Kassa

Securityraad: 'Nederland raakt grip op internetbeveiliging kwijt'

14-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1702 keer bekeken
  •  
tablet scrollen samsung internet online 1127
Nederland moet haast maken om iets te doen aan de afhankelijkheid van Big Tech-bedrijven. Dat zegt de Cyber Security Raad (CSR) in het FD. Gebeurt dat niet, dan lopen we het risico de grip op onze internetbeveiliging te verliezen.
Op dit moment maken Nederlandse bedrijven nog veelvuldig gebruik van diensten als Microsoft, Apple en Google. Dat zorgt ervoor dat Nederland afhankelijker wordt van niet-Europese bedrijven die zich niet aan bepaalde privacy en spionagewetten hoeven te houden. Daardoor dreigen we onder controle van andere landen te staan, is de redenatie van het CSR.

Voorbeelden

Over de hele wereld maken landen zich zorgen over cyberveiligheid. De technologische kwetsbaarheid was de afgelopen week goed zichtbaar in de Verenigde Staten, toen hackers een belangrijke oliepijpleiding platlegden en miljoenen Amerikanen niet meer konden tanken.
In Nederland kocht KPN een groot en belangrijk deel van zijn 5G netwerk in bij Huawei. Volgens Rob de Wijk van het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS) is dat ‘heel merkwaardig.’ 'De Europese Commissie roept de lidstaten nadrukkelijk op om minder afhankelijk te worden van met name China. Het wordt tijd dat Den Haag luistert.'

Op de agenda

Om het tij te keren moet het nieuwe kabinet ‘Digitale Autonomie’ centraal stellen, zegt de CSR. Dat kan door strategisch te investeren in andere techbedrijven. Nederland deed dat eerder met het EIndhovense Smart Photonics, waarmee het een buitenlandse overname voorkwam. Ook zouden IT-diensten bij een aanbesteding moeten kijken naar de veiligheid, nu is de prijs vaak leidend, aldus de CSR.
Bij de EU staat digitale autonomie zeer hoog op de agenda constateert Lokke Moerel, lid van de raad namens de wetenschap. "Daar is de urgentie echt doorgedrongen en dat zien we ook in de landen om ons heen. Als we in Europa een gesprekspartner willen zijn, zullen we op nationaal niveau een aantal stappen moeten zetten. Uitgangspunt daarbij dient te zijn: sterk in eigen huis, sterk in Europa, sterk in de rest van de wereld."
Bron: Het Financieele Dagblad, ANP

Meer over:

cyberveiligheid
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

t.de.jager
t.de.jager14 mei 2021 - 10:21

Cyber veiligheid is met de dag belangrijker voor iedereen.

1 Reactie
janboekel
janboekel15 mei 2021 - 8:15

alle updates goed bijhouden een goede veiligheid op de laptop het steeds belangrijker. gooi alle mailtjes niet niet vertrouwd zijn weg. Groetjes . M van B

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!