Kassa

ProRail gaat extra zorgen voor senioren

23-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930 x 520 vergrijzing ouderen
Omdat uit onderzoek blijkt dat een op de drie senioren reizen met het openbaar vervoer te druk, chaotisch of ingewikkeld vindt, gaat spoorbeheerder ProRail ze helpen. Woensdag begint de campagne Samen Veilig Onderweg, met tips en adviezen om veilig en zonder zorgen te reizen.

Onderzoek reisgedrag

Veel incidenten met ouderen gebeuren op en rond stations, bij drukke perrons of spoorwegovergangen. ProRail heeft het reisgedrag laten onderzoeken van Nederlanders tussen de 70 en 85 jaar. Zes op de tien pakken regelmatig het openbaar vervoer, maar 32 procent ziet daar tegenop, bijvoorbeeld door fysieke beperkingen. Wel geeft 70 procent aan het belangrijk te vinden om het openbaar vervoer te kunnen gebruiken en ook ProRail noemt dat cruciaal om ze bijvoorbeeld uit een sociaal isolement te houden.

Hindernissen

De hindernissen die ouderen noemen zijn: te veel gedoe (29 procent), fysieke beperkingen (24 procent) en de drukte (24 procent). Bijna de helft vindt de roltrap een belemmering.

Tips

Op internet en in een brochure staan tips over het gebruik van de roltrap, in- en uitstappen, en over wachten op het perron. Ook wordt onder meer geadviseerd over wat te doen op een spoorwegovergang als je rollator of scootmobiel vast zit tussen de rails. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

ventje54
ventje5416 okt. 2018 - 8:44

De grootste belemmering voor ons om met het opebaar vervoer te reizen is die walgelijke kloten OV chipkaart.

mkp
mkp23 mei 2018 - 15:43

Het is zelfs voor 55+ al een heel gedoe met een chipkaart, en dat je je goed vast moet houden met in en uitstappen en op de roltrap weet iedereen.Maar dat er teveel gehaaste mensen zijn die iemand de ruimte niet gunnen  is ook een probleem.

marleenvanh
marleenvanh23 mei 2018 - 13:49

Zelf ben ik weliswaar nog geen 70 maar mijn man wel (75). Afgezien van het feit dat er in onze regio (Zeeuws-Vlaanderen) 0,0 trein en anderhalve bus is, hebben wij maar één groot probleem met het OV: DIE VERREKTE OV CHIPKAART. Die we dus niet hebben en ook niet willen!!!

2 Reacties
tenormin
tenormin23 mei 2018 - 19:45

Wat is dan het probleem? U heeft die OV kaart niet, dus... Maar misschien probeert u te vertellen wel eens ergens heen te willen? Wij hebben het de Stichting WOEJ (Werken Ouderen En Jongeren). Als ik ergens na toe wil kan ik een dag van te voren bellen en wordt dan voor een periode van 2 uur ergens naar toe gebracht en gehaald. Dus echt lang mag het niet duren. Maar genoeg om een bezoekje aan familie te brengen. De chauffeurs zijn vrijwilligers en men betaalt alleen de benzinekosten. Om lid te zijn kost dan hier €18,50 per jaar. Ook kan ik dan eens naar AH, ook daar helpt men dan met eventueel gesjouw. De ene oudere is nu eenmaal fitter dan de ander, toch? Er zijn trouwens nog veel meer mogelijkheden om langer weg te zijn. Valys, 600 km per jaar kan men daar gebruik van maken. Wat dat kost weet ik niet. Succes, als u er ook op uit wilt.

korenbloem2000
korenbloem200024 mei 2018 - 9:54

Valys is alleen mogelijk als er ook gebruik wordt gemaakt van een WMO taxi.Valys is net zo duur als het OV zonder korting. Kan telefonisch en via het www een reis worden geboekt. Op de dag zelf komt er extra kosten bij. Met Valies kan zeven honderd km mee gereden worden. Begrijp niet wat AH en sjouwen met het OV te maken heeft trouwens.....

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!