Kassa

'Honderden' woningbranden door gesubsideerde pelletkachels

  •  
21-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9123 keer bekeken
  •  
Gesubsidieerde pelletkachels zijn niet alleen slecht voor het milieu, ze zijn ook vaak brandgevaarlijk. Uit onderzoek van de brandweer in Noord-Nederland blijkt dat er afgelopen twee jaar in Groningen, Friesland en Drenthe zeventig branden met pelletkachels waren. Volgens de Nederlandse Haarden en Kachelbranche (NHK) gaat het in heel Nederland waarschijnlijk om honderden branden sinds de introductie van de subsidie in 2016. Er zijn mogelijk duizenden onveilige pelletkachels in ons land. Team Brandonderzoek Noord-Nederland (TBO) en de NHK slaan daarover alarm in Kassa.
De branden ontstaan door installatie- en onderhoudsfouten. Installateurs of doe-het-zelvers laten de rookgasafvoer bijvoorbeeld met een horizontale pijp laag in de gevel uitmonden. Terwijl die met een verticale pijp boven de nok van het dak moet uitkomen. Door deze fout kunnen bij winderig weer levensgevaarlijke rookgassen de woonkamer binnen komen.

Achtergebleven houtresten

De brandweer constateert daarnaast dat vaak een enkelwandige in plaats van dubbelwandige pijp wordt geplaatst, zoals voorgeschreven. Ook wordt regelmatig de rookgasafvoer van voormalige gaskachels gebruikt terwijl die niet geschikt is voor houtgestookte apparaten, zoals pelletkachels.
Het blijkt dat mensen vaak stoken met de verkeerde pellets waardoor te veel houtresten achterblijven in het rookkanaal en een schoorsteenbrand op de loer ligt. Ook denken mensen ten onrechte dat het rookkanaal van een pelletkachel niet geveegd hoeft te worden.

Onduidelijkheid

Er is veel onduidelijkheid over de installatievoorschriften. Zelfs de brandweer licht hierover verkeerd voor, blijkt uit onderzoek van Kassa. Op de website van de brandweer (brandweer.nl/pelletkachel) staat dat de rookgasafvoer bij uitzondering - onder bepaalde omstandigheden - wel op de gevel mag uitmonden. Dit mag volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken echter onder geen beding. Dit staat ook in de brancherichtlijn pellethaarden van de NHK. Binnenlandse Zaken laat weten de normering onlangs te hebben verduidelijkt om misverstanden hierover te voorkomen. De brandweer bevestigt dat de informatie hierover op haar website niet correct is en zal die aanpassen.

Subsidie

In Nederlandse huizen staan circa 65.000 pelletkachels; zo’n 44.000 met subsidie. Kopers krijgen minimaal 500 euro subsidie op de aanschaf. In totaal is sinds 2016 bijna 28 miljoen euro subsidie verstrekt volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (peildatum 31 oktober 2019). De subsidieregeling loopt nog tot het einde van dit jaar. In deze laatste maanden van het jaar hebben veel mensen nog even snel subsidie aangevraagd voordat die wordt afschaft.
Aan de subsidieregeling komt vervroegd een eind omdat de ‘negatieve effecten op de luchtkwaliteit niet opwegen op tegen de lagere CO2-uitstoot die de kachels opleveren’, zo blijkt uit de Hoofdlijnenbrief Schone Lucht Akkoord.
Hoogleraar ecologie Louise Vet aan de Wageningen Universiteit noemt de subsidie op pelletkachels weggegooid geld. "Verbranding van hout levert weinig energie op, waardoor er netto meer CO2 uit de schoorsteen komt dan bij kolen en gas. Dat is al jaren bekend. Onbegrijpelijk dat op dergelijke producten subsidie wordt gegeven en heel kwalijk dat mensen wordt aangepraat duurzaam bezig te zijn."
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

averzijl
averzijl2 sep. 2022 - 9:36

ik heb al jaren een hout kachel door een erkent bedrijf laten plaatsen ieder jaar schoorsteen laten vegen schoon houd gebruiken nooit geen last maar doe het goed niet denken ik kan het zelf wel ik laat het doen geen problemen hoor

Mike75
Mike7530 nov. 2020 - 16:51

Er worden gewoon leugens verteld over "schone" houtpellets! Houtpellets stoten extreem veel zeer schadelijk ultrafijnstof uit en zijn NIET CO2-neutraal. https://houtrookvrij.nl/2019/12/14/moderne-pelletkachel-stoot-evenveel-ultrafijnstof-uit-als-houtkachel/ Uw gezondheid is het allerkostbaarste wat u ooit zult bezitten!

seatleon
seatleon27 dec. 2019 - 3:55

Houtpellets kunnen koolmonoxide producerenJetty Middelkoop is adviseur gevaarlijke stoffen (AGS) bij de brandweer en kent de gevaren van de pellets. ‘Er zijn voorbeelden waar mensen een opslag van pellets binnen zijn gegaan en meteen door de hoge concentratie koolmonoxide het bewustzijn verloren. Het is daarom van groot belang om te weten dat houtpellets koolmonoxide kunnen produceren. Wees je er bewust van. Ik zou de mensen willen adviseren indien mogelijk de ruimte waarin de pellets zich bevinden continu te ventileren. Sla je de pellets in grote hoeveelheden op in een bunker of kelder? Zorg dan dat je een koolmonoxidemelder ophangt. Koolmonoxide ruik en proef je immers niet.’De leverancier van pelletopslagen hoort de koper hier trouwens standaard over te informeren en de toegangsdeur van een bulkopslag van een waarschuwing te voorzien. Is dat niet gebeurd? Vraag hier dan alsnog naar! bron: https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/pelletkachel

JDi
JDi26 dec. 2019 - 12:45

Een slecht item. De redactie heeft kennelijk te weinig geld om een duurzaam item te maken ;-)Slechte argumenten, slechte redeneringen, slechte conclusies. Brecht van Hulten was zichtbaar blij van de tendentieuze, populistische uitingen van Hoogleraar ecologie Louise Vet aan de Wageningen Universiteit. Ook een hoogleraar ecologie kan flink doorschieten. Mijn idee?  Een pelletkachel is duurzaam in vergelijking met open haarden en houtkachels, zeker als die aanvullend is op een cv op gas. Wel graag gestookt met kleinschalig gemaakte pellets uit de buurt en in een kachel die geïnstalleerd is zoals het hoort. Zo'n kachel is dan niet gevaarlijk. En de hoeveelheid fijnstof is relatief gering. Rekening houden met het weer voorkomt hinder in de omgeving. Zijn kaarsen ook 'fout'? Ze veroorzaken fijnstof en de belangrijkste grondstof is paraffine, een aardolieproduct. Moeten we hier ook mee stoppen zoals het verbranden van hout, zoals Vet verordonneert? Of kunnen we iets verbeteren?

1 Reactie
seatleon
seatleon27 dec. 2019 - 3:57

Houtpellets kunnen koolmonoxide producerenJetty Middelkoop is adviseur gevaarlijke stoffen (AGS) bij de brandweer en kent de gevaren van de pellets. ‘Er zijn voorbeelden waar mensen een opslag van pellets binnen zijn gegaan en meteen door de hoge concentratie koolmonoxide het bewustzijn verloren. Het is daarom van groot belang om te weten dat houtpellets koolmonoxide kunnen produceren. Wees je er bewust van. Ik zou de mensen willen adviseren indien mogelijk de ruimte waarin de pellets zich bevinden continu te ventileren. Sla je de pellets in grote hoeveelheden op in een bunker of kelder? Zorg dan dat je een koolmonoxidemelder ophangt. Koolmonoxide ruik en proef je immers niet.’De leverancier van pelletopslagen hoort de koper hier trouwens standaard over te informeren en de toegangsdeur van een bulkopslag van een waarschuwing te voorzien. Is dat niet gebeurd? Vraag hier dan alsnog naar! bron: https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/pelletkachel

eppio
eppio23 dec. 2019 - 23:13

Ik ben een beetje verdwaald in deze kennelijk ook door BNN/ VARA geinduceerde internet ellende, maar hieronder mijn min of meer toepasselijke commentaar Sinds een paar maanden heb ik het "genoegen" een buur te hebben die ook zo'n pelletkachel stookt. Vooral bij windstille dagen komt er een heel penetrante stank mijn huis in en krijg ik een smerige smaak in de mond en loop continue de neus te snuiten. Is er wel eens onderzoek gedaan naar welke stoffen er in deze rookgassen (bijv. PAk'S, (ultra-)fijnstof, CO en CO2, NOx en wat nog meer??) zitten? Terwijl vele gemeenten het gebruik van open haarden (proberen te) ontmoedigen, hebben we nu opeens met een nota bene door een van de kabinetten Rutte ##, gesubsidieerde draak van een  milieumaatregel (energiebesparing???!!!) te maken. De prijs van deze pellets zou net als die van tabak zwaar met accijnsen belast moeten worden. Hiermee zou dan een fonds kunnen worden ingericht om de kosten van medicatie, behandeling, ziekenhuisopname van  mensen met longproblemen en longkanker te dekken. Ik ben verder bevreesd dat de grond van mijn tuintje door de neerdalende stoffen uit de pelletkachel van de buurman bij een milieukundig onderzoek als ernstig vervuild zal worden aangemerkt en zal moeten worden gesaneerd. Wie moet de kosten hiervan betalen? Zou een proefproces hierin iets kunnen betekenen? Aan meneer/ mevrouw sibora: ik heb zelf ook nog kolenkachels meegemaakt (wij hadden thuis een Froling kolenkachel), en er waren straten in zgn "arme" buurten waar je de dampen van de (goedkopere dan steenkolen) eierkolen kon ruiken. De leeftijd waarop men toen stierf was vel lager dan anno 2109. Ik begrijp uw commentaar maar ik vind  toch ook wel dat u recht heeft van klagen. Overigens, in die tijden was (long- en andere vormen van) kanker nauwelijks bekend; later werd het dat men leed aan "K".  Ik wens u in ieder geval veel goeds.Ook vind ik het commentaar van mevrouw Marineke heel waardevol, vooral door haar constatering dat de Gemeente en de Provincie niets doen. Dat vind ik zorgelijk want  kennelijk zijn deze overheden ook stevig aan het dwalen in die zin dat men het daar ook niet meer weet wat er moet gebeuren, en dat deze bestuurders ook de hete aardappel voor zich uit schuiven. In ieder geval wens ik iedereen gezonde en schone lucht toe. 

Spaans1963
Spaans196323 dec. 2019 - 19:12

Onzin er worden bij EN A1 gekeurde pellets geen lijmen gebruikt dat is verboden. Pelletkachel verbrandt vele malen efficiënter en schoner als een houtkachel, kijk de TÜV rapporten er maar op na, en is daarom zeker en milieuvriendelijker alternatief. Het stoort mij dat hout- en pelletkachels in deze uitzwnding over één kam geschoren worden, dat is niet fair

1 Reactie
seatleon
seatleon27 dec. 2019 - 3:59

Houtpellets kunnen koolmonoxide producerenJetty Middelkoop is adviseur gevaarlijke stoffen (AGS) bij de brandweer en kent de gevaren van de pellets. ‘Er zijn voorbeelden waar mensen een opslag van pellets binnen zijn gegaan en meteen door de hoge concentratie koolmonoxide het bewustzijn verloren. Het is daarom van groot belang om te weten dat houtpellets koolmonoxide kunnen produceren. Wees je er bewust van. Ik zou de mensen willen adviseren indien mogelijk de ruimte waarin de pellets zich bevinden continu te ventileren. Sla je de pellets in grote hoeveelheden op in een bunker of kelder? Zorg dan dat je een koolmonoxidemelder ophangt. Koolmonoxide ruik en proef je immers niet.’De leverancier van pelletopslagen hoort de koper hier trouwens standaard over te informeren en de toegangsdeur van een bulkopslag van een waarschuwing te voorzien. Is dat niet gebeurd? Vraag hier dan alsnog naar! bron: https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/pelletkachel

Firmin
Firmin23 dec. 2019 - 17:35

Verbranden van hout geeft véél fijn stof en CO2 uitstoot. Wat nog véél erger is, is de lijm die gebruikt wordt om het houtafval samen te houden van de pellets. Ik weet uit betrouwbare bron dat bij verbranding de lijm giftig is en (long)kanker veroorzaakt.

ham1969
ham196923 dec. 2019 - 1:05

Ben het wel eens met de reactie van WgM de mevrouw in het programma Louise Vet hoogleraar ecologie heeft wel een heel duidelijke mening (denk een persoonelijke mening) over hout of pellets stoken dat ze het zelfs vergelijkt dat fossiele brandstof (Gas) beter is dan pellets stoken dat slaat denk ik wel de plank mis fossiel is ook miljoenen jaren geleden uit plantresten (biomassa) en dierlijk leven is ontstaan uit co2 wat toen is opgenomen komt dan nu met de verbranding vrij . Pellets als dat niet voor ontbossing zorgt en er weer nieuwe aanplant komt dan zou het in evenwicht moeten zijn.Een bestaand bos van een ha groeit per jaar met een kuub of 4 aan en op de wereld is 467 miljoen ha bos  dat is 1868 miljoen M3 hout wat er in het jaar bijkomt. dat zou gebruikt kunnen worden voor bouw van huizen dan blijft de co2 opgeslagen, gedeelte zal verrotten in het bos dan komt de co2 weer vrij die het hou heeft opgenomen, en er kan een gedeelte gebruikt worden als biomassa dan komt ook de co2 weer vrij maar dat is  in mijn opzicht beter als fossiele brandstoffen te gebruiken.Bossen om deze gezond te houden moeten ook uitgedund worden je kunt niet 5 bomen op een m2 laten groeien. Ik stook zelf ook op pellets deze maak ik zelf van schoon zaagsel zonder rotzooi uit een zagerij heb daar een pellet machine voor staan die ik laat draaien op elektriciteit deze wek ik qua hoeveelheid zelf op anders zou dit zaagsel in de afvalstroom terecht komen.Dan is dit volgens mijn mening een duurzame oplossing. Heb hierbij ook een ha bos aangekocht wat een co2 compenseert van +/- 10 Ton. wat het opneemt per jaar Denk ook dat een grote groep mensen die op pellets stoken ook duurzaam ingesteld zijn niet alleen op pellets stoken maar meer duurzame oplossingen hebben. Vind dat Louise Vet tekort door de bocht is ben ook wel benieuwd naar iemand die zon mening heeft hier over hoe duurzaam zij is ingesteld !!!!!Zij heeft een duurzaam huis energie neutraal ? ze gaat met de trein fiets en niet met het vliegtuig en niet met een auto op fossiele brandstof ? compenseert zij haar afdruk ? Net als de klimaat activisten die naar Spanje zijn geweest  met de bus !! omdat de trein te duur ,was dan sla je volgens mij de plank mis !! wel duurzaam willen zijn als het maar geen geld kost. Als je duurzaam wilt zijn moet je daar in investeren. Zoals je begrijpt ben ik wel wat wild geworden over de mening van Louise Vet!!

Spaans1963
Spaans196323 dec. 2019 - 0:44

Woningbranden? Die man van de brandweer zegt toch dat het meestal over rook in de woning ging? Wat een angst zaaien!

Spaans1963
Spaans196323 dec. 2019 - 0:39

Slecht hoor over pelletkachels, wij hebben al jaren een pelletkachel en bevalt ons prima! Nauwelijks nog stookkosten en helemaal geen schoorsteen tot het dak! Rook in de kamer krijg je als je hem niet schoonmaakt, gebeurt je één keer. Je ziet nauwelijks rook, alleen bij de opstart. Stinkt veel minder dan houtkachel. Die hoogleraar heeft teveel met haar neus in de boeken gezeten; houtkachel voor pelletkachel vervangen is juist goed voor ons milieu. 

WgM
WgM22 dec. 2019 - 19:25

Leuk hieronder. Wordt hier gereageerd op het programma of zijn het allemaal onderbuik gevoelens?Het programma was natuurlijk ook super slecht. Er is geen enkel verband gelegd tussen brand en pelletkachels.  Wat hier verteld wordt geldt voor alle fossiele verbrandings units. Slecht aangesloten is natuurlijk niet goed. Maar dat gaat op voor alle kachels, of ze nu met hout, pellets of op gas gestookt worden. Bovendien zijn brandhaarden op gas vaak slechts sier! Maak eens een uitzending met goede argumenten. Hier kun je geen enkel steekhoudend argument vinden. Haarden en kachels op hout en ook pellets worden gebruikt omdat het veelal prettige warmte geeft. De sieraden op gas ook.Heb er zelf één gehad. De opbrengst hiervan was bijna nul. Deze is vervangen door een pelletkachel.Samen met een warmtepomp en zonnepanelen probeert ik  nul op de meter te krijgen.Ik ben goed op weg!

1 Reactie
manwijf
manwijf23 dec. 2019 - 8:23

Klop jezelf maar op de borst, maar feit is dat je gewoon vervuilt. Je hebt je gewoon laten indoctrineren door de media.

ZeroPointEnerg8
ZeroPointEnerg822 dec. 2019 - 18:29

Ik weet al jaren dat die palletkachels, het zelfde zijn als houtkachels met verbranding. ( En waarom deden ze er ook nog subsidie op? ) Ik verwarm mijn woonkamer met een split unit airco. ( ik heb een A+++ split unit airco met een COP Waarde van 5. ) Als mijn Airco 1 kWh verbruikt heeft, dan heeft die 5 kW warmte in mijn woonkamer gestopt. ( Dus 5 kW warmte voor €0,22 euro stroom. ) In een 1 kg pellets zit 4,6 kW warmte. ( en dat kost van €0,30 tot €0,40 euro voor 4,6 kW warmte ) 1m3 aardgas heeft een bovenwaarde van 9,77 kW Maar de meeste mensen halen de onderwaarde dat is 8,79 kW ( Aardgas kost €0,75 per 1 m3 )    VERWARM METHODE: 10 kW warmte kosten ( kosten per )  PELLETKACHEL: €0,87 ( €0,40 per 1 kg ) AARDGAS.ONDERWAARDE: €0,85  ( €0,75 per 1 m3 ) PELLETKACHEL: €0,76 ( €0,35 per 1 kg ) COP3.SPLIT.UNIT.AIRCO:  €0,73 ( €0,22 per 1 kWh ) PELLETKACHEL: €0,65 ( €0,30 per 1 kg ) COP4.SPLIT.UNIT.AIRCO: €0,55 ( €0,22 per 1 kWh ) COP5.SPLIT.UNIT.AIRCO: €0,44 ( €0,22 per 1 kWh ) En op Split unit Airco zit geen subsidie en die zijn zo super zuinig. En die vervuilende palletkachels kregen het wel ?????

1 Reactie
ham1969
ham196922 dec. 2019 - 19:38

een cop waarde van 5 is op papier haalbaar met een buitenlucht temperatuur boven de 15 graden in de praktijk zul je dit niet halen. de cop waarde zakt ook als het kouder buiten wordt bij een 0 graden buiten zal de cop rond de 2 liggen..Dan heb je ook nog de opwekking in de centrale van de elektriciteit als dat op kolen of gas is is daar het rendement 40%.Als je het vanaf de opwekking gaat bekijken is het voor het milieu en het rendement zeker niet de beste oplossing qua uitstoot.Dan zou de elektra ook duurzaam opgewekt moeten zijn !!!Anders is een Pellet cv of kachel qua uitstoot minder vervuilend als de pellets geproduceerd zijn door productie bossen die ook co2 hebben opgenomen en deze het weer afgeven bij verbranding dus in dat opzicht is het met pellets co2 neutraal

betty kaminskas
betty kaminskas22 dec. 2019 - 16:45

Snap helemaal niets meer van deze regering. Subsidies voor biomassa centrales, terwijl het bekend is dan die meer CO2 uitstoten dan een gascentrale. Nu weer pelletkachels die nog eens gevaarlijk zijn ook. Gaan daar onze belastingcenten centen naar toe, naar onzinnige projecten?

Jean Festraets.
Jean Festraets.22 dec. 2019 - 14:06

Mijn  gedacht : Gezien EUROPA EN ZIJN EUROLANDEN REGERINGEN die zichzelf met € 6.000 , 10.000 , 14.000 € 23.000,00 per maan bedienen: NIET sociaal zijn en GEEN rechtvaardige wetten maken,  maar wel wetten die maken dat de laagste inkomens bestolen worden van hun Euro's ( HUURGELDEN € 600,00 tot € 900,00 per maand  als men, zoals¨er mensen zijn  in België die maar € 570,00 pensioentje per maand hebben EN DAN NOG EENS :  ALLE LEVENSNOODZAKELIJKE UITGAVEN MOET BETALEN MET EURO's , MEDICATIE van DUIZENDEN EURO's PER STUK DIE NIET BETAALBAAR ZIJN met maximaal €  1.300,00 pensioen en minder :    "DAKLOOS" gemaakt worden, moet er een ANDER europa komen, een SOCIAAL EUROPA, maar IK VREES, DAT DIT ER NOOIT zal komen. Maar 01,1 % opslag krijgen, terwijl alle producten in één keer tot 35% opslagen, maakt dat mensen arm, armer en dakloos worden.Jean.F.

reneetje63
reneetje6322 dec. 2019 - 11:58

wat een dom mens ik stook ook een pelletkachel kijk eerst eens naar de industrie of de bio centrales die stoken ook hout en pellets  

manwijf
manwijf22 dec. 2019 - 10:12

Eindelijk aandacht voor al die vervuilende kachels! Ook open haarden en vuurkorven horen in dit rijtje. Dat ze brandgevaarlijk zijn is heel kwalijk, maar het ergste is toch dat ze heel vervuilend zijn en dat er gedsaan is of dit de oplossing was voor het afsluiten van het gas. De overheid weet dus niet waar ze mee bezig is. En elkaar maar napraten! Hoe weten ze eigenlijk zo zeker dat gas zo vervuilend is als ze niet eens weten hoe vervuilend het zgn. alternatief is? Wie heeft er nog vertrouwen in de expertise van deze overheid?  Afijn, weten kopers van pelletkachels ook gelijk hoe het voelt als je investeert op aandringen van de overheid en je dan je investering kwijt bent. Dat is met de boeren nl ook het geval geweest. We gaan lekker NL! 

Jean Festraets.
Jean Festraets.22 dec. 2019 - 2:11

Is zeer goede NEDERLANDSE en nuttige informatie waar men zekers rekening moet mee houden en best van al : GEEN houtkachel meer gebruiken.Jean.F.

mldg
mldg22 dec. 2019 - 0:38

Jammer dat er niet wordt gesproken over het verschil tussen open en hermetisch gesloten pelletkachels. Deze laatste is namelijk zuiniger, schoner en veiliger. Een voorbeeld hoe het wel kan  Deze uitzending is onvolledig.

1 Reactie
manwijf
manwijf22 dec. 2019 - 9:56

Niets is schoner dan gas om je huis te verwarmen. Dat wij als enige in heel de wereld van het gas af gaan, is dan ook bizar. Alle rook of dat nu van pelletkachels komt of van openbaarden komt de schoorsteen uit. Aangezien hier in de buurt kennelijk heel veel mensen met dit soort haarden en kachels zijn is de buitenlucht vergeven van het fijnstof. Het is gewoon smerig en dan heb ik nog niet eens last van COPD.

Megree
Megree21 dec. 2019 - 20:42

Tijdens de uitzending heb ik geen enkel voorbeeld gezien van een woningbrand ontstaan door een pelletkachel, wel gevolgen van een slechte verbranding door ondeugdelijk installatie van kwalitatief minder betrouwbare kachels. Ik vind de titel van het onderwerp maar ook de wijze waarop de pelletkachel wordt neergezet niet representatief en  daarom misleidend.  Wij zijn bewust overgestapt van allesbrander naar een pelletkachel (aangeschaft bij een specialist) omdat we zelf erg veel hinder en stankoverlast ondervonden van de houtkachels in onze directe omgeving. Het blijjft een verbranding waarbij CO2 uitstoot een feit  is, geen discussie over mogelijk natuurlijk.Maar ik nodig de onderzoekers van dit item uit om het verschil van uitstoot en stankoverlast te komen meten. Ook onze afvoer gaat door de achtergevel maar met beneden aanvoer van verse buitenlucht de kachel in en boven de afvoer van onzichtbare nagenoeg reukloze verbrandingsgassen. Overigens ook nog eens afkomstig van pellets van een goede kwaliteit want ook dat  is nog zo'n punt van aandacht voorr een juiste informatieverstrekking.  Ik vind het welgoed dat er aandacht en advies vertrekt wordt dat installatie en kwalteit belangrijke aandachtspunten zijn.

2 Reacties
betty kaminskas
betty kaminskas22 dec. 2019 - 16:50

Het stinkt als de hel!!

Mike75
Mike7530 nov. 2020 - 16:57

Beste Megree, Uw pelletkachel stoot veel ultrafijnstof uit, dit is extreem slecht voor de gezondheid van uzelf en van andere mensen en dieren. Er worden voor houtpellets (oer)bossen gekapt over de hele wereld, bijvoorbeeld in Amerika, Roemenië en Estland. https://www.dvhn.nl/groningen/Pelletkachels-opmerkelijk-vaak-betrokken-bij-branden-22861220.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Rookhinder
Rookhinder21 dec. 2019 - 19:48

Meldpunt Rookoverlast krijgt al sinds jaar of 2 klachten over pelletkachels binnen. Vreemd dat dit nu pas naar buiten komt. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!