Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Reisbranche bereidt zich voor op meer reizen in 2021

20-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
reizen vliegveld vertrekhal 1127

Op dit moment is op vakantie gaan door de coronamaatregelen vrijwel onmogelijk, maar Nederlanders staan volgend jaar waarschijnlijk weer te popelen om op reis te gaan. Touroperators zien nu al weer boekingen binnenkomen voor de zomermaanden en zijn druk bezig met het inkopen van hotelkamers voor het nieuwe seizoen. Er wordt ook met de overheid gesproken over de nodige voorbereiden.

In het begin van 2020 verwacht branchevereniging ANVR nog veel hinder van de virusuitbraak en de reisadviezen van de overheid. Als de langverwachte coronavaccins en sneltesten op luchthavens er dan eindelijk zijn, kan het volgens ANVR-topman Frank Oostdam hard gaan. "We merken aan het zoekgedrag op sites dat veel mensen nu al informatie aan het inwinnen zijn over vakanties."

Corendon: voucherloze zomervakanties

Zo ziet onder andere Corendon het aantal vakantieboekingen voor de zomer in 2021 zelfs al weer 'gestaag' toenemen. "We merken dat onze klanten niet kunnen wachten om weer op vakantie te gaan", stelt directeur-eigenaar Atilay Uslu. De touroperator heeft besloten om voucherloze zomervakanties te gaan aanbieden om verdere financiële drempels bij mensen weg te nemen. De klant krijgt dan bij annulering zijn geld binnen twee weken terug.

ANVR verwacht last-minute-jaar

Voor volgend jaar wordt er volgens de ANVR nog niet echt heel veel geboekt. "Mensen wachten toch af tot er meer duidelijkheid is. Waarschijnlijk wordt het een echt last-minute-jaar", verwacht Oostdam. Hij raadt reisorganisaties aan om voorzichtig te zijn met het inkopen van kamers. "Ze kunnen het beste uitgaan van ongeveer 50 procent van een normaal jaar."

Niet geheel onmogelijk om op vakantie te gaan

Het is nu niet helemaal onmogelijk om op vakantie te gaan. Zo vormen de Canarische eilanden nog een geel vlekje op de wereld kaart. Premier Mark Rutte gaf eerder echter een 'dringend' negatief reisadvies voor reizen naar het buitenland tot in ieder geval half januari 2021. Hierdoor vliegen er in de praktijk nog amper mensen naar de Spaanse archipel.

Aruba, Bonaire en Curaćao hebben uitzonderingspositie

Oostdam benadrukt dat Aruba, Bonaire en Curaçao een uitzonderingspositie hebben. Deze vallen hierdoor buiten het algemene negatieve reisadvies van Rutte. Volgens hem zijn er nog steeds Nederlanders die op deze bestemmingen boeken, om er bijvoorbeeld de kerstdagen door te brengen. Het gaat volgens de ANVR-topman niet om hele grote aantallen. Dat heeft onder meer te maken met de coronaregels die ter plaatse gelden. Zo worden op Curaçao voorlopig maar 20.000 internationale toeristen per maand toegelaten. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!