Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

PvdA en GL: “Opkoopverbod moet einde maken aan walhalla voor huisjesmelkers”

theme-icon
Wonen
  •  
07-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1145 keer bekeken
  •  
huisjesmelkers 1127

Beleggers mogen als het aan de PvdA en GroenLinks ligt straks geen koopwoningen meer opkopen en gaan verhuren. De oppositiepartijen dienen deze week, tijdens een begrotingsdebat over wonen in de Tweede Kamer, een initiatiefwet in die dat onmogelijk maakt. De wet moet ervoor zorgen dat er meer betaalbare woningen beschikbaar komen, onder meer voor starters.

Vastgoedbeleggers hebben de afgelopen jaren op grote schaal woningen opgekocht, om die vaak tegen zeer hoge huurprijzen te verhuren. 

Een van de gevolgen daarvan is dat met name starters grote moeite hebben ertussen te komen op de koopmarkt, en waardoor ze aangewezen zijn op diezelfde dure huurwoningen. Ook drijven beleggers de prijzen op de toch al overspannen woningmarkt verder op.

Reeds genomen maatregelen hebben “onvoldoende effect gehad”

Onder meer met een hogere overdrachtsbelasting voor beleggers heeft het kabinet geprobeerd dit probleem aan te pakken. Ook hebben sommige gemeenten een zelfbewoningsplicht ingesteld. 

Maar deze maatregelen hebben volgens de linkse partijen onvoldoende effect gehad. Nog altijd is Nederland "een walhalla voor pandjesbazen en huisjesmelkers", zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

"Zorgen voor betaalbare woningen is een taak van de overheid", aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij wil dat huizen "niet langer een beleggingsobject zijn maar weer een thuis voor gewone gezinnen". Een opkoopverbod moet daar wat hem betreft voor zorgen.

Een aantal uitzonderingen op de regel

De partijen vinden wel dat mensen hun koopwoning maximaal een jaar moeten kunnen verhuren als zij voor werk of studie naar het buitenland gaan. Ook willen zij een uitzondering maken voor mensen die op proef samenwonen. 

Daarnaast moeten gemeenten ontheffing kunnen aanvragen als zij vinden dat het voor de leefbaarheid in een wijk nodig is dat er meer particuliere huurwoningen zijn. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

aad piraat
aad piraat7 nov. 2022 - 10:06

Met dank aan het hebzuchtige en liberale korte termijn denken gaat dit land ten onder.