Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schade door spoofing loopt op, ondanks inspanningen van banken

28-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1439 keer bekeken
  •  
spoofing fraude 1127

De schade die mensen oplopen door spoofing, een populaire truc onder internetoplichters, blijft toenemen. Mensen maken bij spoofing geld over naar een crimineel met een valse identiteit, zoals die van bijvoorbeeld een bank. De groeiende aandacht voor het probleem onder politiek, banken en media heeft de toename nog niet kunnen stoppen. Dat zegt Betaalvereniging Nederland.

Er bestaan meerdere vormen van spoofing. Criminelen lichten consumenten op via e-mail, de telefoon, nagebouwde betrouwbaar ogende websites en door hun IP-adres over te nemen. Spoofing wordt ook wel vaak bankhelpdeskfraude genoemd, omdat criminelen zich met name voordoen als iemand die handelt uit naam van een bank. Hier leggen we meer uit over dit fenomeen.

Maandelijks eist spoofing driehonderd slachtoffers
Betaalvereniging Nederland

Dit jaar zou volgens Betaalvereniging Nederland de schade van de relatief nieuwe manier van bankhelpdeskfraude kunnen oplopen naar 40 miljoen euro. In 2020 was dat nog bijna 27 miljoen euro. Maandelijks eist de vorm van fraude driehonderd slachtoffers en elke gedupeerde is al snel 10.000 euro kwijt.

Met name ouderen slachtoffer van spoofing

Met name ouders zijn slachtoffers van spoofing, meldt de Betaalvereniging. Criminelen benaderen hen met de boodschap dat hun rekening niet veilig is of dat er een betaalachterstand is. Vervolgens wordt aan hen gevraagd om een bepaald bedrag over te maken naar een rekeningnummer of al hun spaargeld op een tijdelijke 'veilige' rekening te zetten. Daarna zijn slachtoffers al hun geld kwijt. Ook komt het voor dat nietsvermoedende slachtoffers wordt gevraagd hun bankpas en pincode per post op te sturen of af te geven aan iemand die het bij huis af komt halen.

Stappen voor het voorkomen en vergoeden van spoofing

Betaalvereniging Nederland drukt mensen op het hart dat banken nooit om pincodes of het overmaken van geld naar een veilige rekening zouden vragen. Een bank kan immers zelf in een onveilige situatie de rekening blokkeren. Eerder dit jaar startten banken nog geen collectieve campagne om mensen te wijzen op de gevaren van spoofing. Ook waarschuwen ze klanten via internetbankieren. Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) maakte eind 2020 nog afspraken met banken zodat zij de schade van spoofingslachtoffers zouden gaan vergoeden.

Leer phishing herkennen aan de hand van ons dossier 'Phishingmails' en bekijk hier ons spoofingdossier, met alle items van Kassa over deze vorm van oplichting.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor