Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Salderingsregeling écht afgeschaft: wat moet je met je zonnepanelen?

  •  
15-11-2024
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
345182 keer bekeken
  •  
energierekening zonnepanelen 1280 verduurzamen

De plannen hingen al langer in de lucht, maar nu is het zo goed als definitief. De Tweede Kamer heeft op donderdag 14 november ingestemd met het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Wat houdt dat concreet in? Wanneer eindigt het salderen? En komt er een andere regeling voor in de plaats?

Afgelopen donderdag werd er door de Tweede Kamer gestemd over het afschaffen van de salderingsregeling en de partijen PVV, CDA, VVD, CU, FvD, NSC, D66, Volt, Ja21 en BBB stemden stuk voor stuk vóór afschaffen. Kortom, een meerderheid.

Nu moet ook de Eerste Kamer er nog mee instemmen, maar deze partijen – uitgezonderd NSC, die niet in de Eerste Kamer vertegenwoordigd is – hebben óók in de Eerste Kamer een meerderheid. De kans lijkt dan ook klein dat ze in de Eerste Kamer wél tegenstemmen. Medio december wordt er door de Eerste Kamer over het afschaffen gestemd en weten we het zeker.

Als het inderdaad doorgaat, komt er over enkele jaren een einde aan de salderingsregeling. Mensen met zonnepanelen kunnen de opgewekte energie die ze aan het elektriciteitsnet terugleveren vanaf dat moment niet meer wegstrepen tegen hun jaarlijkse verbruik. Dat financiële voordeel verdwijnt dus.

Waar kunnen mensen met zonnepanelen rekening mee houden? We zetten een paar vragen op een rij en schetsen een aantal (mogelijke) scenario's.

1. Wanneer stopt de salderingsregeling?

De salderingsregeling stopt in 2027. Het kabinet heeft er gisteren namelijk mee ingestemd om de regeling met ingang van dat jaar te beëindigen. Het is niet de bedoeling dat er een overgangsregeling komt, ook al is daar in eerdere voorstellen wél over gesproken.

Er komt op 1 januari 2027 dus abrupt een einde aan de salderingsregeling, en daarmee komt de salderingsregeling na ruim twintig jaar te vervallen. Althans, ervan uitgaande dat ook de Eerste Kamer medio december akkoord gaat.

Einde salderingsregeling wordt vervroegd

Het plan om op 1 januari 2027 te stoppen met de salderingsregeling wijkt af ten opzichte van de oorspronkelijke plannen. Aanvankelijk was het de bedoeling om er pas in 2031 mee te stoppen en de regeling zou bovendien geleidelijk worden afgebouwd.

Ook was er sprake van wisselend beleid, waardoor veel consumenten de kat uit de boom keken. De Tweede Kamer heeft nu weliswaar ingestemd met afschaffen, maar eerder dit jaar werd onder druk van de Eerste Kamer juist besloten om de regeling in stand te houden.

Dat er nu meer duidelijkheid over de afschaffing is, schept in ieder geval rust en maakt het voor mensen die geen zonnepanelen hebben iets makkelijker om een goede afweging te maken indien ze tóch zonnepanelen overwegen. Ze weten nu waar ze rekening mee kunnen houden, het wispelturige beleid behoort hiermee hopelijk tot het verleden.

2. Waarom zijn veel mensen niet blij met het einde van de salderingsregeling?

Mensen met zonnepanelen zijn over het algemeen erg in hun nopjes met de salderingsregeling, en wel om het doodeenvoudige feit dat de regeling financieel aantrekkelijk is. Overtollige stroom die op zonnige dagen wordt opgewekt, wordt teruggeleverd aan het net en mag bovendien worden weggestreept tegen het eigen verbruik. De stroomprijs is vaak hoger op de momenten waarop veel stroom daadwerkelijk wordt verbruikt dan op het moment dat de stroom wordt opgewekt en teruggeleverd. Gunstig voor klanten, ongunstig voor energieleveranciers.

De salderingsregeling is in 2004 ingevoerd. Het idee van deze regeling was om duurzaamheid te stimuleren door een financiële prikkel te creëren. De salderingsregeling moest het voor woningeigenaren en huurders aantrekkelijk maken om te investeren in zonnepanelen. Mensen zijn immers eerder geneigd om te verduurzamen als ze daar financieel voordeel uit halen, was de gedachte.

Je zou kunnen stellen dat de salderingsregeling in zekere zin ten onder gaat aan het eigen succes. Er zijn inmiddels namelijk zó veel huishoudens in Nederland met zonnepanelen – circa één op de drie – dat het financieel niet langer uit kan om in deze regeling te kunnen blijven voorzien. De regering loopt belastinginkomsten mis en ook energiebedrijven – die kosten maken voor het verwerken van de teruggeleverde stroom – vinden het gewoon te duur.

Aanvullend argument van energieleveranciers is dat het stroomnet overbelast kan raken op dagen met veel zon. Dat komt door de grote hoeveelheid stroom die door zonnepanelen wordt opgewekt in combinatie met een relatief gering verbruik gedurende piekmomenten. Om dat toch in goede banen te leiden moet de bestaande infrastructuur worden verzwaard en uitgebreid, en dat kost nu eenmaal geld.

Dit zijn enkele redenen die ertoe hebben bijgedragen dat alle energieleveranciers inmiddels ook terugleverkosten in rekening brengen aan klanten die meer terugleveren dan dat ze zelf gebruiken.

Bekijk ook de Kassa-reportage van 26 oktober 2024 waarin we de meest gestelde consumentenvragen op het gebied van verduurzamen in behandeling namen.

Dit artikel gaat verder na onderstaande video.

3. Komt er iets voor de salderingsregeling in de plaats?

D66 en de ChristenUnie kwamen in ieder geval met een plan waarin wordt vastgelegd dat mensen die stroom terugleveren een "redelijke vergoeding" voor deze stroom moeten krijgen. Afgelopen mei kwam dit principe ook al ter sprake.

En eerder deze week kwam de Consumentenbond met een eigen voorstel. Geen toeval, aangezien deze week door de Tweede Kamer werd gestemd over het afschaffen van de salderingsregeling. Dat voorstel borduurt in zekere zin voort op de principes van salderen, namelijk dat mensen met zonnepanelen de energieopbrengst van de zonnepanelen kunnen wegstrepen tegen het eigen energieverbruik. Maar dat plan wijkt op enkele punten af wel van de huidige salderingsregeling.

Zo is het volgens het voorstel van de Consumentenbond de bedoeling om consumenten wél een vorm van vergoeding te bieden, maar dan een vaste vergoeding per teruggeleverde eenheid stroom. Dat zou bovendien alléén gelden gedurende een vaste looptijd van 15 jaar. Ook wordt er een bovengrens gesteld aan de hoeveelheid stroom waar mensen met zonnepanelen een vergoeding voor krijgen. Dit is om de regeling proportioneel te houden en te voorkomen dat mensen die bewust méér zonnepanelen op hun dak hebben dan wat ze voor het eigen verbruik nodig hebben als het ware gesubsidieerd worden.

Achterliggende geachte is volgens Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, dat er wél een financiële prikkel is om mee te gaan in de verduurzaming. Anders bestaat het risico volgens de Consumentenbond dat mensen er de brui aan geven en niemand meer zonnepanelen neemt.

Molenaar: "Ons plan geeft consumenten zekerheid. Tegelijkertijd stimuleert deze regeling consumenten om zoveel mogelijk opgewekte stroom direct zelf te gebruiken. Het subsidiebedrag wordt zo vastgesteld dat eigen verbruik ongeveer twee keer zo veel oplevert als teruglevering."

Dit zijn echter voorstellen, en het is niet zeker of hier ook daadwerkelijk iets mee gaat gebeuren.

4. Blijft het lonen om te investeren in zonnepanelen?

Ja, het blijft nog steeds interessant om te investeren in zonnepanelen. Door het wegvallen van de salderingsregeling is het alleen wel zo dat de terugverdientijd langer wordt. Het financiële voordeel dat verdwijnt door het wegvallen van de salderingsregeling zorgt er immers voor dat je je investering minder snel hebt terugverdiend.

Wel goed om te weten is dat zonnepanelen lang meegaan. In dat opzicht is zo'n investering ook met een langere terugverdientijd nog interessant. Veel bronnen noemen een gemiddelde van 25 jaar als het gaat om de vraag hoe lang zonnepanelen meegaan. Andere bronnen spreken zelfs van 30 jaar.

Iets anders om rekening mee te houden is dat aan de andere kant óók geldt dat zonnepanelen goedkoper worden. Enerzijds door technologische ontwikkelingen, anderzijds doordat een aantal leveranciers en installateurs door de onzekerheid en een dalende consumentenvraag zijn gestopt. Dat maakt het Dat is juist gunstig voor de terugverdientijd.

En wellicht nemen ook de ontwikkelingen op het vlak van thuisbatterijen een vlucht, waardoor zo'n investering over enige tijd voor meer mensen financieel haalbaar is en in combinatie met zonnepanelen extra loont.

Lees ook

Vorige maand besteedde Kassa in een halve thema-uitzending uitgebreid aandacht aan consumentenvragen over duurzaamheid. Een thuisbatterij? Warmtepompen? Zonnepanelen? We legden een aantal veel gestelde vragen voor aan een panel van deskundigen.

Bron: Consumentenbond / Independer RTL Nieuws / Telegraaf

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Jozias2
Jozias2
29 sep. 2024 - 16:38
Hoewel ik nooit zal stemmen op een partij die met de pvv gaat regeren is het natuurlijk niet een echte oplossing. Er zijn sinds fortuijn een grote groep kiezers van zo’n 2,5 miljoen kiezers. Nu zijn dat dus ook 12,5 miljoen mensen die niet op de pvv hebben gestemd en is het onzin dat die 2,5 miljoen mensen meer rechten hebben dan die andere 12,5. Tegelijkertijd is er pas een duurzame oplossing als je de zorgen en sentimenten van een groot aandeel van deze groep weg kunt nemen. Net doen alsof ze er niet zijn is contra productief.
Begaan
Begaan
29 sep. 2024 - 0:10
Een helder opiniestuk waarin haarfijn wordt blootgelegd hoe onbezonnen de koers die gekozen is voor Nederland.
1 Reactie
Zandb
Zandb29 sep. 2024 - 9:39
Begaan Dat zeker. Maar als er 'principieel' geen plaats is voor de PVV, dan ben je in mijn ogen net zo erg als de PVV.
Wilweetje
Wilweetje
28 sep. 2024 - 15:14
Vraag me af waarom iedereen (ook ik) zich zo druk maken over het 'minder Marokkanen' gebral van PVV'ers en de hetze van leden van coalitiepartijen tegen moslims en andere minderheden. Alle Marokkanen en moslims en groepen die zich door deze coalitie als 3de rangs burger en potentieel crimineel beschouwd worden, moeten zich verenigen en gewoon een week in staking gaan. In bedrijven, zorginstellingen, verenigingen. Mis de stellingname van de vakbonden, werkgeversverenigingen, particuliere ondernemingen wanneer werknemers op basis van hun afkomst, cultuur, religie worden weggezet. Ook degenen die in de politiek zitten en moslim/Marokkaan zijn of waarvan ouders asielzoeker of arbeidsmigrant zijn, zij kiezen het pluche, omdat ze het 'gemaakt' hebben en brabbelen met hun coalitiegenoten mee over rechtsstatelijkheid en kiezen voor Wilders. Dus verenig je, van medisch-specialist, verpleegkundige, tot schoonmaker in het ziekenhuis, van pakketbezorger en maaltijdbezorger tot mantelzorger van onderwijzer tot professor. Jullie zijn degenen die er voor kunnen zorgen dat de racisten en rechtsextremisten geen stem meer zullen hebben. Alsjeblieft help de blanke christelijke Nederlanders, want door 1 dag staking van jullie is Nederland failliet en wordt voelbaar hoe essentieel jullie zijn voor de Nederlandse samenleving. Alsjeblieft HELP ons!
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
28 sep. 2024 - 10:02
Politici als Schoof zeggen dat : iedereen in Nederland gelijke rechten heeft en dat mensen niet beoordeeld worden op hun afkomst of seksuele geaardheid Wilders zegt : als je Marokkaan bent, moet je het land uit en je mag bepaalde geloven/denkbeelden niet aanhangen, je mag sommige boeken niet eens lezen Vervolgens werkt zo'n Schoof samen met Wilders. Dit sluit elkaar uit. Je kan niet zeggen dat iedereen voor de wet gelijkwaardig is en vervolgens met Wilders in zee gaan, die mensen wilt deporteren als ze het verkeerde 'ras' hebben
Wilweetje
Wilweetje
28 sep. 2024 - 9:10
'Hoe ironisch is het dat juist de partij die de democratische instellingen ondermijnt, klaagt over uitsluiting?' Denk net zo ironisch als dat de groepen die weggezet worden door Wilders wel aan zijn beveiliging moeten meebetalen.
Frits Jansen
Frits Jansen
28 sep. 2024 - 8:11
Je kunt er niet omheen dat heel veel mensen op Wilders hebben gestemd. Dat is te wijten aan het populisme, dat de kiezer problemen aanpraat en vervolgens onhaalbare oplossingen voorstelt. Knollen voor citroenen dus. Je ziet nu al dat PVV bewindslieden door de mand vallen. Malle Marjolein vindt de spreidingswet toch zo gek nog niet want die neemt haar een hoop werk uit handen. Aagje Agema slaagt er al nauwelijks in een bedreigd streekziekenhuis open te houden. Het zal haar nooit lukken het vermaledijde zorgstelsel te hervormen, terwijl dat toch hard nodig is. Maar het is een complexe jungle. Intussen is vriend en vijand er over eens dat de prikkels tot besparing die in het zorgstelsel werden ingebouwd ronduit averechts werken. Nederland is eigenlijk toe aan een ziekenfonds 2.0 maar dat durft niemand hardop te zeggen. Maar de huidige zorgverzekering is eigenlijk al geen "verzekering", want een echt eigen risico is "actuarieel neutraal" en kost de schatkist dus niets. Als ik een reisverzekering afsluit neem ik meestal een eigen risico van €100. Kleinere schades verzekeren is heel duur, en die zijn makkelijk zelf te dragen. Verloren zakkammetjes betaal ik nog zelf.
PauI_Spijkers
PauI_Spijkers
28 sep. 2024 - 6:37
Orban heeft iets gedaan. De PVV heeft ooit wat gezegt. Je kan niet 'glashelder' zijn als het om rhetoriek dat je een interpretatie geeft. Er is netzogoed rhetoriek gebruikt die beter klinkt en die WEL past bij het eigenlijk gedrag van die partij volgens de regels van rechtstaat en democratie. Ook dit stuk mist totaal het punt van wie en wat er wel aan het gebeuren is en waarom partijtjes als de PVV het goed doen. De afbraak van de sociale democratie en de overheveling van rechten en machten van de nationale democratie naar de EU voor de vrije markt.
1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen28 sep. 2024 - 8:19
U begrijpt ook niet wat er aan het gebeuren is. Wilders is een bekwaam demagoog die de kiezer van alles op de mouw speldt. Het is al vaak gezegd dat de PVV op sociaal-economisch gebied eigenlijk een VVD in schaapskleren is. Verder pretendeert Wilders sociaal te zijn door migranten te weren. Hij is de man van de extreme vereenvoudiging. De EU mag zich niet met puur binnenlandse aangelegenheden bemoeien. De Duitsers hebben hun lidmaatschap van de EU wél keurig grondwettelijk geregeld, en in het betreffende grondwetsartikel (art. 23) staat een procedure voor het geval de EU te veel macht naar zich toe trekt. De EU wordt overigens door de lidstaten zelf bestuurd, vooral in de machtige "Raad van Regeringsleiders".
JongMHF
JongMHF
28 sep. 2024 - 6:13
Ik lees in de reacties deze omschrijving van democratie: Democratie is dat de mensen regeren. Dat wil zeggen dat u regeert en niet een of andere politicus. En al helemaal niet het stelletje kiezersbedriegers die daar zitten voor de grote bedrijven en de orders uit de VS waar we nu al heel heel lang mee zitten opgescheept. Ik weet dat veel van u het idee zelf te beslissen over uw heden en toekomst niet aanstaat. Prima maar noem uzelf dan geen democraat." Nu probeer ik mij voor te stellen hoe dit werkt. Op welke wijze zijn willekeurige individuele mensen hierin bij machte om iets tot stand te brengen zonder intens overleg en zonder daarbij begrensd te worden door wat al is vastgesteld? Hoe gaat dit in zijn werk? Wat gebeurt er met de uitkomst van zo'n, ik noem het maar, brainstormsessie? Met welk niet-autoritair gezag kan dit voor anderen worden aanvaard en dus geldend worden? Ik kom er niet uit. Het is als de soevereinen en de libetariërs. Ik voor mijzelf en aan niemand iets gelegen laten liggen. Intussen zal de hele bevolking zich uur na uur bezighouden met het scherp slijpen van de puntjes op de i en aan iets anders niet toekomen. Ik zie dit natuurlijk totaal verkeerd, maar neem mij niet kwalijk degene die dit gepost heeft blinkt niet uit in helderheid wat nu de eigenheden van een democratie zijn dan alleen dat er nergens een democratie is. Alleen zij/hij heeft daar weet van en heeft geen enkele zin om dit echt te verhelderen. Dom, lui en ondemocratisch is ieder ander
3 Reacties
JongMHF
JongMHF28 sep. 2024 - 6:19
David Van Reybrouck schrijft heel zinnige dingen over democratie.
JongMHF
JongMHF28 sep. 2024 - 6:27
Trouwens hoe ziet het regeren eruit bij een vorm waarin iedere burger permanent in overleg is met alle ander burgers? Ik zie het echt verkeerd, dat weet ik. Het blijft een probleem, want ook als er een referendum wordt gehouden zal er toch iets of iemand(en) moeten zijn die keuzes maakt. En dan nog, dan is er op welke grond dan ook iets besloten. Iets waaraan de rest gevolg zal moeten geven. Zo niet, wat dan en hoe? Ga zo maar door.
Frits Jansen
Frits Jansen28 sep. 2024 - 8:38
Een democratie heeft ook maar weinig bewegingsvrijheid. Leuke dingen doen voor de linkse mensen loopt stuk op het gegeven dat aan het eind wel de kas moet kloppen. Je kunt als socialist het bedrijfsleven verfoeien, maar daar wordt wel het geld verdiend waar lonen en pensioenen van worden betaald. Ondernemingsrecht volgens het "Rijnlands model" reguleert het bedrijfsleven. Dan kun je in de VS nog anders piepen, met hun "hire and fire" opvattingen".
Olav Meijer
Olav Meijer
27 sep. 2024 - 23:37
[Democratie betekent niet dat iedere politieke partij recht heeft op coalitievorming. De kern van democratie is niet het uitsluiten van minderheden en het beperken van burgerlijke vrijheden, zoals Wilders voorstaat, maar juist het beschermen ervan.] Helemaal mee eens. Het is inderdaad geen democratische verplichting een politieke partij -zelfs al heeft ze de meeste stemmen bij verkiezingen gekregen- bij een te vormen coalitie op te nemen. Het gaat om de vorming van een samenwerkingsverband met een gezamenlijk programma dat berust op essentiële principes van een democratische samenleving, en beoogt die te verbeteren. Antidemocratische partijen zijn daarbij onwenselijke en remmende elementen.
1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen28 sep. 2024 - 8:42
Volgens de Grondwet vertegenwoordigen alle Kamerleden alle burgers. Vanuit hun eigen opvattingen, maar toch. Wilders vertegenwoordigt ook het miljoen Nederlandse moslims. De BBB kan niet zeggen dat ze alleen boeren dient. Ook al om de reden dat ze eigenlijk vooral de agro-industrie dient.
E w T
E w T
27 sep. 2024 - 22:25
Wilders is een rechtse populist Orban is een rechtse populist én een corrupt varken. Verschil is dat Wilders de poen niet heeft om de macht op te kopen wat Orban al jaren geleden gedaan heeft. Wilders heeft ondanks wat sommigen, ook op deze site blaten de vrije Journalistiek en de media niet in zijn zak. Wilders gaat op z'n muil. Kan ff duren een gezwel wat al twintig jaar groeit poets je niet zomaar ff weg. Wilders oneman show is een lachertje vergeleken met met Orban.
1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen28 sep. 2024 - 8:54
Orbán gaat het om het geld. EU subsidies sluist hij door naar een select groepje "vrienden", waarmee hij hun loyaliteit koopt. Orbán ligt internationaal altijd dwars omdat hij weet dat zijn toestemming geld waard is, gaap. Het einddoel van Wilders is veel minder duidelijk. Naar zijn leermeester Bolkestein is Wilders en Machiavellist, een politicus die principeloos alles doet wat meer stemmen oplevert. Nee, dat is niet democratisch, want hij belazert de kluit. Ik vraag me af wat Wilders gaat doen met de macht die hij nu verworven heeft. Ik denk dat Wilders nu op zijn toppunt is, en het verval spoedig zal intreden als blijkt dat hij helemaal niet levert, vooral omdat hij verzuimd heeft van de PVV een organisatie te maken. Dat heeft hem tot dusver LPF-taferelen bespaard, maar op den duur zal dit niet goed kunnen blijven gaan.
Anno2024
Anno2024
27 sep. 2024 - 20:51
PVV vandaag weer gepeild tussen de 40 en 44 zetels. Ik vrees dat mevrouw van Bolhuis een roepende in de woestijn is.
1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen28 sep. 2024 - 8:58
Even geduld a.u.b.! Het han even duren voor Wilders door de mand valt. Timmermans is me meegevallen bij de Algemene Beschouwingen, maar het land smacht nog steeds om een geloofwaardige linkse oppositieleider. Ik ben niet eens zo links maar ik moet aan Biden denken die (verwijzend naar Trump) zei dat met een tweepartijenstelsel te leven is maar een land met één partij en één sekte onbestuurbaar is.
Joop  den Uil
Joop den Uil
27 sep. 2024 - 16:25
Mooi artikel, dank, fijn vlak voor weekend als overdenking ... 1 puntje : beetje detonerend dat in het generaliseren Hongarije in een centraal benchmark wordt gezet. Dat Orban zich mallotig gedraagt wil niet zeggen dat hij een duidend voorbeeldrol in rechts Europa speelt.
4 Reacties
Mohawk2
Mohawk227 sep. 2024 - 21:25
"Dat Orban zich mallotig gedraagt wil niet zeggen dat hij een duidend voorbeeldrol in rechts Europa speelt" Niet? Zelfs Trump heeft een man-crush van Brokebackmountainachtige proporties voor de "strong man ... really very, very strong ... some say one of the strongest men" van Hongarije.
hgroen2
hgroen227 sep. 2024 - 22:23
Nee? waarom wordt hij door extreem rechtse politici in Europa zo vaak aangehaald en genoemd als voorbeeld. Niet voor niets trekt wilders zich aan Orban agenda op.
Zandb
Zandb28 sep. 2024 - 7:44
Joop Wat u haar toedicht, dat staat er helemaal niet. Er staat dat in Europa (dus niet in Afrika of zo) Hongarije een land is dat door Orban op succesvolle antidemocratische wijze geleid wordt en zo het voorbeeld is voor Wilders. (Overigens, dat is een mening. U maakt er ook nog eens een feit van.) Als ik gelijk heb, hebt u weer eens niet goed gelezen. En wat is in vredesnaam een 'centraal' benchmark?
Frits Jansen
Frits Jansen28 sep. 2024 - 9:01
@hgroen: een populist of fascist is niet per se corrupt, maar dat is Orbán wel. Toegegeven: Orbán is bekwaam in zijn corruptheid. Met zijn landje met nog geen 10 miljoen inwoners heeft hij behoorlijk wat macht. Ja, hij misbruikt zijn macht, in het besef dat die geld waard is. Bah.
WillemdeGroot
WillemdeGroot
27 sep. 2024 - 16:24
De recente opleving van de eenmanspartij PVV is te danken aan Yeşilgöz, daartoe aangezet door het zuurconservatie deel van de VVD-top. Bij monde van de nieuwe voorvrouw Dilan zette deze VVD de politieke landelijke regeringsdeur open voor de PVV. Dat na de verkiezingen die, mede door deze politieke cultuurwisseling bij de voorheen liberalen, de extreemrechtse PVV een grote verkiezingswinst toeschoof, er een radicaal-rechtse regering tot stand zou kunnen komen, lag voor de hand. De agro-vrolijke BBB, die qua stemgedrag zeer dicht bij de PVV staat en stond, kent maar 1 belang: die van de agro-industrie. De VVD wil, nog radicaler dan voorheen, de belangen van het grootkapitalisten c.s. behartigen. De NSC is volkomen afhankelijk van Omtzigt en als fractie nog steeds zoekende. Het zijn de liberalen binnen de VVD en de gematigden binnen NSC die in feite de politieke toekomst van Nederland gaan bepalen. Politiek oplopende spanningen is ons voorland, waarbij 'de stem des volks', via o.m. de peilingen (belachelijke beeldbarometers van onze hedendaagse maatschappij), waarschijnlijk gaat bepalen of de dictator Wilders in staat zal zijn om Nederland te gaan inrichten zoals zijn grote vriend en voorbeeld Orban in Hongarije weet te bewerkstelligen. Naast een zeer griezelige ontwikkeling qua de ons bekende menselijke beschaving is het ook een politiek zeer interessante periode die voor ons ligt.
2 Reacties
itsme3
itsme327 sep. 2024 - 18:09
De belangrijkste oorzaak achter de keuze voor (populistisch) rechts is Kaag. Dankzij haar is de kiezer op drift geraakt en via bbb en nsc bij PVV terecht gekomen. Het is vooral een tegenstem.
hgroen2
hgroen227 sep. 2024 - 22:27
itsme3 dat is totale onzin. de groei van extreem rechts was al lang gaande voordat Kaag het leiderschap van D66 op haar schouders nam Wilders zit al meer dan 20 jr in de kamer. En vergeet Verdonk niet, Leefbaren, FVD etc. nee het is geen tegenstem, er is gewoon een aanzienlijke groepe nederlanders die door en door racistisch zijn. En vroeger onder sociale druk hun mond hielden maar door de normalisering van extreem rechts, [hup media en politiek] is het nu boven komen drijven.
Sam V
Sam V
27 sep. 2024 - 15:35
Zolang de middenpartijen en progressief links steeds meer van de soevereiniteit van Nederland willen opgeven ten gunste van de E.U.-bureaucratie, ben ik blij dat de PVV ervoor zorgt dat enkele partijen ook daadwerkelijk kritisch worden op het weggeven van de zeggenschap. Terughalen zal lastig worden, maar iemand verwijten internationale verdragen te willen opzeggen is natuurlijk raar. Het is paar raar als je je per se wilt houden aan alle internationale verdragen terwijl je merkt dat ze in je land steeds meer knellen. Voor wie regeer je dan? Dat is ook waarom ik zo kritisch ben voor elke partij die over elke wijziging direct zegt: “mag niet, kan niet”. Dan denk je niet als een bestuurder in het belang van Nederland, maar ben je een uitvoerder van andermans wetten. Is dat dan de democratie die we in Nederland moeten willen hebben?
6 Reacties
Kees Flipsen
Kees Flipsen27 sep. 2024 - 18:02
Samenwerken heeft Nederland groot gemaakt. Juist meer samenwerking is nodig in de E.U. Al is het maar om niet te veel last van de grootmachten te hebben en de grote problemen van deze tijd efficiënt aan te kunnen pakken.
BrotherV
BrotherV27 sep. 2024 - 19:15
Wij willen geen democratie waarin fascisten van de PVV en de BBB meer macht krijgen omdat zodra ze kunnen ze het gaan afschaffen. Dat zit in de aard van die verderfelijke ideologie.
Gr-Pirate
Gr-Pirate27 sep. 2024 - 19:46
Ja Sam, mooi die term "souvereiniteit" en wat lelijk "E.U.-bureaucratie". Wanneer gaan de Europa-sceptici nu eens inzien dat "eigen volk eerst" niet werkt? Dat economische, militaire achterstand en klimaatcrisis niet het gevolg zijn van de samenwerking binnen Europa, maar juist een gebrek daaraan? Dat souverein, chauvinistisch geneuzel de oorzaak is van bureaucratie? Tegen de tijd dat we hier uitgekibbeld zijn, spreken we Chinees en ligt Den Haag in de Noordzee.
hgroen2
hgroen227 sep. 2024 - 22:28
IN een globaliserende wereld ben je pas soeverein als je aan tafel zit. Zit je niet aan tafel dan sta je op het menu. Jij droomt net als vele andere wilders fans van een wereld die allang niet meer bestaat en nooit meer terugkomt wen er maar aan
Emiel de Louw
Emiel de Louw29 sep. 2024 - 10:04
Hoog Sammy kijk omhoog Sammy, want dan wordt je lekker nat
Zandb
Zandb29 sep. 2024 - 15:50
Sam Als de PVV serieus werk zou maken van het terughalen van zeggenschap die we uit handen hebben gegeven, dan zou u mij niet horen. Maar net als met die volle vriezer, is het zo dat de PVV donders goed weet dat ze geen schijn van kans maakt en daarom probeert ze dus EN om 'gehoorzaam te zijn aan de wet' EN duidelijk te maken 'dat de wet haar in de weg staat' maar dat ze democratisch gezien geen enkele mogelijkheid hebben om daar wat aan te doen. En dat ze daarom de kiezer probeert te verleiden tot een keuze op de PVV zodat die, net als Orban en Erdogan, op de trein van de democratie mee kan rijden tot de tijd daar is om uit te stappen. Dat is de schijndemocratie die u hier verdedigt.
misterzuinig
misterzuinig
27 sep. 2024 - 15:15
Op https://moviesthatmatter.nl/film/no-country-for-the-poor/ "No Country for the Poor" en op https://www.mo.be/analyse/de-werkvaartstaat-van-premier-orb-n-geen-werk-geen-eten "Hoe het rechtse beleid in Hongarije sociaal lijkt maar toch enkel de rijken bevoordeelt ‘Orbán is een oorlog begonnen tegen arme mensen’" over hoe Hongarije onder Orbán met armen en armoede omgaat. Is dit ons voorland nu de PVV regeeert?
Gio Servas
Gio Servas
27 sep. 2024 - 15:15
Ik denk dat de politieke partijen zonder PVV al voldoende hebben gedaan wat ten koste kaat van de rechten van de burgers. Eigenlijk denk ik dat de PVV in dat opzicht niets verschilt van de andere partijen. Als ik alleen al als voorbeeld de toeslagen schandalen noem en verder nog veel meer.
1 Reactie
hgroen2
hgroen227 sep. 2024 - 22:30
Tjsa rechtse politiek is gemiddeld genomen niet in het voordeel van de burger. tenzij je tot het bedrijfsleven behoort of excentriek rijk. Helaas is dat kwartje bij velen nog niet gevallen. Liever valt mijn voor populistische retoriek van een fascist.
maastrichtutrecht
maastrichtutrecht
27 sep. 2024 - 15:00
Democratie betekent niet dat iedere politieke partij recht heeft op coalitievorming. Maar als de democratie niet mag bepalen wat democratie is wie bepaalt dan wat democratie is.
2 Reacties
itsme3
itsme327 sep. 2024 - 18:11
Iedere partij heeft recht op coalitievorming. Maar iedere partij heeft ook het recht geen coalitie te vormen met een andere partij. Dat is democratie.
hgroen2
hgroen227 sep. 2024 - 22:32
democratie gaat over het recht van het volk zijn eigen bestuur te kiezen. IN nederland is dat geregeld dat we de TK kiezen. DAt is ook het hoogste orgaan. wie er vanuit de TK in de regering gaat zitten, daar stemmen wij niet over.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
27 sep. 2024 - 14:42
Ach, we hebben nooit een democratie gehad en wat het voorstelde is al jaren in verval. Niemand die zich er druk om leek te maken tot voor kort. Elke keer wordt ons land weer gegijzeld door de 'grootste' , uiteindelijk de grootste dwerg, zeer zeker niet breed gedragen en die laat zich aanvullen met een stelletje opportunistische kiezersbelazeraars en het land kan weer 4 jaar tandenknarsend toekijken hoe de heren en dames politici letterlijk sadistisch lachende de ene klote maatregel na de andere invoeren (ok Samson deed het huilend) . Democratie? Dat lijkt me nu een goed plan! Laten we het eens gaan invoeren!
4 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot27 sep. 2024 - 17:12
Hoe zie jij, Anna, jouw democratie voor je? Dank je wel voor het antwoord.
itsme3
itsme327 sep. 2024 - 18:12
Ik vraag me altijd af wat uw omschrijving is van democratie. Als ik uw bijfmdrafen hier lees, dan huiver ik bij de gedachte.
Anna R. Chist
Anna R. Chist27 sep. 2024 - 19:56
Democratie is dat de mensen regeren. Dat wil zeggen dat u regeert en niet een of andere politicus. En al helemaal niet het stelletje kiezersbedriegers die daar zitten voor de grote bedrijven en de orders uit de VS waar we nu al heel heel lang mee zitten opgescheept. Ik weet dat veel van u het idee zelf te beslissen over uw heden en toekomst niet aanstaat. Prima maar noem uzelf dan geen democraat.
WillemdeGroot
WillemdeGroot28 sep. 2024 - 11:28
Anna: 'Democratie is dat de mensen regeren.' Dat gebeurt ook, Anna! Al is het indirect, via verkiezingen. Hoe zie je dat voor je, dat 'mensen' direct kunnen reageren?
BNNVARA LogoWij zijn voor