Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Reiziger minder lang vast in gestrande trein

11-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
trein-sprinter-930x520
Reizigers die vastzitten in een gestrande trein moeten daar minder lang in vastzitten. Nu nog is de richttijd twee uur, maar dat moet zo snel mogelijk een uur worden. Daarom zijn vijf Unimogs besteld, sleepvoertuigen die zowel over de weg als het spoor kunnen rijden, bevestigt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail.

Niet langer dan noodzakelijk

De Unimogs moeten er volgend jaar zomer zijn. ,,Met deze extra optie kunnen we op het moment dat bussen niet bij de locatie kunnen komen en het regelen van een andere trein lastig is of lang op zich laat wachten, de trein wegslepen en voorkomen dat de reizigers langer dan noodzakelijk is in een trein vastzitten’’, aldus de woordvoerder.

Aanpassing wetgeving

Deze zomer wordt ook gekeken of de trein die achter de gestrande trein aankomt, de trein met pech naar het volgende station kan duwen, zodat reizigers daar uit kunnen stappen. Ook heeft ProRail twee wegsleeplocomotieven geregeld, die kunnen worden ingezet wanneer dat nodig is. De spoorbeheerder, die sleeplocomotieven voorheen altijd bij een vervoerder moest regelen, mag zelf eigenlijk geen locomotieven hebben, dus was het nodig de wet- en regelgeving hiervoor aan te passen.

Maximale tijd

De huidige richttijd van twee uur wordt volgens de woordvoerder in 99 procent van de gevallen gehaald. ,,In 65 procent van de gevallen ligt het onder een uur. In 1 procent van de gevallen is de situatie zo complex, dat we over de maximale tijd heengaan.’’ Als de elektriciteit uitvalt in een gestrande trein, is er geen verwarming of airco. ,,Dat is met de temperaturen van afgelopen week geen pretje, dus we willen mensen er zo snel mogelijk uit halen.’’ ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!