Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Uitspraak rechter: Klant failliet energiebedrijf mag niet duurder uit zijn

26-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4074 keer bekeken
  •  
Energietoeslag 1127_

Klanten die worden overgenomen door een andere aanbieder wanneer hun energiebedrijf failliet gaat, kunnen niet opeens worden verplicht tot het aangaan van een veel duurder energiecontract. Hun nieuwe energieleverancier moet dan de voorwaarden uit het oude contract volgen, heeft de kantonrechter in Amsterdam besloten. Wat de uitspraak voor gevolgen heeft voor reeds gedupeerden is nog niet duidelijk.

Het gaat om een uitspraak die grote gevolgen kan hebben omdat de regels rond faillissementen in de energiewereld tot nu toe heel anders zijn uitgelegd. De Consumentenbond heeft "verrast" gereageerd en politici Henri Bontenbal (CDA) en Pieter Omtzigt hebben direct Kamervragen gesteld.

De zaak gaat over een klant van het in 2018 op de fles gegane bedrijf Flexenergie die het niet eens was met de nieuwe tarieven waarmee hij te maken kreeg bij Innova. Volgens de rechter had Innova dezelfde voorwaarden moeten hanteren die golden bij Flexenergie.

Gedupeerden kunnen vonnis gebruiken om schadevergoeding te eisen

De Consumentenbond geeft aan dat de uitspraak op het eerste gezicht gunstig lijkt voor consumenten. Iedereen die eerder te maken heeft gekregen met een hogere energierekening doordat zijn energiebedrijf failliet ging, zou met dit vonnis in de hand naar de rechter kunnen stappen om een schadevergoeding te eisen. En dat zijn heel veel mensen.

Vorig jaar speelde een vergelijkbare situatie toen het grotere Welkom Energie bezweek onder de hoge gasprijzen. Alle ongeveer 90.000 klanten van Welkom Energie werden vervolgens overgenomen door Eneco, waar ze te maken kregen met veel hogere tarieven.

“Situatie helaas niet zo simpel,” ACM stond toe dat nieuwe tarieven gerekend werden

Toch is de situatie niet zo simpel, erkent ook de Consumentenbond. Dat komt omdat Eneco vorig jaar veel geld betaalde aan de curator van Welkom Energie om die klanten te mogen overnemen. En dat deed Eneco omdat toezichthouder ACM het toestond dat het energieconcern die klanten dan nieuwe tarieven zou rekenen.

“Maar één alternatief wanneer geen andere aanbieder gevonden kan worden”

Een woordvoerder van de ACM legt uit dat als er geen andere aanbieder wordt gevonden die alle contracten overneemt, er maar één alternatief is. Dat is dat de klanten van het bankroete bedrijf over de rest van de aanbieders worden verdeeld. In dat geval zou er hoe dan ook geen sprake meer zijn van het behoud van de voorwaarden uit het oude contract.

Op de consequenties van de nieuwe uitspraak wil de zegsman van de toezichthouder niet vooruitlopen. "We bestuderen de uitspraak nog", laat hij weten.

Kamerleden zien graag opheldering van het kabinet

Kamerleden Bontenbal en Omtzigt dringen erop aan dat het kabinet snel tekst en uitleg geeft over de gevolgen van de uitspraak. Bontenbal oppert dat er opnieuw gekeken moet worden naar de procedures rond faillissementen van energiebedrijven. Omtzigt vraagt zich af of de vroegere klanten van Welkom Energie niet "onnodig hoge schade" hebben geleden. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Engelse drop
Engelse drop26 okt. 2022 - 17:21

Een andere leverancier van energie gaan nu dus geen klanten meer overnemen. Je komt dan maar aan kloppen als nieuwe klant.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!