Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Schonere lucht-akkoord moet levensduur Nederlanders verlengen

13 jan 2020
  •  
leestijd 1 minuten
industrie uitstoot 1127
Negen provincies en 36 gemeenten hebben met milieuminister Stientje van Veldhoven afspraken gemaakt voor schonere lucht boven Nederland. Zij willen er samen op allerlei manieren voor zorgen dat er in 2030 “50 procent gezondheidswinst” wordt geboekt ten opzichte van 2016.

Minder vroegtijdige sterfgevallen

Het akkoord moet leiden tot minder uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide door verkeer, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens. De voortgang moet jaarlijks worden aangetoond. Het kabinet denkt met de maatregelen jaarlijks uit te komen op 4000 tot 5000 vroegtijdige sterfgevallen door ongezonde lucht. Nu zijn dat er nog 11.000.

Roetfiltertest

Landelijk geldt al dat vanaf 2021 roetfilters een test moeten ondergaan als onderdeel van de APK. Dat geldt bij bepaalde categorieën van dieselauto’s. Andere voertuigen zoals mobiele bouwmachines moeten ook schoner. Ook stopt de subsidie op pelletkachels. Eerder besteedde Kassa al aandacht aan de brandgevaarlijkheid ervan. Verder wil de provincie Gelderland bijvoorbeeld dat pakketjes 'schoner' worden bezorgd. Ook kunnen gemeenten en provincies strengere eisen stellen aan de industrie bij het verlenen van vergunningen.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!