Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rechter verbiedt goedkope taxidienst

08-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
taxi4_09.jpg
Het bedrijf Uber moet stoppen met de taxidienst UberPOP. Chauffeurs die met UberPOP tegen betaling personen vervoeren in hun eigen auto, doen dat illegaal als ze niet beschikken over een taxivergunning. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven bepaald.
De zaak was door het bedrijf aangespannen en de uitspraak werd maandagochtend gedaan door de rechtbank in Den Haag.
Bezwaar
De omstreden taxidienst had bezwaar gemaakt tegen boetes die werden opgelegd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De inspectie deelde in oktober in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie voor het eerst boetes uit in Amsterdam.
Klanten kunnen de taxi's van Uber oproepen via een app op de smartphone. Vorige week nog liet het bedrijf weten te willen uitbreiden naar Rotterdam en Den Haag.
'Sterkt het rechtsgevoel van onze leden'
Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) is blij met de uitspraak en had die ook verwacht. ,,Dit sterkt het rechtsgevoel van onze leden. Vervoer over de weg tegen betaling valt onder de Wet personenvervoer. Daar heb je nu eenmaal een taxivergunning voor nodig als ondernemer. En ook voor chauffeurs en voertuigen gelden bepaalde minimale eisen'', aldus een woordvoerder.
Niet een vorm van carpoolen
UberPOP ging ook volgens ILT niet om een vorm van carpoolen. Chauffeurs rijden bewust naar een stad om zich daar vervolgens aan te bieden voor ritten tegen betaling, aldus KNV. ANP

Meer over:

uber, taxi, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!