Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Samsung voelt succes van concurrent Apple

29-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Samsung_01.jpg
Smartphonefabrikant Samsung lijdt onder het succes van concurrent Apple. Boekten de Amerikanen met de lancering van de nieuwe iPhones nog de grootste kwartaalwinst uit de geschiedenis, bij Samsung bleek het tegenovergestelde. Dat bleek donderdag bij de presentatie van de cijfers.
Daling
Samsung zag de winst bij de mobieltjestak in het vierde kwartaal met 64 procent kelderen tot omgerekend 1,6 miljard euro. Daardoor viel ook de jaarwinst van het hele concern voor het eerst in drie jaar lager uit. Het was het vijfde kwartaal op rij waarop de winst voor de smartphonedivisie van Samsung lager uitviel. Over heel 2014 boekte Samsung een winst van ruim 20 miljard euro. Dat betekende en daling van cira 30 procent in vergelijking met een jaar eerder.
Marktleider
Samsung hoopt met de lancering van de nieuwe smartphone Galaxy S6 in maart het tij te keren. Analisten vragen zich hardop af of het verbeteren van design, kwaliteit en specificaties voldoende is voor Samsung om ook de komende jaren marktleider te blijven.
Gelijke voet
Het succes van de nieuwe iPhones betekende dat in het vierde kwartaal praktisch evenveel smartphones van Samsung als van Apple werden verscheept. Het is voor het eerst sinds 2011 dat de twee marktleiders op gelijke voet staan. Met 74,5 miljoen verscheepte toestellen per concern zijn Samsung en Apple beide goed voor een marktaandeel van krap 20 procent.
Top drie
Na Samsung en Apple completeert Lenovo de top drie met een marktaandeel van 6,5 procent, onder meer door de overname van Motorola. In totaal werden in de laatste drie maanden van 2014 ruim 380 miljoen smartphones verscheept. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!