Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Rechtbank: Taxi-app Uber moet chauffeurs in dienst nemen

13 sep 2021
  •  
leestijd 1 minuten
chauffeur 1127
De rechtbank Amsterdam heeft bepaald dat de taxi-app Uber voortaan de taxichauffeurs moet aannemen. Voortaan vallen zij onder het cao ‘Taxivervoer’. Vakbond FNV heeft de rechtszaak aangespannen. Uber laat weten in hoger beroep te gaan. 
Volgens de rechter zou er sprake zijn van “modern werkgeversgezag” en stelt daarbij dat enkel op papier is besloten dat de chauffeurs zelfstandige ondernemers zijn. Diverse functies in de app tonen volgens de rechter aan dat er sprake is van een werknemersrelatie. Ook zou het bedrijf bij klachten eenzijdig beslissingen nemen. 

Chauffeurs recht op vergoeding

Door de uitspraak van de rechter vallen de chauffeurs in vervolg onder het cao Taxivervoer. Ook wordt het bedrijf gesommeerd om achterstallig loon terug te betalen aan alle chauffeurs die daarvoor in aanmerking komen. Op welk bedrag de werknemers precies recht hebben, moet worden uitgerekend op basis van het cao. 
FNV beschouwt de uitspraak als een overwinning. “Het is ook een signaal naar Den Haag dat dit soort constructies illegaal zijn en dat de wet dus gehandhaafd moet gaan worden", vertelt de vicevoorzitter van FNV, Zakaria Boufangacha.

Uber gaat in hoger beroep

Uber laat weten de uitspraak van de rechter teleurstellend te vinden en geeft aan dat een groot deel van de werknemers graag zelfstandig zou willen blijven. Het bedrijf heeft laten weten dat het in hoger beroep zal gaan. 
In 2019 oordeelde de rechter in een vergelijkbare situatie dat maaltijdbezorgers die in eenzelfde situatie zaten als de taxichauffeurs, ook recht hebben op een arbeidsovereenkomst. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar