Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

‘Schrikbarende tarieven buiten de EU’

22-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
man vakantie foto 930x520
Wie in het buitenland wil bellen of internetten kan een forse rekening verwachten. Buiten de EU kunnen de kosten oplopen tot dertig of zelfs honderd keer zoveel dan normaal.
Tarieven
De tarieven buiten de EU zijn schrikbarend hoog, meldt de Consumentenbond op zijn website. Waar je normaal maar zes cent betaalt per belminuut, kan je in Thailand bijvoorbeeld rond de 2,50 euro uitkomen. Met internet is het nog erger: daar schommelt de prijs tussen de vijf en de tien euro per MB.
Providers
Er is aan verschillende providers gevraagd hoe dit kan. Hierop gaven zij geen helder antwoord aan de Consumentenbond. Vodafone meldt: "Belminuten en MB’s zijn geen grondstoffen die in een fabriek worden verwerkt..." KPN houdt het antwoord ook in het midden, maar geeft aan dat het inkopen van grote volumes een lagere inkoopprijs geeft. Voor niet alle niet EU-landen wordt even groot ingekocht.
Minister Kamp
Er zijn Kamervragen door de PvdA en het CDA gesteld aan minister Kamp van Economische Zaken. Kamp heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het lastig is om een internationale verlaging van de roamingtarieven af te sluiten buiten de EU. Wel geeft hij aan dat Nederland zich in EU-verband hard zal gaan maken om de tarieven te verlagen.
Bron: Consumentenbond
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

snrwo1
snrwo125 jul. 2016 - 12:56

je kunt beter ter plaatse een simkaart kopen en in je telefoon doen. zeker voor data loont dat de moeite. Beste is nog om op reis te gaan met een dual sim telefoon, kan je gewone kaart erin blijven ook al gaat je dat geld kosten als je dan gebeld wordt op je NL nummer terwijl je in het buitenland bent. Buiten  de EU zal dat ook wel eens in de papieren kunnen lopen, maar daarvoor moet je in de prijstabellen kijken bij je provider. Alternatief kan ook nog zijn om gebruik te maken van lokaal Wi-Fi als dat er is, of betaald Wi-Fi. Meestal is dat veel goedkoper dan via je mobiele operator lokaal of roaming.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!