Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rabobank en ING beloven niets over negatieve spaarrente

13-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rente geld tijd 1127

In Nederland is een negatieve spaarrente niet aan de orde, al kunnen de Rabobank en ING geen garanties te geven voor de komende jaren. ABN AMRO belooft juist dat er niet betaald hoeft te worden voor het hebben van spaargeld.

"Geen uitspraken"

ING zegt geen uitspraken te doen "over toekomstige ontwikkelingen". De Rabobank heeft geen plannen om de spaarrente onder nul te brengen voor gewone spaarders. "Een negatieve spaarrente is ongewenst, laat dat duidelijk zijn. We zullen er alles aan doen om dit te voorkomen", benadrukt een woordvoerster van Rabobank. ABN AMRO is de enige van de grote drie banken die nu belooft om geen negatieve rente te rekenen voor tegoeden tot 100.000 euro.

Hoekstra: stap ABN AMRO in lijn met wens kabinet

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) is tevreden over de stap van ABN AMRO. Volgens hem is dit in lijn met wat het kabinet en de Tweede Kamer willen. Hoekstra wijst op de schadelijke gevolgen van een negatieve rente voor kleine spaarders. Hij is er echter geen voorstander van om banken te verbieden om met een negatieve rente te rekenen.

Nul procent bij Van Lanschot en Triodos

Voor zakelijke klanten is negatieve spaarrente al wel realiteit. ABN AMRO en ING rekenen al langer rente aan hun zakelijke klanten met zeer grote bedragen op hun bankrekening. Bij de banken Evi van Lanschot en Triodos bank hebben gewone spaarders al te maken met een spaarrente van nul procent.

Brandbrief

De Consumentenbond heeft gereageerd met een brandbrief aan minister Hoekstra van Financiën. In de brief roept de bond op tot een verbod op negatieve spaarrente. De invoering ervan zou "oneerlijk en onverstandig" zijn. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat 93% voorstander is voor een dergelijk verbod. Volgens de bond zijn spaarders met een kleine portemonnee de dupe omdat zij gespaard geld als buffer gebruiken. Die zouden nergens heen kunnen, aldus de Consumentenbond.

Onvermijdelijk

Eerder dit jaar kwamen er berichten dat een 'negatieve spaarrente onvermijdelijk' is voor de consument. Kassa besteedde er ook aandacht aan in de uitzending, waar werd besproken wat je het beste kunt doen met je spaargeld. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!