Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Samsung niet verplicht telefoons vaker te updaten

31-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP_Samsung Galaxy s8_930x520
Samsung is niet verplicht om zijn smartphones langer en vaker te updaten. De Consumentenbond had dat geëist, maar de rechter wees dat woensdag af.

'Niet elk gat een gevaar'

De telefoons van Samsung draaien op een aangepaste versie van het besturingssysteem Android. Kwaadwillenden kunnen gaten ontdekken in elke software, dus ook in Android. Die kwetsbaarheden kunnen gevaarlijk zijn voor gebruikers. Samsung stuurt af en toe reparaties rond, maar volgens de Consumentenbond gebeurt dat niet vaak genoeg. Daarmee zou het bedrijf niet genoeg voor zijn gebruikers zorgen. Daar ging de rechter niet in mee: niet elk gat is automatisch een groot gevaar. Samsung heeft tijd nodig om gaten te beoordelen en te dichten.
De Consumentenbond had ook beweerd dat Samsung zijn gebruikers niet genoeg informeerde, maar ook die beschuldiging werd door de rechter afgewezen.

'Eisen te breed en te vaag'

De Consumentenbond eiste dat Samsung zijn smartphones minimaal twee jaar na aankoop zou updaten. Reparaties zouden binnen een maand moeten worden verspreid en nieuwe Android-versies zouden binnen drie maanden beschikbaar moeten zijn. Maar volgens de rechter heeft de Consumentenbond niet goed uitgelegd waarom zulke termijnen ,,redelijk en realistisch'' zijn. De Consumentenbond werd voor een deel ook niet-ontvankelijk verklaard, omdat de eisen te breed en te vaag waren.

Kort geding

De Consumentenbond had in 2016 al een kort geding aangespannen tegen Samsung over de updates. De rechter vond de kwestie niet spoedeisend en ging daarom niet inhoudelijk op de eis in. De Consumentenbond besloot daarop een bodemprocedure te starten. Die zaak diende in maart van dit jaar.
Samsung is blij met de uitspraak, de Consumentenbond vindt de uitspraak slecht voor gebruikers. ,,Een autofabrikant moet er ook voor zorgen dat al zijn modellen veilig en betrouwbaar zijn en blijven. Samsung heeft diezelfde verplichting. Met deze uitspraak blijven consumenten afhankelijk van de goede wil van de fabrikant'', aldus de organisatie. Het is nog niet bekend of de Consumentenbond in beroep gaat. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!