Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Record vestigingen buitenlandse bedrijven'

22-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gebouw.jpg
Nederland heeft vorig jaar een recordaantal van 370 buitenlandse bedrijfsvestigingen aangetrokken, 18 procent meer dan in 2012. Dat leverde ons land veel nieuwe banen op, blijkt uit een donderdag gepubliceerde analyse van consultancybedrijf IBM, waarin wereldwijd het investeringsklimaat in kaart is gebracht.
Het gaat onder meer om buitenlandse ondernemingen die hier een distributiecentrum (Action) of nieuw kantoor (Huawei) openen.
Vestigingen
De vestigingen die vorig jaar zijn aangekondigd, zorgen volgens het onderzoek op termijn in totaal voor ongeveer 9200 nieuwe banen in Nederland, voornamelijk in de ICT, zakelijke dienstverlening en voedingsindustrie. Dat is een ruim de helft meer dan de 6000 arbeidsplaatsen die de projecten van 2012 opleveren.
Loonkosten
,,Nederland is slechts beperkt door de crisis getroffen wat betreft het niveau van buitenlandse investeringen'', zegt Roel Spee van IBM. ,,Op het gebied van loonkosten is de situatie in Nederland momenteel bovendien gunstiger dan in andere West-Europese landen als België en Duitsland.'' Ook andere factoren als aantrekkelijke fiscale omstandigheden en een goede infrastructuur maken Nederland volgens Spee interessant om een vestiging in te openen.
Herkomstlanden
De meeste bedrijven die hier vorig jaar neerstreken, komen uit de Verenigde Staten. Maar ook niet-westerse economieën als China en India zijn belangrijke herkomstlanden.
Randstad
Veel van de nieuwe vestigingen liggen in de regio Amsterdam. Ook in de steden Rotterdam en Den Haag werden veel bedrijfslocaties door buitenlandse ondernemingen aangekondigd.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!