Kassa

"Recht op reparatie" moet laten maken kapot product makkelijker maken

theme-icon
Duurzaam leven
  •  
23-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1783 keer bekeken
  •  
kapotte tv televisie reparatie 1127 klusjesman

De Europese Commissie heeft een voorstel aangenomen voor het recht op reparatie. Een consument moet zijn kapotte tv, wasmachine, smartphone of ander product gemakkelijker kunnen laten herstellen dan nu het geval is. 

Volgens de Europese Commissie leidt het "recht op reparatie" tot besparingen voor de consument. Achterliggend idee is ook om de hoeveelheid afval te verminderen: repareren in plaats van weggooien.  

Tijdens en na garantie recht op reparatie

In de praktijk betekent recht op reparatie dat verkopers worden verplicht om defecte producten tijdens de garantieperiode op verzoek van een klant te herstellen. Tenzij repareren duurder is dan vervangen door een nieuw exemplaar.

Is de garantie verlopen? Dan moet een klant vijf tot tien jaar na aankoop ook nog voor reparatie bij de verkoper terechtkunnen. Tenzij het technisch niet meer mogelijk is om een defect te herstellen. 

Reparateur vinden moet makkelijker worden

Klanten vinden het nu vaak te moeilijk om een monteur of andere reparateur te vinden, constateert verantwoordelijk Eurocommissaris Didier Reynders. Verkopers moeten straks duidelijk maken dat klanten voor reparatie bij hen terechtkunnen. Bovendien moeten er onlineplatforms komen waar vraag en aanbod elkaar kunnen treffen. Dat moet voorkomen dat monteurs en klusjesmannen en -vrouwen worden verdrongen.

Het voorbarig weggooien van spullen in de EU zorgt ieder jaar voor 35 miljoen ton afval en 261 miljoen ton aan broeikasgassen, aldus het dagelijks bestuur van de unie. Bovendien gaat 30 miljoen ton aan waardevolle grondstoffen verloren.

Ook duurzamer ontwerp producten nodig

Voor de plannen is nog instemming nodig van de EU-landen en het Europees Parlement. Die buigen zich ook al over voorstellen van de commissie om producten zo te ontwerpen dat ze zich beter lenen voor reparatie. bron: ANP/EC

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Yvettemi
Yvettemi3 jun. 2023 - 13:15

Kruimelzuiger nog geen 10x gebruikt. Filters en onderdelen niet meer te krijgen (in Duitsland nog wel maar geen verzending naar NL). Ook geen hulp of handleiding bij vraag om hoe product schoon te maken. Turbo Tronic.

Keesje39
Keesje3926 mrt. 2023 - 11:34

Probeer het eens bij een Repair Café.

Hen Smit
Hen Smit24 mrt. 2023 - 17:35

Er zijn genoeg trucjes om een klant af te laten zien van reparatie.

Grg
Grg24 mrt. 2023 - 11:45

Ik denk nietdat het helpt- Ze zullen de prijs van reparatie zo opdrijven-dat het uiteindelijk toch weggedaan zal worden. En misschien zelf gaan repareren.

1 Reactie
gewicht
gewicht24 mrt. 2023 - 18:13

Met een beetje inzicht en 2 rechterhanden kon je vroeger veel zelf repareren. Tegenwoordig zitten de meeste apparaten niet meer met schroeven in elkaar maar gelijmd of in elkaar geperst, derhalve moet je het apparaat met "geweld" uit elkaar halen, dus eigenlijk nog verder slopen. Repareren is vaak onmogelijk. Weggooi maatschappij.