Kassa

Ov-procotol tijdens coronacrisis: veel regels en onduidelijkheid

14-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
trein 1127
Reizigersorganisatie Rover maakt zich zorgen over het protocol dat de ov-sector heeft opgesteld. De organisatie denkt dat er een brij aan maatregelen ontstaat waardoor het voor de reiziger alleen maar onduidelijk wordt. Volgens Rover-directeur Freek Bos komt het vertrouwen in het ov niet ten goede door de enorme lappendeken aan maatregelen die ontstaan. Ook gehandicaptenorganisatie Iederin klaagt over de onduidelijkheid voor mensen met een beperking.
Het ov-protocol wordt later donderdag aan de Tweede Kamer gestuurd. Rover is teleurgesteld in het protocol. Zo is er namelijk geen besluit genomen over waar reizigers in de bus of tram moeten zitten en het is ook niet bekend of er extra capaciteit wordt ingezet. Verder is er volgens de organisatie nog weinig duidelijk over hoe de maatregelen rekening houden met reizigers met een beperking.
Volgens Iederin-beleidsmedewerker Martin Boerjan is de communicatie rond het protocol en de gevolgen ervan voor de toegankelijkheid onduidelijk. Zo zijn bijvoorbeeld de stickers en lijnen waarmee looproutes en beschikbare plaatsen worden aangegeven zinloos voor mensen met een visuele beperking.

Protocol

In het protocol staat onder andere dat de ov-bedrijven streven naar een zo normaal mogelijke dienstregeling vanaf 1 juni. Er wordt gedacht aan een capaciteit van 40 procent in de trein en 30 tot 40 procent voor bussen, trams en metro's. De Nederlandse Spoorwegen (NS) verwacht ongeveer 50 procent van de stoelen in de treinen te kunnen benutten. De capaciteit is echter wel bedoeld voor alleen noodzakelijke reizen. Alleen de stoelen aan de raamzijde zijn beschikbaar en zijn aangeduid met een groene sticker.

Verwarring

Rover had tijdens de besprekingen van het protocol gepleit voor uniformiteit bij de te nemen maatregelen en de communicatie daarover. Bos concludeert dat vervoerders maatwerk willen leveren, maar dat het nu alleen nog leidt tot verwarring. Rover heeft de staatssecretaris al eerder opgeroepen de regie te nemen en blijft dit herhalen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!