Kassa

Sigaretten binnen vijf jaar uit het zicht

05-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sigaret 930x520
Winkels die tabak verkopen moeten hun rookwaren binnen vijf jaar aan het zicht onttrekken. Alleen voor speciaalzaken maakt staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid een uitzondering.
2020 en 2022
Supermarkten mogen hun tabak zelfs al in 2020 niet langer uitstallen, schrijft Van Rijn aan de Tweede Kamer. Tankstations, kiosken, drogisterijen, boekwinkels en andere verkooppunten krijgen twee jaar langer de tijd. Winkels die niets anders dan tabak verkopen mogen hun waar nog wel aan klanten tonen, maar niet meer in hun etalages.
Sigarettenautomaten verdwijnen
Met het uitstalverbod is ook zelfbediening voortaan taboe. Dat maakt de drempel om rookwaren te kopen te laag, vindt Van Rijn. Graaibakken in winkels en sigarettenautomaten in de horeca moeten daarom in 2022 verdwenen zijn.
Waterpijp
De staatssecretaris laat in de brief van woensdag doorschemeren dat hij vindt dat het roken van kruidenmengsels met een waterpijp ook onder het rookverbod zouden moeten vallen. Hij wijst erop dat sommige mengsels nicotine bevatten en daardoor verslavend zijn. Ook kunnen ze dezelfde aandoeningen veroorzaken als gewone tabak. Maar hij laat het aan een nieuw kabinet over om dat te regelen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

toutemoi
toutemoi15 jul. 2017 - 17:28

Geweldig plan !Lang leve de illegaliteit.

hidkees
hidkees6 jul. 2017 - 12:02

Het wordt ook hoog tijd om alcoholreclames te beperken. Waarom hoor je daar nou nooit wat over?

toutemoi
toutemoi5 jul. 2017 - 17:03

De betutteling ten top !!

ingjoy
ingjoy5 jul. 2017 - 13:14

Ook de waterpijp die nu helemaal HOT is, is helaas ook niet veilig voor de Gezondheid , daar zitten ook schadelijke chemische stoffen in !! Maar als je snel de pijp uit wilt.....zou ik zeggen ''ga je gang'' , het is ieders z'n *eigen verantwoordelijkheid* of je je gezondheid op het spel zet ! ;-)

ingjoy
ingjoy5 jul. 2017 - 13:06

Heel goed !! Het is een begin.....maar waarom de automaten pas verwijderen in 2022 ?? kan volgens mij veel eerder bv 2019 , we weten allemaal hoe slecht het is......Ben blij dat ik 6 jaar geleden gestopt ben met roken onder begeleiding van het Havenziekenhuis en dat het volgens de Longarts ook nog op tijd was , was ik heel blij mee !!!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!