Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Honderden' woningbranden door gesubsideerde pelletkachels

21-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11295 keer bekeken
  •  
Gesubsidieerde pelletkachels zijn niet alleen slecht voor het milieu, ze zijn ook vaak brandgevaarlijk. Uit onderzoek van de brandweer in Noord-Nederland blijkt dat er afgelopen twee jaar in Groningen, Friesland en Drenthe zeventig branden met pelletkachels waren. Volgens de Nederlandse Haarden en Kachelbranche (NHK) gaat het in heel Nederland waarschijnlijk om honderden branden sinds de introductie van de subsidie in 2016. Er zijn mogelijk duizenden onveilige pelletkachels in ons land. Team Brandonderzoek Noord-Nederland (TBO) en de NHK slaan daarover alarm in Kassa.
De branden ontstaan door installatie- en onderhoudsfouten. Installateurs of doe-het-zelvers laten de rookgasafvoer bijvoorbeeld met een horizontale pijp laag in de gevel uitmonden. Terwijl die met een verticale pijp boven de nok van het dak moet uitkomen. Door deze fout kunnen bij winderig weer levensgevaarlijke rookgassen de woonkamer binnen komen.

Achtergebleven houtresten

De brandweer constateert daarnaast dat vaak een enkelwandige in plaats van dubbelwandige pijp wordt geplaatst, zoals voorgeschreven. Ook wordt regelmatig de rookgasafvoer van voormalige gaskachels gebruikt terwijl die niet geschikt is voor houtgestookte apparaten, zoals pelletkachels.
Het blijkt dat mensen vaak stoken met de verkeerde pellets waardoor te veel houtresten achterblijven in het rookkanaal en een schoorsteenbrand op de loer ligt. Ook denken mensen ten onrechte dat het rookkanaal van een pelletkachel niet geveegd hoeft te worden.

Onduidelijkheid

Er is veel onduidelijkheid over de installatievoorschriften. Zelfs de brandweer licht hierover verkeerd voor, blijkt uit onderzoek van Kassa. Op de website van de brandweer (brandweer.nl/pelletkachel) staat dat de rookgasafvoer bij uitzondering - onder bepaalde omstandigheden - wel op de gevel mag uitmonden. Dit mag volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken echter onder geen beding. Dit staat ook in de brancherichtlijn pellethaarden van de NHK. Binnenlandse Zaken laat weten de normering onlangs te hebben verduidelijkt om misverstanden hierover te voorkomen. De brandweer bevestigt dat de informatie hierover op haar website niet correct is en zal die aanpassen.

Subsidie

In Nederlandse huizen staan circa 65.000 pelletkachels; zo’n 44.000 met subsidie. Kopers krijgen minimaal 500 euro subsidie op de aanschaf. In totaal is sinds 2016 bijna 28 miljoen euro subsidie verstrekt volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (peildatum 31 oktober 2019). De subsidieregeling loopt nog tot het einde van dit jaar. In deze laatste maanden van het jaar hebben veel mensen nog even snel subsidie aangevraagd voordat die wordt afschaft.
Aan de subsidieregeling komt vervroegd een eind omdat de ‘negatieve effecten op de luchtkwaliteit niet opwegen op tegen de lagere CO2-uitstoot die de kachels opleveren’, zo blijkt uit de Hoofdlijnenbrief Schone Lucht Akkoord.
Hoogleraar ecologie Louise Vet aan de Wageningen Universiteit noemt de subsidie op pelletkachels weggegooid geld. "Verbranding van hout levert weinig energie op, waardoor er netto meer CO2 uit de schoorsteen komt dan bij kolen en gas. Dat is al jaren bekend. Onbegrijpelijk dat op dergelijke producten subsidie wordt gegeven en heel kwalijk dat mensen wordt aangepraat duurzaam bezig te zijn."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!