Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Toezichthouder onderzoekt of KPN-netwerk nog veilig is

19-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
Telefoon
Het Agentschap Telecom gaat onderzoeken of KPN voldoet aan alle eisen voor een veilig netwerk. De toezichthouder reageert daarmee op een verhaal uit de Volkskrant. Daarin stellen verschillende bronnen dat het Chinese technologiebedrijf Huawei toegang heeft tot het netwerk van de provider.
Het beheer van Huawei vond tot elf jaar geleden nog plaats, maar sommige bronnen beweren dat het bedrijf nog steeds toegang heeft. 
Het agentschap vraag zich af of de gegevens van ruim tien jaar geleden nog onderzocht kunnen worden, zegt een woordvoerder. “Het netwerk van toen zag er totaal anders uit dan tegenwoordig. Ook is het moeilijk omdat betrokkenen vaak al lang weg zijn."
Het agentschap houdt namens het ministerie van Economische Zaken toezicht op de Telecommunicatiewet. Het ministerie werd deze week ingelicht over het interne rapport, waar de Volkskrant over beschikt. Het agentschap benadrukt dat de veiligheid en integriteit van de netwerken belangrijk zijn voor de maatschappij.

Toegang tot telefoongesprekken

De Volkskrant berichtte in maart voor het eerst over de toegang die Huawei heeft gehad. Door middel van ‘beheerdersrechten' kon het bedrijf alle telefoongesprekken via de provider afluisteren. Ook had het daarmee klantgegevens binnen handbereik.
Bronnen: De Volkskrant, ANP

Meer over:

telefonie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!