Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Reisbranche en vakantiegangers willen verduidelijking in reisadviezen

11 sep 2020
  •  
leestijd 2 minuten
vakantie strand 1127

Nederlandse vakantiegangers en de reisbranche vragen om verheldering en nuancering van de reisadviezen. Een petitie hiervoor is in ruim 48 uur tijd ruim 10.000 keer ondertekend, melden de opstellers van de petitie, reisbladen TravelPro en TravMagazine.

In de petitie wordt ook gevraagd om reisadviezen die op Europees niveau zijn afgestemd. Vrijdag om 11.00 uur wordt de petitie in Den Haag aangeboden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De overhandiging is op een Facebook-livestream van de reisbladen te volgen. Ook zullen vrijdag medewerkers van de reisbranche met rolkoffers te zien zijn in het centrum van Den Haag, om aandacht te vragen voor de situatie waarin de reissector zich bevindt.

Reisadviezen houden onvoldoende rekening met vakantiegangers en reisbranche

De huidige reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken houden namelijk niet genoeg rekening met vakantiegangers en de reisbranche, vindt uitgever van de bladen en initiatiefnemer Tom van Apeldoorn. "Met ongenuanceerde reisadviezen die afwijken van de ons omringende landen gaat de wereld op slot", schrijft de uitgever. "Niet alleen reizigers zijn hiervan de dupe, maar zeker ook de reisbranche, die al zo zwaar wordt getroffen door de coronacrisis."

De aanleiding voor deze acties is het recente reisadvies voor de Griekse eilanden, dat van geel naar oranje wijzigde. Hierdoor zijn enkel noodzakelijke reizen nog mogelijk. Waar Nederland het hele eiland oranje kleurde, doet het Verenigd Koninkrijk dat per eiland. Daar kan Nederland volgens de reisbranche een voorbeeld aan nemen. "Leg aan de vakantieklant maar eens uit waarom je uit Nederland niet naar de Griekse eilanden zou mogen, terwijl Duitsers gewoon op Kreta op vakantie kunnen."

Buitenlandse Zaken gaat reisadviezen nuanceren

Inmiddels belooft het ministerie van Buitenlandse Zaken reisadviezen waar mogelijk te gaan nuanceren. Zo belooft Nederland, in navolging van de Duitse regering, ook landen buiten Europa individueel onder de loep te nemen, schrijft De Telegraaf. "Maar dan moeten de grenzen voor buitenlandse toeristen wel weer open gaan en de besmettingscijfers controleerbaar en beheersbaar zijn", benadrukt een woordvoerder. Op dit moment staat namelijk alles buiten de EU standaard op 'oranje', inclusief Turkije. Dit leidt tot grote ergernis van de reisbranche. Ook de Algemene Rekenkamer uitte kritiek op de onderbouwing en gebrek aan transparantie. "We nemen de bevindingen van de Rekenkamer ter harte en werken hard aan de kritiek. Er komt snel een update", laat het ministerie weten.

Bron: ANP, De Telegraaf

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!