Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Samsung en Apple kopieerden elkaar

03-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
600x275_applelogo_02.png
Samsung moet ruim 85 miljoen euro (119 miljoen dollar) boete betalen aan Apple. De Zuid-Koreaanse technologiereus heeft twee patenten van het Amerikaanse Apple geschonden. Dat heeft een rechter in de Verenigde Staten vrijdag (lokale tijd) besloten.
Schendingen
De technologiereuzen liggen al lange tijd met elkaar in de clinch over patentschendingen. Apple beschuldigde Samsung ervan vier patenten voor smartphones te hebben geschonden. De Zuid-Koreanen zouden onder meer de zoekfunctie en de ontgrendelfunctie hebben gekopieerd. Apple spande daarom een rechtszaak aan en eiste bijna 1,6 miljard euro (2,2 miljard dollar) schadevergoeding.
Na-aper
Samsung heeft echter altijd ontkend de iPhonepatenten te hebben gebruikt voor haar eigen Galaxy mobiele telefoon. Het bedrijf stelde juist dat Apple de na-aper was en onder meer het patent op de camerafunctie had nagemaakt. Samsung wilde daarvoor ruim 4 miljoen euro (6 miljoen dollar) schadevergoeding.
Patent
Apple kwam ook niet ongeschonden uit de strijd. Het Amerikaanse bedrijf moet Samsung ongeveer 114.000 euro (158.000 dollar) betalen, omdat ook Apple een patent van de Zuid-Koreanen heeft geschonden.
Rechtszaken
Apple en Samsung zijn wereldwijd verwikkeld in rechtszaken waarin zij elkaar over en weer beschuldigen van inbreuk op patenten en kopieergedrag. De juridische kosten die daarmee zijn gemoeid, lopen voor de bedrijven inmiddels in de honderden miljoenen dollars. Apple en Samsung zijn grote concurrenten op de mondiale markt voor smartphones.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!