Kassa

Rli: in stad wonen voor steeds minder mensen mogelijk

01-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huizen amsterdam 930x520

In de stad wonen en leven wordt voor steeds meer mensen erg moeilijk. Woningen in de stad zijn amper te betalen en voorzieningen als zorg, sportvelden en bibliotheken zijn door bezuinigingen minder beschikbaar. Dat stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) vast. De adviesraad verzoekt de regering en gemeentes om de 'toegang tot de stad' voor alle burgers beter te waarborgen.

De raad stelt vast dat niet alleen de groep werkenden met lage inkomens, maar ook mensen met middeninkomens moeite hebben een plek te vinden in de stad. Denk bijvoorbeeld aan flexwerkers die geen hypotheek kunnen krijgen en te maken krijgen met steeds hogere huren. "De nieuwe kwetsbaren zijn een zeer gevarieerde groep mensen: taxichauffeurs en schoonmakers, zorgpersoneel en politieagenten, journalisten en accountmanagers," stelt de Rli.

Naast de woningmarkt is ook het vervoer voor veel stadsbewoners een struikelblok. De gang naar school, het ziekenhuis of de werkplek is voor veel stadsbewoners te prijzig geworden of neemt te veel tijd in beslag, aldus de adviesraad.

Toegang tot het leven in de stad voor alle burgers

Het advies van de Rli aan de regering en overheden is om een 'toegankelijkheidstoets' uit te voeren bij plannen die bijvoorbeeld betrekking hebben op de publieke ruimte. Een dergelijke toets moet helder maken wat voor gevolgen zulke plannen hebben voor de toegang tot het leven in de stad voor alle burgers. Ook moeten huurprijzen stabieler gemaakt worden en moet er volgens de Rli geïnvesteerd worden in voorzieningen als sportvelden, pleinen en straten. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!