Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

PvdA en Groenlinks: gratis openbaar vervoer voor armen

13-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4761 keer bekeken
  •  
2j5ak2i4ovwp-NS trein - 1127

De PvdA en GroenLinks willen openbaar vervoer gratis maken voor mensen met een kleine beurs. Daarvoor moet er eerst een jaar lang proefgedraaid worden met gratis ov in steden en op het platteland. De partijen trekken hier 400 miljoen euro voor uit om "vervoersarmoede" tegen te gaan, meldt het AD.

Volgens het AD presenteren de twee samenwerkende linkse fracties maandag hun plan onder de noemer "Iedereen stapt in." De "vervoersarmoede" is volgens de partijen groter geworden doordat het kabinet wél automobilisten tegemoet kwam door de brandstofaccijnzen te verlagen, maar liet gebeuren dat de prijzen voor een bus- of treinkaartje zijn gestegen.

De linkse partijen willen dat er experimenten komen waarin de laagst betaalden gratis mogen reizen met het ov. Ook willen zij de prijsverhogingen ongedaan maken door rijke burgers en bedrijven meer belasting te laten betalen.

OV als basisrecht

GroenLinks-Kamerlid Bouchallikht: "Het ov moet een primair basisrecht zijn, niet iets waarmee geld wordt verdiend. Er zijn kleine groepen die het ov heel hard nodig hebben. Mensen in een rolstoel en slechtzienden worden heel hard vergeten.’’

Bouchallikht vindt dan ook dat een bereikbaarheidsnorm van drie kwartier afdwingbaar moet zijn. Burgers moeten via het gemeenteloket een taxivoucher kunnen krijgen als ze niet binnen drie kwartier na vertrek op school, bij de supermarkt of het ziekenhuis kunnen zijn. Gemeenten moeten dit kunnen declareren bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, schrijft het AD maandag.

Prijsverhogingen terugdraaien

De Kamerleden wijzen erop dat automobilisten voor 1,2 miljard euro zijn gecompenseerd toen de benzineprijzen heel hoog waren, terwijl prijzen voor kaartjes voor tram, bus en metro met 7 procent zijn gestegen en treinkaartjes met 4,3 procent. Het Centraal Planbureau heeft berekend dat het terugdraaien van die prijsverhogingen 400 miljoen euro gaat kosten. Dat willen de twee fracties betalen door de winstbelasting en de belasting op vermogen te verhogen.

De PvdA en GroenLinks willen een jaar lang experimenteren in steden en op het platteland. Als de proeven goed uitpakken kan het openbaar vervoer daarna eventueel gratis worden.

Bron: AD

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!