Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schiphol opent tijdelijke vertrekhal door drukte

04-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schiphol 930x520
Reizigers kunnen vanaf dinsdag gebruik maken van de tijdelijke vertrekhal op Schiphol. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) opende de hal maandag samen met president-directeur van Schiphol Jos Nijhuis. De nieuwe hal is hard nodig vanwege de flinke groei van het aantal reizigers op de luchthaven.
Nodige uitbreiding
"Deze vertrekhal is een broodnodige uitbreiding van onze overvolle luchthaven", zei Nijhuis bij de opening. De ruimte is net op tijd klaar voordat de grote drukte begint over twee weken, met Pasen. Hij biedt plek aan zo'n twee miljoen reizigers per jaar en is gebouwd op het dak van bagagehal Zuid. Onder de noemer Vertrekhal 1, balierij 1A, maken KLM, Lufthansa Group en LOT Polish Airlines er de komende jaren gebruik van. De hal is bijna 4000 vierkante meter groot, heeft 22 incheckbalies en zes beveiligingsdoorgangen. Hij blijft staan tot eind 2019.
Meer reizigers en langere piek
Vorig jaar steeg het aantal passagiers op Schiphol met 9 procent en binnen het Schengengebied was de groei van reizigers zelfs 17 procent. De bezoekersrecords leiden tot meer druk op alle processen op de luchthaven. Met de tijdelijke vertrekhal is de druk volgens Nijhuis voorlopig wat van de ketel. ,,Het blijft druk. Dat gaan we al merken rond Pasen en dan loopt de piek door tot oktober. Dat is echt ongekend.'' Hij riep daarbij Den Haag opnieuw op meer geld vrij te maken voor de Koninklijke Marechaussee.
Samen verbeteren
KLM uitte afgelopen weekend in een brandbrief zijn zorgen over de grote drukte op de luchthaven. Nijhuis benadrukte maandag dat alle partijen de 'Mainport Schiphol' samen maken. Hij pleitte verder open te staan voor "alle denkbare verbeteropties", zoals het volledig opnieuw indelen van de huidige terminal. "Hoeveel efficiënter en slimmer kun je dan zijn voor airlines en reizigers?" In de tussentijd werkt Schiphol hard aan verdere uitbreiding en vernieuwing. Behalve aan de nieuwe pier en terminal, die in 2019 en 2023 openen, wordt ook gewerkt aan uitbreiding van het ov, de wegen en de parkeervoorzieningen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!