Kassa

QR-fraude | Catfishing | Belbus Verkiezing

08-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2074 keer bekeken
  •  
In de studio van Kassa brengt Ciana Mayam updates over eerder behandelde onderwerpen en bespreekt ze wat er deze week speelde in de mailbox, op het forum en/of onze sociale media. Deze week: opmars QR-fraude, mails over catfishing en stemmen voor Belbusverkiezing.
In het kader van Kassa’s Leefstijlprogramma hebben we in de uitzending van vandaag aandacht besteed aan bewegen als je een beperking hebt.
De redactie is ook langsgegaan bij Only Friends in Amsterdam, een sportclub voor kinderen en jongeren met een beperking. Een van hen is de 29-jarige Myron Gebbink, die een dubbelzijdige hersenbeschadiging heeft. Een reportage met daarin zijn verhaal én drie motiverende tips om óók te gaan of blijven bewegen als je een beperking hebt, is hier te vinden. Tekst loopt door onder video

Opnieuw opmars QR-fraude

Anderhalf jaar geleden maakten we item over de toename van QR-fraude, waarbij oplichters bijvoorbeeld via Marktplaats QR-codes inzetten om je geld afhandig te maken.
 
Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt nu dat deze QR-fraude opnieuw aan een opmars bezig is. De malafide QR-codes staan dan in nepbrieven en -mails die van je eigen bank afkomstig lijken te zijn. De QR-code die daarin staat zou je nodig hebben om een nieuwe bankpas aan te vragen of je bankrekening te verifiëren. De code leidt echter naar een (phishing)website, waar vervolgens je bankgegevens worden bemachtigd. En dan hebben cybercriminelen toegang tot je bankrekening. Wees alert dus. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Catfishing

In onze mailbox ontvangen we ook nog regelmatig klachten over een klassieke vorm van oplichting: catfishing. Oplichters doen zich dan voor als een ander via een online nepprofiel. En die catfishers kennen we vooral van datingsites, maar ze laten ook van zich horen op bijvoorbeeld LinkedIn.
Onze internetredactie hield samen met een anonieme tipgever zo’n catfisher aan het lijntje om zelf onderzoek te kunnen doen. Al snel kwamen ze tot de ontdekking dat deze oplichter foto’s misbruikte van een Braziliaanse presentator, wiens foto’s vaker van het internet worden geplukt.

Meer over dit onderzoek lezen én negen handige tips om zelf een catfisher te ontmaskeren?

Belbusverkiezing  : stem nu!

Op 29 mei a.s. staat er een heuse Belbus Special op het programma en wij zijn benieuwd wat jouw favoriete Belbus van het afgelopen seizoen is. We hebben er alvast 10 voor je geselecteerd, dus breng snel je stem uit en wie weet eindigt jouw favoriet op nummer één!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Abidin
Abidin12 mei 2021 - 13:13

Casus : rekening leeg geroofd door oplichters. Oplossing is boven een limiet bedrag een 2FA controle inbouwen door de banken . Het zijn met Google authenticor zijn of code naar een email of SMS naar de telefoon klant , door middel van een controle code die ingegeven moet worden . Dit kan natuurlijk ook bij alle online bankieren toegepast worden . Zo kunnen we in mijn mening ons beveiligen tegen de criminelen. Ik hoop dat jullie deze voorstel aan de banken kunnen overleggen . Met vriendelijke groeten

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!