© foodwatch - 'Roombeter' meest misleidende product 2023
'Roombeter', de plantaardige roomboter van Blue Band, mag niet meer onder die naam worden verkocht. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald.
Volgens de rechter verkoopt moederbedrijf Upfield een product dat in strijd is met Europese regelgeving. Die schrijft namelijk voor dat 'room' alleen mag worden gebruikt om zuivelproducten aan te duiden. 'Roombeter' is echter in de markt gezet als plantaardige roomboter.
De rechtszaak werd gestart door de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). Die eiste een verbod op het gebruik van de productnaam Roombeter, omdat Upfield deze gebruikt voor een plantaardig product, geen zuivelproduct.
Upfield vindt dat met de gekozen naam, in combinatie met overige vermeldingen, niet wordt "aangegeven, geïmpliceerd of gesuggereerd dat het een zuivelproduct betreft". Zo valt op de verpakking te lezen dat het om een "100 procent plantaardig alternatief voor roomboter" gaat.
Maar de rechter gaat niet mee in het verhaal van Upfield. Hij beveelt het bedrijf de verkoop van de producten onder de naam Roombeter binnen drie maanden te staken "en gestaakt te houden". Als Upfield dat niet doet, volgt een dwangsom van 5000 euro voor iedere dag dat het product buiten de gestelde termijn op de markt is. Daarbij geldt een maximum van 250.000 euro.
Organisatie foodwatch riep Roombeter vorig jaar nog uit tot meest misleidende product. De eerste e in de naam van Roombeter is namelijk zo ontworpen dat de letter precies lijkt op een o. Daarom weten consumenten niet of ze roomboter of een alternatief kopen, zo stelde foodwatch destijds.
Blue Band laat weten dat nog "alle details van het teleurstellende vonnis" bestudeerd worden, maar dat gehoor gegeven wordt aan de uitspraak van de rechter. "Blue Band gelooft niet dat via de rechter keuze voor de consument beperken, de juiste weg is. Wij vinden dat consumenten tegenwoordig goed geïnformeerd zijn en altijd goed in staat zijn gesteld om de plantaardige aard van 'Blue Band Roombeter' te herkennen", aldus het bedrijf. ANP
Ik vind Karremans een gladde glibber in de stijl van Rutte. En zijn beleid verschrikkelijk. Ik ben dan ook absoluut geen fan van de VVD. Maar toch een positief puntje: ik vind hem minder erg dan Yesilgöz, Heinen, en de rest.
Je legt de lat we héél erg laag hier. Eerlijk gezegd begraaf je die lat ónder de grond.
Dat heel veel mensen niet opgewassen zijn tegen wat we allemaal op onze eigen-wijze 'het leven' zullen noemen, dat zal niemand bestrijden. We krijgen slechts verschil van mening als het gaat om wie dan wel geacht wordt er 'tegen opgewassen te zijn'.
En dergelijke meningsverschillen worden niet zelden tal van drogredenen gebruikt. In dit geval is dat iets als:
"Ik weet natuurlijk wel dat veel mensen niet tegen het 'leven' opgewassen maar het komt mij nu even beter uit, dat ik dat niet erken."
‘Het leven zit nu eenmaal vol tegenslagen" Dat een VVD'er zo denkt is toch niet vreemd? het past prima binnen het huidige neoliberale denken. Als je wieg op een ongunstige plek stond, je omgeving waarin je opgroeit niet optimaal is, of dat je ziek wordt/bent, heb je aan jezelf te danken. Daar hoeft de overheid geen hoop geld aan uit te geven.
.
Even terzijde, bovenstaande is niet zo als ik er over denk, maar gewoon een gedachtegang vanuit een neoliberaal perspectief.
Meer geld is niet per se een oplossing, waarom moet hierop de nadruk liggen? Als je luistert naar mensen in het veld of bijvoorbeeld de Kinderombudsman Kalverboer, dan weet je dat jeugdhulp, jeugdbescherming, jeugd-ggz en passend onderwijs vaak langs elkaar heenwerken en dat soms onduidelijk is wie verantwoordelijk is voor hulp. Met nog een zak geld erbij los je deze problemen niet op. Waar je de Staatssecretaris dan op moet aanspreken is regie om betere afstemming af te dwingen, niet noodzakelijkerwijs om nog meer geld.
" Met nog een zak geld erbij los je deze problemen niet op". Niet automatisch. Maar als je luistert naar mensen in het veld of bijvoorbeeld de Kinderombudsman Kalverboer, dan weet je dat jeugdhulp, jeugdbescherming, jeugd-ggz en passend onderwijs vaak langs elkaar heenwerken en dat soms onduidelijk is wie verantwoordelijk is voor hulp, betekent dat dat er grondig gereorganiseerd moet worden. En dan gaat het ZEKER niet helpen als er OOK nog eens geld VANAF gaat. Want DAT is wat kabinet Wilders nu gaat doen. Reorganiseren gaat niet vanzelf. Dat kost, op zijn minst tijdelijk (project) extra inspanning, extra tijd en extra mensen.
Als je het hebt over 'bezuinigen' is een opmerking als "" Met nog een zak geld erbij los je deze problemen niet op", dus een 'beetje een domme'. Er komt geen zak geld bij. Er gaan zakken geld vanaf. Terwijl de problemen al de pan uit lopen.
Met geld alleen los je de problemen niet op.
Het is wel noodzakelijke voorwaarde.
nesseweert
Gelijk heeft u.
.
Maar dat betekent wel dat de staatssecretaris kennis van zaken moet hebben. En met het feit dat hij stelt dat het leven vol tegenslagen zit en dat er daarom wel bezuinigd kan worden, geeft hij te kennen, die kennis van zaken in geen geval te bezitten.
Het is natuurlijk onzin dat er te weinig geld is, de overheid bulkt van het geld, maar geeft het gewoon verkeerd uit en dat moet een keer stoppen. Of we pompen er gewoon minder geld in, of we moeten maar een keer eruit krijgen wat we er in hebben gepompt, aangezien Nederland vervloekt is met politici die niet te vertrouwen zijn, moeten we maar gewoon stoppen met er geld in pompen en er zelf iets aan doen. Zorg kun je niet overlaten aan deze gekken, onderwijs ook niet en we hebben een sociaal vangnet met allemaal valkuilen waardoor we daar ook niets aan hebben. Dus dat zouden we beter zelf kunnen regelen.
Andy
Ik ben er anders ook niets gerust op, als u - als een van die 'wij' - dat zou gaan regelen. Het doet mij te veel denken aan het regelen op de manier die Little Britain zo treffend hekelt met het: "Computer says "No"!
We kunnen beter ons leger privatiseren. Het gaat tegenwoordig immers vooral om het beschermen van de economie.
”Er is te weinig geld, wat zorgt voor te veel commerciële invloeden in de jeugdzorg” — het is eerder andersom: als er veel geld te verdelen valt dan komen er commerciële partijen als vliegen op de stront af om hun graantje mee te pikken. Echte oplossingen is meer dan alleen een grote zak geld ertegenaan te gooien en hopen dat al die zorgpartijen dat geld vanzelf efficiënt en effectief gaan inzetten.
Commerciële partijen lijken mij ook niet gebaat bij goedkope afwikkeling ervan.
Precies wat Theun zegt. Voor de échte oplossingen moet je het zelf met goede mensen in de hand nemen en het niet aan de markt over laten. Die hebben andere belangen (veel geld verdienen).
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!
Vincent Karremans is een ambitieus politicus die hard aan de weg timmert en zich heeft laten filmen met ontbloot bovenlijf gezeten op een paard.
En had íe dat hélemaal zelf verzonnen, de schat?