Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Spoofing: dit is wat jij moet weten over deze vorm van oplichting

26 jul 2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2081 keer bekeken
  •  
Hack crimineel internetfraude
Internetcriminelen bedenken steeds nieuwere manieren om gegevens te stelen van nietsvermoedende burgers. Spoofing bestaat uit meerdere varianten en is een steeds populairdere truc onder oplichters. We leggen je uit wat het is en hoe je het kunt herkennen.
Spoofing is een term die gebruikt wordt als iemand een valse identiteit aanneemt die voor jou bekend en betrouwbaar is. Je kent ongetwijfeld wel de phishingmails; e-mails waarbij oplichters je gegevens proberen te ontfutselen. Bij spoofing lijkt het alsof de mail afkomstig is van een bestaand e-mailadres, bijvoorbeeld van een bank. Zo’n e-mail kan dan bedrieglijk echt overkomen. We leggen hieronder de verschillende varianten uit.

Telefoonnummerspoofing

Bij deze vorm van spoofing gebruiken oplichters een ander telefoonnummer die erg betrouwbaar lijkt. Zo is helpdeskfraude een bekend voorbeeld van telefoonnummerspoofing. Oplichters doen zich voor als de helpdesk van een groot bedrijf, zoals Microsoft. Zo bellen ze met een Nederlands telefoonnummer terwijl ze helemaal niet in Nederland zitten. Ze proberen via een handig praatje toegang te krijgen tot jouw computer. In 2019 liet Kassa zien dat fraude via nep-klantenservices steeds vaker voorkomt.
Begin 2020 hebben oplichters in een paar weken tijd al meer dan een miljoen euro buitgemaakt door middel van telefoonnummerspoofing. De politie is daarom een onderzoek gestart naar deze vorm van fraude.

Websitespoofing

Internetoplichters gaan zelfs zó ver, dat ze hele websites nabouwen. Zo maken ze bijvoorbeeld een website van een bank identiek na, zodat jij denkt dat je op de officiële website zit. Als je eenmaal je gegevens invoert op de nepwebsite, komen je gegevens in de verkeerde handen terecht. En niet alleen banken worden nagemaakt, maar ook bekende webwinkels als Bol.com of Wehkamp.
Bij websitespoofing lijkt de URL op die van de officiële website, maar staan er letters niet goed of eindigt het niet op .nl. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een kleine letter l (dit is een L) typen als hoofdletter I (en dit is een i). Je ziet het verschil bijna niet. Dit fenomeen heet ‘typosquatting’.
Vergelijk de url met de website die je niet helemaal vertrouwt met de URL van de officiële website. Als dit niet overeenkomt, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een namaaksite. Angelo Croes, online marketing specialist, geeft in de onderstaande video uitleg hoe je een nepwebsite kunt herkennen.
Tekst gaat door onder de video.

E-mailspoofing

Door middel van e-mailspoofing worden er nepmails (oftewel phishingmails) verstuurd uit naam van bijvoorbeeld een bank of organisatie. De nepmail wordt verstuurd vanuit een e-mailadres dat niet echt van de afzender is, maar er zo op lijkt dat de afzender wel betrouwbaar is. De afzender kan dus lijken op die van je bank, maar de e-mail kan ook vanuit jouw e-mailadres verstuurd zijn. Is dat het geval? Dan kun je contact opnemen met je maildienst. Die kan jou helpen met het beveiligen van je e-mailadres.
Phishingmails lijken vaak bedrieglijk echt en vragen doorgaans om je gegevens. Zo zeggen zulke mails bijvoorbeeld dat je pas verlopen is en dat je een nieuwe moet aanvragen via een speciale link in de mail. We raden je aan om niet te klikken op dergelijke links, omdat de kans groot is dat je in een nepomgeving terechtkomt. En waar ken je dat ook alweer van? Juist: websitespoofing. E-mailspoofing en websitespoofing gaan vaak hand in hand.
Banken vragen nooit om je persoonlijke gegevens via de mail. Een phishingmail kun je gemakkelijk herkennen, maar je moet wel weten waar je op moet letten. Kassa heeft daarvoor enkele tips opgeschreven die je hier kunt raadplegen. Daarnaast kun je in ons phishingdossier de meest recente phishingmails vinden.

IP-adresspoofing

Elke computer heeft een uniek IP-adres. Met zo’n IP-adres kan een computer met andere apparaten communiceren via het netwerk. Oplichters kunnen het IP-adres overnemen van een ander en zich zo voordoen als die persoon. Deze vorm van spoofing komt niet heel vaak voor.
Bron: Phishing.org, Opgelicht?!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Benni
Benni19 sep 2021 - 14:42

Mijn vrouw is slachtoffer geworden van spoofing. Het begon met een phishingmail over het ophalen van een pakketje, wat ze aangeklikt heeft. Een paar dagen later werd ze gebeld door een meisje dat zei helpdeskmedewerkster van ABN-Amro te zijn. Er was geprobeerd geld van mijn vrouw's rekening te halen en ze moest dit geld zo snel mogelijk veiligstellen. Mijn vrouw moest een programma downloaden en installeren, "Any Desk" waarmee het meisje kon meekijken wat mijn vrouw aan het doen was. Ze kreeg de opdracht 2 zgn. proefoverschrijvingen te doen, om te kijken of het werkte. Ik was hierbij aanwezig, vertrouwde het niet en vroeg de juffrouw zelf aan de lijn. Ze klonk overtuigend, raadde mijn vrouw ook aan het vele geld op de betaalrekening naar de renterekening over te maken. Toch vertrouwde ik het niet helemaal en besloot derhalve zélf de helpdesk van ABN-Amro te bellen. Ik zou een kwartier in de wacht staan, doch dit werd meer dan 20 min. Ik heb weer opgehangen. Omdat mijn vrouw op een gegeven moment wel een uur met de "helpdeskmedewerkster" aan de lijn zat, besloot ik het nog een keer te proberen. Toen ik nu wel iemand aan de hand kreeg en ik mijn verhaal gedaan had, was het leed al geschied: duizenden euro's waren gejat...

Sprietje
Sprietje26 jul 2021 - 11:35

Kassa heeft geen nieuwe artikelen om te plaatsen? Zie iedere keer oude meuk voorbij komen.

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe29 jul 2021 - 13:28

Ook deze week diverse berichten in de media over internet oplichting.
Ook steeds middels anderen nieuwe manieren. Kortom, super actueel dat Kassa hier zoveel aandacht aan besteedt.

Sowieso geen sprake van 'iedere keer oude meuk' op deze website.
Dat klopt gewoon niet.

JWAH
JWAH12 nov 2020 - 12:07

L.S.
Gisteren avond werd ik gebeld door ING Fraude Helpdesk op mijn 06.
Fantastische toneelspeelster, die perfect Nederlands sprak en ook mijn naam wist.
De betaal app op iPhone 7 was in de problemen. Mevrouw had snel door, dat ik er niet intrapte en hing op.
Na uitzendingen van jullie, NOS en Radar vraag ik mij af, wanneer de oplichters door de politie het zwijgen opgelegd wordt. De ING en RABO hebben recent ruim 1 miljard aan boete's betaald. Daar kunnen m.i. de slachtoffers schade gesteld worden.
En verder een fraude team opgericht worden om een einde te maken aan diverse oplichting praktijken. Waarom kan Kees van de Spek op de 1 m3 zien , waar de oplichters zich begeven, Maak hem hoofd van het team!
Na CEO fraude poging , Microsoft zelf., What's app fraude poging en nu nep telefoon denk ik, dat de politie is weg bezuinigd. Mogelijk hier ook eens aandacht aan besteden.
Mvg Jan Willem Huibers

Anja Verheij
Anja Verheij9 nov 2020 - 12:13

Beste,
Nav de uitzending van 07-11-2020 wilde ik melden dat ik via de whatsapp meteen tikkie geld ben kwijtgeraakt. Dit is van Rabo overgemaakt naar rekeningen van de ING. Bij deze bank blijkt ook uit jullie verhaal, toch heel makkelijk door criminelen te gebruiken om op deze wijze mensen geld afhandig te maken en door te sluizen naar hun eigen rekening. Ook een gedeelte is gebruik gemaakt van de ABN AMRO bank. Ook dit wordt niet vergoed, omdat jezelf naïef geweest bent..
Alleen maar een melding naar jullie gemaakt en wil er verder anoniem blijven.
M.vr.gr Anja Verheij

1 Reactie
sjack_4848069
sjack_484806926 feb 2021 - 12:46

Waarom betaal je dan ook zomaar?
Je weet toch of je iemand geld verschuldigd bent.

Smitha
Smitha24 okt 2020 - 6:16

Hallo beste mensen,
Helaas ben ik ook slachtoffer geworden van spoofing. Al mijn spaargeld is weg. Ik wil graag met mensen in contact komen die hetzelfde is overkomen. Om te delen met elkaar. Ook ben ik benieuwd of mensen hun geld terug hebben gekregen.
Groetjes Smitha

Leopalm01@
Leopalm01@16 mrt 2020 - 8:42

wat is spoofing?

2 Reacties
marleenvanh
marleenvanh16 mrt 2020 - 11:31

Spoofing is een term die gebruikt wordt als iemand een valse identiteit aanneemt die voor jou bekend en betrouwbaar is.  Eerste regel na de dikgedrukte begin regels van dit artikel....... 

korenbloem2000
korenbloem200016 mrt 2020 - 11:36

Wordt hier toch uitgelegd?