Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Ruim een miljard nodig voor een coronaproof ov'

20-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bus ov 1127
Als Nederland langzaam van het slot gaat en de 1,5 metersamenleving in stand blijft, heeft dat grote consequenties voor het openbaar vervoer. Voorzitter Pedro Peters van branchevereniging OVNL geeft in De Telegraaf aan dat het de gemeenschap veel geld gaat kosten om de regels te kunnen handhaven.
Als in het openbaar vervoer de regel om 1,5 meter afstand te nemen blijft gelden, kan hooguit 20 tot 25 procent van het normale aantal reizigers mee in de trein, bus, tram en metro. "Als dat de norm is de komende maanden, moeten de overheden dit jaar ten minste 1,2 miljard euro bijpassen", zegt Peters tegen de krant.
De problemen zullen vooral ontstaan als de samenleving weer op gang komt. "Nu reist ongeveer 10 procent van wat Nederland gewend is, voor zorg, nood en werk. Als bijvoorbeeld studenten, forenzen en pretreizigers weer het ov mogen pakken, krijgen we grote problemen met de beschikbare veilige ruimte."

Inzet boa's

"NS, stads- en streekvervoerders trekken hierin één lijn", zegt Peters. "Zelfs bij een maximale 1,5 meterbezetting zullen veel meer boa's ingezet moeten worden om de vereiste afstand bij in- en uitstappen, op de perrons en in de vervoermiddelen te handhaven. Anders wordt het chaos." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!