Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ruim 65% van kinderopvanglocaties boven adviestarief overheid

13-02-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Fallback image for card
Ruim 65% van de kinderopvanglocaties in Nederland hanteert een uurtarief dat boven het adviestarief van de overheid ligt. Dat blijkt uit onderzoek dat Kassa samen met belangenvereniging voor ouders met kinderen in de opvang, BOinK heeft uitgevoerd. "We moeten uitkijken dat de Nederlandse kinderopvang geen elitaire voorziening wordt", aldus Gjalt Jellesma van BOinK.
Buitenschoolse opvang
De tarieven van 130 locaties van zowel buitenschoolse opvang (BSO) als kinderdagverblijven (KDV) uit heel Nederland werden vergeleken met het maximale uurtarief dat de overheid teruggeeft via de kinderopvangtoeslag. Het maximale vergoedingstarief van de kinderopvangtoeslag ligt bij de buitenschoolse opvang op €6,38. Van de onderzochte tarieven van BOinK blijkt dat maar liefst 91% van de locaties boven het tarief van de overheid zit. 30% van de onderzochte locaties zit tot €0,50 erboven. 39% vraagt tussen de €0,50 en €1 meer en maar liefst 23% vraagt zelfs meer dan een euro bovenop op het adviestarief van de overheid. Wil je alle onderzochte tarieven inzien, klik hier .
Kinderdagverblijven
Bij de kinderdagverblijven zit 72% boven het maximale vergoedingstarief van de overheid. 52% van de locaties vraagt minder dan €0,50, 16% vraagt tussen de €0,50 en €1 bovenop het adviestarief. 4% van de onderzochte kinderdagverblijven vraagt meer dan een euro bovenop het maximale vergoedingstarief. Wil je alle onderzochte tarieven inzien, klik hier .
Vergoeding
In Nederland kunnen alle kinderen van werkende ouders naar de kinderopvang. De kosten hiervoor worden gedeeld tussen de ouders en de overheid. Hoeveel je terugkrijgt van de overheid ligt aan het gezamenlijk inkomen, de uren dat de ouders werken, de uren die je afneemt en de uurtarieven van de kinderopvang. Deze tegemoetkoming van de overheid heet de kinderopvangtoeslag.
BOinK en Kassa hebben de tarieven van 130 kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang locaties door Nederland vergeleken met het uurtarief van de overheid. Ruim 65% van de kinderopvanglocaties in Nederland hanteert een uurtarief dat boven het adviestarief van de overheid ligt. Dit betekent dat, naast de eigen bijdrage die iedere ouder moet betalen voor de opvang van hun kind, ze ook altijd het bedrag dat bovenop het gestelde tarief van de overheid zit, zelf moeten betalen.
Rekenvoorbeeld
Een kinderdagopvang vraagt €7,35 per uur. €6,89 wordt door de overheid vergoed. Niemand krijgt het volledige bedrag terug. Iedereen betaalt een eigen bijdrage naar gelang het inkomen. Het verschil tussen het uurtarief van de kinderopvang en het tarief van de overheid, in dit geval, €0,46, betaal je altijd zelf. Dus hoe duurder de opvang is, hoe meer je zelf moet betalen. Dit bedrag komt bij de eigen bijdrage die iedere ouder moet betalen voor hun kind(eren) die naar de opvang gaat. De eigen bijdrage wordt bepaald door het (gezamenlijk) inkomen van beide ouders.
Verontrustend
Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK, vindt deze resultaten zorgelijk. Vorig jaar is al bekend gemaakt dat de uitstroom van kinderen uit armere gezinnen uit de opvang steeds groter wordt. "Dat betekent dat het deel van de kinderen tussen twee en drie jaar dat helemaal geen gebruik maakt van de opvang, steeds groter wordt. Dat is zeer verontrustend. De kinderen starten dan de basisschool met een nog grotere achterstand en hebben ze minder kansen dan andere kinderen." aldus Jellesma.
Advies SER
De Sociaal Economische Raad kwam twee weken geleden met het advies dat alle kinderen tussen de twee en drie jaar het recht moeten krijgen op zestien uur kinderopvang. Met name ouders zonder werk hun kinderen daar ook gebruik van laten maken. Een baandoorbrekend advies vindt Jellesma. Ook Tweede Kamerlid Keklik Yücel (PvdA) ziet wel toekomst in dit advies. In de studio gaat ze in op de mogelijkheden hiervan.
Reactie Minister Asscher
In een officiële reactie laat de minister van Sociale Zaken en Welzijn, Lodewijk Asscher, het volgende weten.
Kinderopvang biedt meerwaarde voor elk kind en elke ouder. Uitgangspunt voor mij is dat alle ouders toegang tot een kinderdagverblijf hebben.
Het is bekend dat kinderdagverblijven prijzen vragen boven het door de overheid maximum te vergoeden uurtarief. Vaak komt dat doordat ze extra diensten aanbieden voor dat geld, zoals een warme maaltijd. Er zijn veel ouders die daar ook geld voor willen betalen. Tegelijk wil ik weten wat de gevolgen daarvan zijn voor ouders: of zij nog wel toegang houden tot de kinderopvang en wat de gevolgen zijn voor ouders met een lager inkomen.
Dit jaar en volgend jaar heeft het kabinet extra geld uitgetrokken voor de kinderopvang. Dat geld gaat naar alle ouders. We moeten goed uitzoeken wat het betekent als de te vergoeden uurprijs wordt verhoogd. Wellicht profiteren daar alleen de ouders van die kiezen voor duurdere opvang. Ook dat ga ik uitzoeken en daar kom ik voor de zomer op terug. Overigens zien wij dat de tarieven fluctueren per jaar.
In het onderzoek kijken we, anders dan het onderzoek van Kassa, niet alleen naar het aantal locaties dat meer geld vraagt, maar naar het aantal kinderen op die locaties. In het onderzoek worden verder alle locaties meegenomen. Voor de zomer zal ik de onderzoeksresultaten aan de Tweede Kamer rapporteren en ook aangeven wat we daarmee gaan doen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!