Kassa

Recept: Jackfruit-bitterballen van Judith Cyrus

25-04-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5394 keer bekeken
  •  
bitterbal_judithcyrus_20220425

Chefkok en kookboekenschrijver Judith Cyrus test in onze vegetarische bitterballentest wat de lekkerste vegabal uit de supermarkt is. Maar wil jij nou van overheerlijke zelfgemaakte bitterballen genieten? Speciaal voor Kassa heeft Judith Cyrus een vegetarisch recept ontwikkeld: Jackfruit-bitterballen met Madame Jeannette en kousenband. Hollandse bitterballen met een Surinaamse twist!

Dit recept is goed voor ongeveer 28 bitterballen. 

Voorbereidingstijd: 30 minuten 

Koelen bitterballenmengsel: 2 uur 

Frituren: 5-10 minuten 

Ingrediënten

De volgende ingrediënten heb je nodig:

  • 2 eetlepels neutrale olie
  • ½ banaansjalotje, fijngesnipperd
  • 1 knoflookteen, geperst
  • 150 gram jackfruit uit blik, uitgelekt en fijngesneden
  • 100 gram kousenband, uiteinden verwijderd en zeer fijngesneden (doperwt-grootte)
  • ½ theelepel vijfkruidenpoeder
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • ½ Madame Jeanette-peper, fijngesneden (let op: niet met je handen aanraken!)
  • Een flinke draai van de pepermolen
  • 15 gram groentebouillontablet of -poeder
  • 60 gram roomboter
  • 60 gram bloem, gezeefd
  • 300 gram panko
  • 300 gram zoute bananenchips, verkruimeld in een vijzel
  • 25 gram bloem
  • 70 milliliter melk

Ook nodig:

  • Bakplaat en huishoudfolie
  • Frituurpan en olie om in te frituren

Twee varianten

Er zijn twee varianten van dit recept beschikbaar, namelijk:

Glutenvrij: vervang bloem door fijne amandelmeel of kikkererwtenmeel, vervang de panko door 300 gram bananenchips of vegan paneermeel 

Vegan: vervang de boter door vegan boter en vervang de melk door soja- of havermelk

Instructies en bereidingswijze

Verhit in een koekenpan de olie, voeg sjalot en knoflook toe en bak glazig. Jackfruit, kousenband en vijfkruidenpoeder 1 minuut meebakken. Voeg de ketjap en fijngesneden peper toe en roerbak 2 minuten. Roer er tot slot een flinke draai van de pepermolen doorheen. Giet het mengsel over in een kom. 

Breng 400 milliliter water aan de kook en los de groentebouillontablet erin op.

Smelt in de koekenpan boter en voeg de gezeefde bloem toe. Bak onder voortdurend roeren op middelhoog vuur ongeveer 2 minuten totdat het mengsel lichtbruin kleurt. Haal van het vuur en roer in 3 keer de hete bouillon erdoor. Het mengsel moet een gladde substantie worden. Voeg het jackfruit-kousenbandmengsel eraan toe, roer goed om en proef of het voldoende smaak heeft. Breng anders op smaak met nog een draai van de pepermolen en zout.

Stort het mengsel uit op de bakplaat en dek af met de folie. Laat het minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast. 

Zet de frituur aan of verhit olie in een diepe pan. 

Maak je handen nat en draai egale ballen van ongeveer 15 gram.

Meng panko met de verkruimelde bananenchips. Maak een papje van de bloem en de melk. Haal elk balletje eerst door het melkpapje, daarna door het pankomengsel en herhaal. Duw het jasje lichtjes aan door de bal nog een keer goed tussen uw handen te rollen.

Bak de ballen goudbruin in ongeveer 5 minuten. Mocht u niet alle bitterballen in een keer willen frituren, dan kunt u ze ook invriezen (2 tot 3 maanden houdbaar).

Bij een bitterbal serveren we traditioneel mosterd. Bij deze variant raad ik aan zelf een sausje te maken: pureer een potje piccalilly (235 ml), de rest van de Madame Jeanette-peper, 1 knoflookteentje, 1 theelepel suiker en 100 milliliter water in een keukenmachine tot een egale saus.

Bekijk hieronder de volledige vegetarische bitterballentest uit de uitzending van maandag 25 april 2022.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!