Kassa

Proef NS: reizen met de betaalpas

15-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2151 keer bekeken
  •  
NS inchecken poortjes

NS gaat proefdraaien met het in- en uitchecken met de betaalpas of creditcard. Daarmee moet reizen met de trein makkelijker en aantrekkelijker worden. Op termijn moet het contactloos inchecken ook met een mobiele telefoon of smartwatch met een digitale betaalfunctie kunnen. De proef start op 29 augustus. 

"In- en uitchecken voor de trein wordt net zo makkelijk en snel als een contactloze betaling voor je boodschappen", volgens Ivo Steffens, directeur commercie bij NS. "Je hoeft niet meer langs een kaartautomaat om een kaartje te kopen of saldo te laden, maar kunt direct inchecken en snel je trein halen. Ook als je geen abonnement hebt, kun je zo zonder extra stap gebruikmaken van de trein."

Aanvulling op OV-chipkaart

Reizen met de betaalpas wordt als de test slaagt een aanvulling op reizen met de OV-chipkaart of een (online) ticket. Het is de bedoeling dat het systeem niet alleen in treinen, maar in het hele openbaar vervoer wordt gebruikt. Op de stations zijn alle incheckpalen voorzien van nieuwe kaartlezers en afbeeldingen van ov-chipkaarten en het contactloze betaallogo.

bron: NS / ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

hidkees
hidkees16 aug. 2022 - 8:41

In België bestaat dit al voor tram en bus. Je hoeft niet uit te checken, want er is een vast bedrag per rit. (Voor de trein kan een vast bedrag natuurlijk niet.) Handig, want als buitenlander heb je geen ov-kaart voor België. Er zijn aparte incheckapparaten voor bankkaart en voor ov-kaart.

Kuttekop
Kuttekop15 aug. 2022 - 15:02

En als ik negatief sta mag ik zeker niet mee of, als er nog wat geld in m'n portemonnee zit waarmee ik binnenkort ook niet meer mag betalen, kan ik nog een kaartje kopen en de trein missen. Wat een digitale vertoning weer.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe16 aug. 2022 - 6:49

Als er geen geld meer op uw pasje staat kunt u ook geen brood bij de bakker kopen. Dat is bij de Spoorwegen niet anders dan in alle gevallen dat u moet betalen voor een product of dienst. Als u een trein mist dan bent u te laat vertrokken.

mof
mof15 aug. 2022 - 12:47

Ja ja, als aanvulling. Daarmee begint het. Weet u nog? Bij de invoering van de OV chipkaart de discussie over anoniem reizen? Er moest van de rechter een anonieme chipkaart komen om anoniem reizen te garanderen. Mocht niet alleen maar met persoonlijke kaart. Truukjes truukjes truukjes van de NS om maar aan je persoonsgegevens te komen. Met de fiets de trein nemen gaat ook al niet meer zonder vooraf aanmelding ... Ergerlijk dat gedrag van de NS!

kaartendraak
kaartendraak15 aug. 2022 - 11:22

WEER een stapje dichterbij het social credit system uit China. Eerst via je betaalpas, later via een chip oid waarmee je alles moet regelen, nergens meer aparte pasjes voor zodat je helemaal nergens meer anoniem kan zijn.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe15 aug. 2022 - 12:22

Het hoeft niet hoor. Je kunt ook gewoon nog een kaartje kopen met contant geld.

Master Wim
Master Wim15 aug. 2022 - 10:45

En hoe zit dat dan met je kortingen bv 65+ en 40%

Andre D
Andre D15 aug. 2022 - 10:40

Heb ik via die bankpas (of draadloze telefoon) ook toegang tot mijn reishistorie (makkelijk bij declareren) en ook tot gebruik van vrij reizen dagen, korting en andere zaken waar ik met de OVChip wel contact tot heb? Of is het alleen simpel bij een eenmalig ritje met de trein of bus?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!