht via sociale media, een datingsite of online game.

Het is volgens het CCV in de wintermaanden altijd drukker op datingplatforms. "De campagne loopt daarom tot eind februari op ontmoetingssites Tinder en Lexa." Ook worden er advertenties op Facebook en Instagram geplaatst waarin wordt gewaarschuwd voor dit soort oplichting. "Mensen krijgen hulp om signalen van datingfraude te herkennen en zichzelf online beter te beschermen", aldus Mila Cassée van CCV.

Signalen

Er zijn diverse signalen waar je op moet letten: je wordt overladen met liefde, de persoon wil niet (video)bellen en ze vragen om geld.  "Als je vermoedt dat je wordt opgelicht, meld je dan bij de Fraudehelpdesk, doe aangifte bij de politie en schakel voor juridische en psychische hulp ook Slachtofferhulp in", zegt Cassée. Volgens Tanya Wijngaarde, woordvoerder van de Fraudehelpdesk, bedenken criminelen snel nieuwe manieren om mensen op te lichten. "Niet iedereen laat zich meer in de luren leggen door een noodkreet om financiële hulp, en dus vragen oplichters niet altijd meer om geld, maar vertellen bijvoorbeeld quasinonchalant hoe ze zelf rijk van een bepaalde belegging werden. Als hun slachtoffers nieuwsgierig worden en ook gaan beleggen, blijkt het hele fonds niet te bestaan en is hun geld weg."

Catfish

Oplichters maken nepprofielen aan en gebruiken nepfilmpjes om iemand over te halen geld over te maken of om geld te beleggen in nepzaken. Dit soort criminelen worden ook wel catfishes genoemd. Hier leggen we uit hoe je een catfish kunt herkennen.

7 miljoen euro

Ruim tweehonderd mensen zijn dit jaar voor bijna 7 miljoen euro opgelicht via datingfraude. Er zijn bedragen van tot wel 30.000 euro gestolen. Volgens het CCV is dat veel meer dan in eerdere jaren. Er zijn in 2021 tot nu toe 544 meldingen van datinfraude geregistreerd bij de Fraudehelpdesk.

Campagne

Aan de campagne Check nu je date! doen, naast het CCV en de Fraudehelpdesk, ook onder meer Slachtofferhulp Nederland en het ministerie van Justitie en Veiligheid mee. In podcasts geven gedupeerden en experts tips hoe online-oplichters te herkennen zijn. In dit dossier van Kassa lees je diverse artikelen hoe je oplichters kunt herkennen.

Bron: AD/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!