Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Relatief veel mensen raken besmet op vakantie

04-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1100 keer bekeken
  •  
griekenland vakantie 1127

Het is zomervakantie en de eerste vakantiegangers zijn weer terug in Nederland. Daarmee stijgt het aantal mensen dat tijdens de reis het coronavirus heeft opgelopen. Van de mensen die vorige week positief werden getest op het virus, zijn er zeker 776 besmet geraakt op vakantie. Het werkelijke aantal kan iets hoger liggen, door mensen die zich niet laten testen en doordat van niet alle positief geteste mensen de besmettingsbron bekend is.

De GGD'en waren tijdens de hoogtepunt van de huidige golf niet in staat om bij iedere positief geteste persoon bron- en contactonderzoek te doen. Inmiddels kan dat volgens de GGD in de meeste regio's wel weer. Bij ongeveer 40 procent van de nieuwe gevallen uit de afgelopen week is de 'setting van besmetting' vastgesteld.

Van wie de bron bekend is, is zo'n 10 procent besmet geraakt tijdens een vakantie of reis. In de week ervoor ging het nog om 8 procent van de coronabesmettingen waarvan de bron bekend was en een week eerder om nog 5 procent. Van alle mensen die sinds begin april positief tstten, was de vakantie in 1,8 procent van de gevallen de bron.

Vooral vakantiegangers uit Griekenland, Frankrijk en Spanje testen positief

Bijna een kwart van de besmette vakantiegangers is in de afgelopen twee weken in Griekenland geweest. Dat betekent dat de kans groot is dat ze daar het virus hebben opgelopen. Sinds april is 10 procent van de positief geteste mensen kort ervoor in dat land geweest. Bijna 17 procent van de mensen die afgelopen week positief testten en bij wie de bron bekend is, was onlangs in Spanje en bijna 16 procent in Frankrijk.

Thuissituatie blijft belangrijkste besmettingshaard

De thuissituatie blijft de belangrijkste plek waar mensen besmet raken. Dit leidde afgelopen week tot bijna 55 procent van de besmettingen waar de bron bekend is. Ook bij elkaar op bezoek gaan leidt relatief vaak tot een besmetting. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!