Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geen sigarettenverkoop in supermarkt meer, tabaksverkopers niet blij

20-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
279 keer bekeken
  •  
roken vrouw 1127
Supermarkten mogen vanaf 2024 geen sigaretten meer verkopen. Het jaar daarvoor zal de verkoop van tabak via internet al verboden zijn. Bronnen bevestigen dat het kabinet daar vrijdag een besluit over zal nemen. Tabaksspeciaalzaken en pomphouders zijn niet blij met dit aankomende verbod.
Het besluit om sigaretten niet meer te verkopen in supermarkten hoort bij het nationaal preventieakkoord dat staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) heeft gesloten met tientallen maatschappelijke organisaties. De gedachte is dat de gezondheid van Nederlanders verbetert en dat er in 2040 een rookvrije generatie is.

Pomphouders niet blij

Tabaksspeciaalzaken en pomphouders hebben gemengde gevoelens over het verbod voor supermarkten. Rokers zullen vanaf 2024 waarschijnlijk meer naar winkels als Primera of het winkeltje bij de tankstation gaan voor een pakje sigaretten. De extra omzet lijkt van korte duur omdat het kabinet erop inzet om tabak vanaf 2030 alleen nog maar in echte speciaalzaken te laten verkopen. Dat zegt Ewout Klok, pomphouder in Hoogeveen en voorzitter van brancheorganisatie BETA. Volgens Klok verliezen pomphouders alsnog deze belangrijke inkomstenbron. De pomphouders schat in dat shag, sigaren, sigaretten en e-sigaretten nu nog goed zijn voor ongeveer 60 procent van de omzetten in winkels bij tankstations.

Maatregelen

Klok begrijpt de gezondheidsbezwaren rond roken, maar wijst daarbij ook naar de vele maatregelen die zijn genomen om roken minder aantrekkelijk te maken, zoals de neutrale verpakkingen van sigaretten. Klok is wel positief over het feit dat pomphouders nog een aantal jaar de tijd krijgt om naar alternatieve inkomstenbronnen te kijken.
Ook Jos Zuijdwijk, voorzitter van tabaksdetailhandelorganisatie NSO, is positief over de tijd die pomphouders krijgen. Maar de vooruitzichten zijn voor hem somber. Volgens Zuijdwijk neemt de sigarettenverkoop elk jaar af omdat steeds minder mensen roken. Zuijdwijk is voorstander voor een vrije markt en vindt het vervelend dat de overheid van hogerhand ingrijpt met een verkoopverbod.
Een woordvoerster van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) laat weten dat de koepel eerst de Kamerbrief hierover wil afwachten. De supermarktbranche wilde donderdag nog geen commentaar geven. Het besluit kost de supermarkten waarschijnlijk veel geld, want met de sigarettenverkoop is jaarlijks nog miljarden euro's mee gemoeid. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!