Ruim 1100 'asomobilisten' naar verkeersles
11-01-2010
• leestijd 2 minuten
De politie heeft sinds oktober 2008 inmiddels ruim 1100 automobilisten en motorrijders met een gevaarlijke rijstijl naar een gedragscursus gestuurd. Sinds die datum kunnen agenten bestuurders die zich niet aan de regels houden, naast een boete, ook de Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG) opleggen. Een woordvoerder van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft maandag een verhaal hierover in de GPD-bladen bevestigd.
De zegsman noemt het een fors aantal, maar omdat het een relatief nieuwe maatregel betreft heeft hij nog geen vergelijkingsmateriaal met andere jaren. Van nog eens 92 verkeersovertreders is het rijbewijs ongeldig verklaard, omdat zij weigerden deel te nemen aan de verkeersles. Vooral mannen tot 25 jaar (468) krijgen een EMG opgelegd. Zij rijden veelal te snel.
Ook ander gevaarlijk rijgedrag als bumperkleven, snijden en door rood rijden zorgt ervoor dat mensen plaats moeten nemen in de schoolbanken. De EMG-bijeenkomsten worden op dertien locaties in Nederland gehouden, verzorgd door instellingen voor verslavingszorg. Het hele traject duurt zeven weken en kost 774 euro. Dat bedrag moeten de cursisten zelf ophoesten. Binnen de zeven weken zijn er drie plenaire bijeenkomsten, voorafgegaan door een intake-gesprek.
Dat voorgesprek is nodig omdat mensen niet staan te springen om deel te nemen aan de lessen. ,,Ze gaan er vaak met veel weerstand heen, dus we moeten ze een juiste leerhouding aanmeten'', aldus Rob van Beekum, projectleider bij het CBR. ,,We bepalen eerst in welke categorie een bestuurder valt. We onderscheiden er drie: jonge rijders, boze rijders en hardrijders. Door middel van het verstrekken van statistieken en het praten over rijgedrag hopen we dat mensen meer gaan nadenken in het verkeer. Dat blijkt te lukken, ze gaan meer sociaal-wenselijk gedrag vertonen.'' ANP